Актуално
Д-р Абуаси: Не смятам, че правителството ще изкара пълен мандат

Симона Милкова | 23/06/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Мохд Абуаси е роден в Палестина. Преселва се в България през 1984 г. и в края на 90-те години става български гражданин. Завършва журналистика и защитава докторат по политология. Професионалните му развитие е свързано с ислямския фундаментализъм и световните политически процеси. Днес той е директор е на Центъра за близкоизточни изследвания в София. Д-р Мохд Абуаси стана популярен и като човекът, който покани Хамас в България. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция. Lentata.com го попита защо се случиха протестите у нас, какво ни чака и оптимистично ли е бъдещето на страната.

Хората отново са по улиците, къде сбърка новото правителство?
Резултатите от последните избори и факта, че в парламента успяха да влязат само четири партии с тяхното противоречие показват, че голяма част то хората останаха без представители в парламента, което означава, че на сегашното правителство няма как да му е лесно, протестите са неизбежни, но неочакваното е, че започнаха твърде рано благодарение на много причини. Първата причина е свързана с някои, недоволни от резултата на изборите сили, които не искат да приемат тези резултати. Станишев и Местан дадоха златен повод за започването на тези протести с абсурдното и скандално решение Пеевски да бъде назначен за председател на ДАНС.
Груба политическа грешка или добре обмислен ход беше този избор?
Аз лично много се съмнявам, че това решение беше гласувано с ДАНС или с вътрешния министър, и беше чист глупав политически ход на Станишев и Местан, но в случая лично Станишев носи отговорността за това. Той ще връща партията години назад ако не подаде оставка.
Има ли разлика между протестиращите, които излязоха на улицата през февруари и тези, които са навън днес?
Има доста разлики между тези протести и протестите през зимата, през зимата социалните и икономическите искания бяха в основата, докато сега, особено след като беше отменено решението за назначаването на Пеевски исканията са чисто политически. Ядрото на протестите през зимата бяха гражданите, докато в сегашните протести ядрото са политическите сили недоволни от изборите. Едва ли е логично сега да се иска оставката на правителството имайки предвид, че то още не е започнало да работи.
Тълпата скочи срещу Волен Сидеров, как ще коментираш гнева на хората, а и държанието на г-н Сидеров?
ГЕРБ и други противопоставящи се на Атака, националистически партии искат да накажат Атака за тяхната роля в допускането на БСП и ДПС в управлението, а и да минат законите предложени от тях в парламента, падне ли Атака, пада и правителството, затова е тази кампания срещу Волен Сидеров. Да не забравяме и ролята на конкурентните на Атака националистически партии и личната вражда между техните ръководители и Волен Сидеров. Важно и да не забравяме, че Атака е демократично избрана партия и получи повече гласове от всички други националистически партии взети заедно. Смятам, че тези протести на улицата са разумното решение за конфликти между политическите партии, надявам се протестите да останат мирни и правото на хората да протестират да бъде спазено. Но според мен, колкото прокуратурата напредва в разследването на нарушенията от ГЕРБ и тяхното управление, толкова протестите ще стават по-агресивни. Хората трябва да наблюдават действията на това правителство и да им дадат шанс да предложат нещо положително освен абсурдното решение за Пеевски. Всички партии в България действат предизборно, тези, които са на власт и тези, които са извън нея. Мисля, че правителството на Орешарски ще предложи някои положителни промени в социалната и икономическата сфера, далеко съм от мисълта, че ще спасят изцяло положението, но все пак при липса на алтернатива, е разумно да им се даде шанс. Предсрочни избори едва ли ще доведат до подобрение в живота на българина.
Бойко Борисов заяви отново, че се готви атентат срещу него, този път от БСП и Атака? Защо всички искат да убият Борисов?
Тези твърдения на г-н Борисов според мен отразяват чувството на страх, което изпитва откакто падна от власт. Това си е параноя. Преди една година имаше чувството, че ще управлява вечно, че е любимец на народа, но всичко това изчезна през зимата. Той осъзнава какви вражди е създал по време на своето управление и затова страхът му е разбираем. Не ми се вярва обаче, че някоя политическа сила може да извърши това, което той твърди. Аз разбирам твърденията му като зов за помощ именно от тези хора, за които казва , че ще го убият.
Ще падне ли поредното правителство? Хората напълно изгубиха вяра в политическия елит, нови избори – алтернатива ли са те и до какво биха довели?
При всички случаи не смятам, че това правителство ще изкара пълен мандат. Според мен то има две цели . Едната е явна – да извършат промени в социалната и икономическа сфера, които могат да се отразят положително върху живота на хората и в същото време да им послужат като предизборна кампания. Втората цел е да попречат на ГЕРБ да се върнат на власт като работят в две посоки – едната е да чистят структурите на властта от хората на ГЕРБ, а втората е да дискредитират ГЕРБ като партия чрез изваждане на корупционните действия извършени от правителството им. Затова са нужни поне няколко месеца, след които може да има нови избори, според мен България я чакат още по-трудни времена и хората имат право да бъдат разочаровани. Имаме проблем със сегашния политически елит, който вече е изчерпал възможностите си, но в същото време имаме проблем и с производството на нов, по-добър политически елит. Видяхме, че протестите през зимата не изведоха нови ръководители на народа, а нови имена, които имат същия манталитет и начин на мислене като сегашния. Искам да обърна внимание и на друго важно нещо, а именно - службите в България. Кога ще спре засипването на службите и органите на реда с партийни интереси, всяко правителство, което идва на власт започва да вкарва неговите хора в тези служби и да махат предишните. Питам се кога ще имаме надпартийни служби и кога ще спре подигравката с органите, които би трябвало да се грижат за сигурността на всички българи, а не на управляващите.
На фона на протестите срещу Ердоган и исканията на хората в Турция, българите като че ли имат неясни цели?
Протестите в България обикновено се правят от хора, които знаят какво не искат и не знаят как да го постигнат. Кризата в България не е само икономическа, но и социална, и духовна, и морална, не виждам коя партия може да оправи положението в рамките на близките 10 години. Трябва да минат поколения. ..

 

 Други статии от този авторКоментари