MOST WANTED

MOST WANTED
30-06-2013г.
22
---

Гергана Червенкова е обвинена за пране на 5 милиона долара в САЩ чрез незаконна продажба на лекарства. Тя е заплашена от 68 години затвор  по обвинение за извършени през последните три години престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия. Това беше единственото, което знаех за Гергана, преди да се срещна с нея. Представях си я като безскрупулен човек, готов на всичко за пари с изградена версия и защита. 

Първата ни среща с Гергана беше малко след първият й арест през ноември 2012 и все още беше в шок от случилото се. Представата ми за нея тотално се срина -  Гергана се оказа 35 годишна жена, която плачеше, защото светът й беше съсипан. Тогавашният министър на вътрешните работи Цветанов, разказваше пред медиите как с помощта на ДЕА (Американската агенция за борба с наркотиците) и българските служби, е била разкрита огромна мрежа за продажба на незаконни лекарства. След това изказване името на Гергана Червенкова бе споменавано редом с най-издирваните престъпници. 

Обвиненията към нея бяха: 

 1. КОНСПИРАЦИЯ С НАРКОТИЦИ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

 2. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.

 3. ЗАГОВОР ЗА НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 5 години лишаване от свобода.

 4. НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 3 години лишаване от свобода.

 5. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ПО ПОЩЕНСКИ И ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

 6. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.

 7. ОБЩО МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ: 68 години.

 

   Какво всъщност е работела Гергана?

Тя работи на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Дейността на английската фирма включва сайт за реклама и продажба на лекарствени продукти и медикаменти предлагани от законни аптеки в САЩ. Лекарствата и медикаментите се публикуват на сайт http://www.euromedonline.com ,от който всеки потребител може да ги поръча и да му бъдат доставени след извършен лекарски преглед. Гергана започва работа в “БГ Глобал Сървисиз” 3 години след регистрацията на сайта и при вече установен начин на работа.

Ролята на Гергана е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвя финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. Тя не извършва парични преводи и не може да оперира със сметките на фирмата, тъй като няма необходимите права в банката за тази цел. Единственото, което свързва Гергана със дейността на фирмата е нейният служебен адрес - [email protected]

В хода на разследването на тези сайтове са разследвани и задържани много хора от различни държави, но повечето от тях са освободени веднага. Службите в България обаче се задействат и арестуват Гергана. Тя лежи в ареста 4 дни без изобщо да знае защо.

На 08.12.2012 г. Цветан Цветанов от телевизионния екран обвинява съда, че пуска под гаранция „основния организатор” на международната организирана престъпна група. Цветанов иска всеки задържан да се предава на чуждата държава.

 

Нещо повече - България и САЩ подписват договора за екстрадиция,  подписан на основата на “ДОВЕРИЕТО” между двете държави и има споразумение, замолената държава (в случая България) да не иска доказателства за деянията, и да не проверява дали поисканото лице изобщо е извършило престъпление.  Това означава, че ако някой разследващ в САЩ се натъкне на имейл пратен от вас до ваш приятел, който има обвинение в нещо, вие може да бъдете екстрадиран без държавата ви да се поинтересува дали изобщо сте направили нещо.

 В момента Гергана Червенкова лежи в ареста, дните прекарани там са вече 56. Децата й мислят, че е на дълга командировка, защото семейството им не иска да ги стресира. Мъжът й Димо Червенков прави всичко по силите си, за да не я екстрадират. Той е създал фейсбук групата “Една невинна българка срещу Системата”, в която има петиция в нейна защита. Единственото, което те искат е справедлив процес. Делото за екстрадация все още предстои. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.