Антония Петрова: Личният ми протест винаги е бил срещу глупостта и негативизма!

Антония Петрова: Личният ми протест винаги е бил срещу глупостта и негативизма!
02-08-2013г.
33
Симона Милкова

Жени във властта. Меглена Кунева, Надежда Нейнски, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Илияна Раева, а защо не и Антония Петрова. Миската, която с титлата си се абонира за скандала. Lentata.com се свърза с Мис България 2009 и Мисис Русия 2012, за да я пита какво я провокира да мисли за кариера в политиката. Какво е мнението й за протестите? На кои политици симпатизира и за какво си заслужава да протестираш?

  • В идеите на коя политическа партия припознавате себе си?

  • По принцип съм дете на демокрацията и е нормално да защитавам свободите, залегнали в новата ни Конституция и в гражданското общество. В същото време обаче, смятам, че социалната политика от гледна точка на образованието и здравеопазването, е изключително важна за хората и има много какво да се желае в тези насоки.

  • Знаем, че наскоро сте получила предложение от една политическа сила, разкажете ни повече за това? Защо отказахте?

  • Да, така е! Малко преди началото на предизборната кампания през април, ми се обадиха от една от водещите политически партии с предложението да оглавя предизборната им листа в един от районите. Аз отказах поради няколко причини. Първо, към онзи момент мисля, че ми беше още рано да вляза в политиката, защото искам първо да постигна реализация в професионалната сфера. А след това, като доказал се специалист да помогна и, като политик на повече хора. Смятам, че това е правилният път, който трябва да извърви всеки. Второ, смятам, че политическата сила, която ми предложи не беше още наясно със себе си и с определянето на таргет-групата, към която да са насочени нейните послания. В тази връзка считам, че партиите трябва да имат по-широко ветрило и да обхващат повече хора, заедно с техните проблеми.

  • На каква позиция сте относно протестите, подкрепяте ли бунта на народа?

  • Протестите също са демократичен начин за изява, но протести с диалог. Всеки, който протестира трябва да има ясни искания, а тук няма такива! Има само едно искане, да се подаде оставка, а след това никой не предлага нищо смислено, не се предлага алтернатива. Протестите не трябва да нарушават правата на другите. Не смятам, че е редно да се блокират кръстовища, улици, да се протестира след 22 часа. Не трябва да ходиш на протестите, за да изразиш просто агресията си по нецивилизован начин, не трябва да се нарушава редът и спокойствието на хората, които просто имат толкова много работа, че нямат време да протестират, например, а аз познавам много такива. Харесвам идеята за гражданско общество, но тук тя се изроди във фейсбук „на живо“. Протестите са като място за социално общуване за много хора, на които явно им липсва в живота, а за други - вид карнавал, няма обща идея, цел, освен, че повтарят едно и също - оставка, неподплатена с никакви аргументи и алтернативни предложения.

  • Трябва ли според Вас правителството да подаде оставка?

  • На този етап- не! Не мисля, че е правилно да има избори всеки месец или при всяка грешка на правителството - създава се лош прецедент. Принципът на протестиращите в момента е „Искам нови избори, на които пак няма да гласувам“. Едно от нещата, които трябва да се променят е да има задължително гласуване. Недопустимо е да не гласуваш, а после да си пръв на протестите. Смятам, че трябва да има диалог, а не протестиращите да казват „те не ни чуват“, а правителството „ние не им обръщаме внимание“. Не е редно да е така. Трябва да излъчат представители, да седнат на масата за преговори, като интелигентни хора в 21 век и да се договорят, а не да чупят и обиждат! Вземете за пример Варна - 25% избирателна активност, това е повече от показателно! За какво свалиха сами кмета си, когото избираха 4 пъти подкрепен от 4 различни партии, за какво загина момчето, което се самозапали, оказа се загубена кауза, което е възмутително! В деня на изборите имаше повече хора по плажовете, а не пред урните. След това, което направиха варненци трябваше да има минимум 75% активност.

  • Какъв е протестът на Антония Петрова?

  • Личният ми протест винаги е бил и, за съжаление, продължава да бъде срещу глупостта и негативизма! За съжаление, в България се „чува“ гласът на глупака, простака, неграмотния, невежия, негативния, той е по-агресивен, нахален и арогантен и побеждава с това. Един интелигентен човек винаги отстъпва, а не би трябвало да е така.

  • За какво бихте протестирала Вие?

  • Когато смятам, че се нарушават социалните и гражданските ми права или всеки принцип, залегнал в Конституцията. Като юрист, мисленето ми е такова и съм изцяло за върховенство на закона. Добри или имащи нужда от корекции, законите и редът трябва да се спазват, иначе настъпва анархия, до която ми се струва, че за съжаление, сме близо.

  • На кой български политик симпатизирате?

  • Няколко са, като държа да отбележа, че имената, които ще изброя не разглеждам от гледна точка на партията, към която принадлежат, а като личности с качества. Георги Първанов, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Меглена Кунева, всички те са професионалисти, доказали се в областта си. За съжаление, в десния спектър не виждам убедителен и авторитетен лидер, който да поведе десните симпатизанти, за това не цитирам име от тези среди, а бих искала.

  • Споменахте, че един ден, ще влезете в политиката. Какво Ви мотивира да го направите?

  • Израснала съм в политически активно семейство, интересувам се от години от политика, образованието ми предполага политическа кариера и може би на следващите избори, ако получа предложение от политическа сила, чиито идеи съвпадат с моите убеждения – бих приела. Това, че съм спечелила конкурс за красота е само един щрих от моя живот и считам, че всеки уважаващ себе си, образован и интелигентен млад човек трябва да помогне за развитието и просперитета на държавата ни.

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.