Актуално
Жоро Пентаграм: Правителството е  възкръснало зомби на бившата Тройна коалиция!

Симона Милкова | 27/06/2013

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Протестите са подкрепени от много известни лица. Lentata.com ги пoпита какво ги провокира да излязат на улицата и да се смесят с обикновените хора. Поредицата интервюта започва с Жоро Пентаграм и какво каза той за политическите зомбита и борбата на дигиталното и аналоговото поколение.

Какво Ви изкара на улицата?

- Аз съм присъствал на почти всички значими протести от най-новата ни история, но за пръв път съм на такъв мащабен национален протест, които се организира чрез интернет-мрежата. Никога досега, не се беше случвало едно правителство още в първите седмици на своето управление, да покаже чрез действията си колко реваншистки и колко безпардонно мисли да управлява!

Срещу кого и какво протестирате Вие?

Експлозията на обществения гняв дойде с назначението на Пеевски, но това беше само детонаторът на гнева. Фиаското с бюлетините в деня за размисъл, назначенията и силовата подмяна на управители, министри и кметове. Скандалите с подмяната на учебните програми, узаконяването на гетата, оглавяването на абсурдни фигури на министерски постове и прочие. Списъкът е твърде дълъг и се увеличава с всеки изминал ден и налива допълнително барут в общественото недоволство.

 Искате ли правителството да подаде оставка?

- Не само аз, а и всички разумно мислещи хора искат незабавната оставка на това правителство! То е нищо повече от едно възкръснало политическо зомби на бившата Тройна коалиция, от която хората се отърваха след кървави сблъсъсци по площадите само преди 4 години. Сега нямаше да сме навън, ако имахме малко повече памет и се бяхме поучили от грешките в миналото. Това правителство се завърна на сцената много гладно, освирепяло, преизпълнено с реваншизъм и желание да си разчисти сметките с тези, които му изтръгнаха кокала от зъбите. За тях, хората нямат никакво значение, за тях политиката е просто бизнес.

Нови избори - до какво ще доведат, имайки предвид, че политическите партии, които ще се включат в тях ще бъдат същите?

- Хората все повече се обединяват около искането в политиката да влязат разпознаваеми лица, които се ползват с високо обществено доверие. Това е възможно само след промяна на Изборния кодекс, в противен случай оставаме заложници на едни и същи лицемерни политически фигури, които са кукли на конци в ръцете на олигархични лобита в сянка. Тези промени могат да отнемат 3-4 месеца, но изборът на нова Конституция и Велико народно събрание няма как да станат изведнъж. Важното е, да се извоюва първата стъпка в тази посока, а виждаме с каква яростна съпротива управляващите не искат тя да бъде направена и дори се опитват да я манипулират.

Борисов или Станишев?

- Станишев е жертва на ДПС. А ДПС, се превръща в най-голямото зло в българската политическа история и е на път дори да задмине създателите си от БСП. Няма случай, в който ДПС да дойдат на власт и да не пламне изкуствено етническо напрежение, да не се пипат учебни програми и да се посяга на изконно български класици, икони и символи. Краденето и мачкането на региони е страховито и върви ръка за ръка с подкрепата на БСП. Затова ми е трудно да дам еднозначен отговор, но партиите на Станишев и Доган пият кръвта на тази държава от 24 години, докато Борисов бе на власт едва 4. Предстои да решим, дали врагът на моя враг, автоматично го прави мой приятел.

Какъв е изходът от ситуацията, в която сме изпаднали, като че ли няма светлина в тунела?

- Докато има гражданско общество и оцелял културен елит, докато има деца и млади хора, които искат да живеят в България, сме длъжни да се борим. Алтернативата е да се оставим на течението, електоратът който ги подкрепя от малцинство да стане мнозинство, чалгата във всички сфери да изроди всичко и тогава вече ще е свършено! Това е битка на два свята и тя се води в южната ни съседка, води се в цял свят. Това е битката на светлите и прогресивните хора, с орките, троловете и неандерталците в обществото. Това е битката на дигиталното поколение с аналоговите зомбита от миналото.

Ще се радикализират ли протестите, вчера видяхме летящи яйца, краставици, ритници и т.н. или всеобщата енергия на хората просто ще утихне в един момент?

- Искрено се надявам, това да не утихне, но се опасявам, че протестите ще се радикализират в много скоро време! По света, политици и правителства са падали за далеч по-малки гафове, а тук се правят, че протестите ги няма и ги неглижират. Това правителство подценява силата и енергията на хорския гняв и това ще им изяде главата съвсем скоро.

Ако Вие сте премиер, кои ще са нещата, които незабавно ще направите?

- Бих променил Изборния закон, бих намалил депутатите наполовина, ще премахна имунитета и субсидиите, ще апелирам за промени в Конституцията и Велико народно събрание. Бих завел съдебни дела срещу много политици и бих ги довел до ефективни осъдителни присъди. Бих преразгледал всички договори с монополистите, ше въведа ефективни и бързи законови промени в съдебната и изпълнителната власт. И още много други. Но аз никога няма да бъда премиер. Аз съм гражданин като всички останали и това не е моя работа! Работа е на политиците, които дай Боже, вече да избираме много по-разумно и много по-внимателно.

Кой е спасителят?

Божа работа! Вярвам, че времето и ситуацията ще го създаде, а по делата му ще го разпознаем!

 Други статии от този авторКоментари