Червеният протест

Червеният протест
02-07-2013г.
18
Екатерина Анева

Кой не скача е червен!“

Историята се повтаря отново и отново. През 90-та, 97-ма... Имаше и един студентски протест преди 2-3 години пред НС. Там май нямаше такива възгласи. Но именно на него пък стана ясно каква е ролята на футболните агитки в уличните манифести. Казват, че ултрасите на „Левски“ тогава предизвикаха безредиците, но хора от агитката на ЦСКА също участваха активно в спречкванията. И така до днес.

Агитките винаги се оказват любомито оръжие на политиците. Още в началото на усмихнатия протест, имаше твърдения, че именно те са купени от „Атака“ да се изправят срещу хората. Без да скачат и сините и червените се обединиха под знака на парите. А зад цялата тази улична бутафория, един голям футболен клуб беше сринат със земята. И неговите привърженици някак си проспаха това...

Хронология на краха

От няколко месеца упорито се говори, че бизнесменът и собственик на „Литекс“ Гриша Ганчев ще купи потъналия в дългове ЦСКА. Миналата седмица обаче стана ясно, че сделката така и няма да се реализира. Собствениците - пернишките бизнесмени от "Титан" - заявиха, че не могат да издържат отбора. Стоичков в момента формално е треньор. Кондиционният треньор Роко Перота си тръгна. Почти всички играчи са разпродадени. Клубът няма пари и няма да играе на евротурнирите. Не е платена и лицензионната такса към БФС. Задълженията в момента са 12 млн. лева. В опит да спасят честта си, червените легенди Аспарух Никодимов, Димитър Пенев и Стоян Йорданов в неделя учредиха акционерно дружество "ЦСКА 1923" АД, а Христо Стоичков ще бъде президент при евентуално положително решение на БФС / в случай, че небезизвестният конфлик между него и Боби Михайлов не вземе връх/.

"ЦСКА 1923" АД има за цел да изкупи акциите на Нефтохимик 1962 Бургас, а след това и на сегашното дружество ЦСКА ЕАД, когато бъдат изчистени дълговете му. Схемата обаче не е изцяло ясна. Идеята е ЦСКА да ползва лиценза на Нефтохимик, а бургаският тим да вземе лиценза на друг клуб и да се състезава в "Б" група.

Всичко това буквално взриви комерсиализираните червени фенове и те излязаха на протест безплатно, за да защитят остатъците от отбора си.

Червеният протест:

Ден 1 - 29.06. феновете на ЦСКА, се събраха на протест пред стадион "Българска армия" по обяд, след което се насочиха към централата на БФС. Обстрелваха сградата с пиратки и други предмети и счупиха прозорците. Имаше десетки арестувани.

Ден 2 -01.07 фенове на ЦСКА от фракцията "Офанзива" заплашиха с масови протести. В писмо, разпространено в медиите те казват: "В последните седмици имаме нагледен пример как само със скандирания и стоене пред определени сгради, нещата не се променят. Наглостта на политиците и на обвързаните с тях хора от БФС е безгранична!".

Ден 3 - 02.07 СРС гледа мярката за неотклонение на арестуваните ултраси. "Ние сме правосъдието" – с викове и с заплахи привържениците на ЦСКА обсадиха сградата на съда. Феновете настояват задържаните да бъдат освободени.

Какво става в ЦСКА? Потърсихме едно емблематично лице – предводителят на фракцията „Червени братя“ – Димитър Върбанов Маршрутката.

Здравей Митко, на протеста ли си?

- За щастие или нещастие, не съм в България, но следя какво става. Това е подигравка с отбора! Тези от БФС трябва да си получат заслуженото, защото обслужват и политически и неясни икономически интереси и от години съсипват ЦСКА.

 Какви политически интереси може да има във футбола? В случая има финансови задължения, лошо управление...

- Виж кой стои зад ЦСКА. Тези мутри от къде имат пари? В основата на всичко са капиталите на БКП. Агенти на ДС управляват отбори, те управляват и парите и назначават хората в БФС. И това е от години. А за политическите ти ми кажи! При Димитър Ангелов /Дучето – бивш председател на фенклуба – б.а./, се даваха пари и се организираха хората да ходят на митинги, на протести.

 А сега? И на сегашните виждам познати лица от агитката?

 - Сигурно! Интересно кой ги организира. Ама то и за това се стигна до тук. Казах ти – икономически и политически интереси. Някой е имал нужда от агитка, друг пък тази агитка да е далече от клуба, за да не спъва плановете. 2+2 = 4.

 Говори с имена!

Кой стои зад „Левски“? Ами кой стои зад „Лудогорец“? А кой е шеф на БФС?

 Все хора далеч от политиката.

Който е на власт определя и пътя на парите. Никой до сега не даде нищо за ЦСКА. Руските пари отидоха също при Левски. А нас ни затриват.

 Е по тази логика точно сега трябваше отборът да е във възход.

– Не! Само Бойко Борисов каза, че ще ни помогне за стадион, но...

 Агитките заплашиха с безредици.

- Да и ще стане! Виж, че от мирни протести файда няма. Ще стане! Защото МВР са престъпна група, напълно неадекватни хора. Ще видиш, че ще има сблъсъци. Питам аз отново – защо те задържат нашите момчета, а не вкарат ДАНС, не вкарат Сметната палата, прокуратурата да разследват БФС, да разследват „Титан“?

Не може да няма задържани след вандализма пред БФС!

– Мен са ме задържали 5 пъти. За нищо. Без нищо!

 Все с нещо си ги провокирал. Имаш ли общо с гроба, който беше изкопан на „Българска армия“?

– Аз гроба бих го изкопал на друго място!

Червеният протест: to be continued...

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.