F*ck your morals!

F*ck your morals!
27-08-2013г.
55
Надя Теодосиева

Няма такива жени. Поне не в България. Тези жени са родени и възпитани в Източния блок, но кръгозорът им обхваща цялата планета и всички нежни създания в нея. Те са жени с кауза. Кауза извън „да си намеря симпатичен, състоятелен мъж с чувство за хумор” или „ да имам семейство и хубава кариера”. Извън розовите клишета, извън страховете „да не погрознея, остарея, и да нямам пари за силикон, когато гравитацията заговори на млечните ми жлези”... Те са всичко, което ние (българките) не сме. Те са украинките от ФЕМЕН, които работят да протестират много преди ние да протестираме срещу кабинета Орешарски.

Може да бъдете сигурни, че нито печелят толкова много, нито онова, което правят е поза, и доказателството е, че тези момичета рискуват здравето, свободата и живота си всеки ден. За онези, които не са чували – Фемен е феминистка организация, основана в Украйна, чиято основна дейност е, чрез голи (топлес) оригинални пърформънси, демонстрации и протести да сигнализират по скандален начин за проблем, който според тях светът пренебрегва.  Повечето от каузите, които защитават са свързани с жените. Например – преди година и половина те дойдоха в България и се съблякоха по боксови ръкавици пред Парламента, в знак на несъгласие с малките или  никакви присъди за упражняващите насилие  над жени и деца.

Потърсихме Фемен отново, за да ни разкажат за големите си акции напоследък, свързани с исляма и жените „му”. Интервю с Инна Шевченко (една от най-активните фемЕнинстки и отскоро преподавателка по голи протести), млада, 22-годишна жена с огромна кауза – нов световен ред.































Защо си в Париж? Това бягство от твоята страна ли е?
Да. Не мога да се върна в Украйна, откакто отрязах 3-метров, християнски кръст в центъра на Киев на 17-ти август миналата година в подкрепа на Пуси Райът. След тази демонстрация започнаха да ме следят от тайните служби и не можех да остана в страната си повече. Две седмици след като напуснах Украйна, се получи официална заповед от президента да бъда намерена и арестувана заради атаката срещу църквата. И от тогава съм тук, в Париж и ръководя първия тренировъчен център на ФЕМЕН, обучавам жени да бъдат активистки... Тук градим истинска женска армия.

Обясни ми един от последните ви слогани – „Fuck your morals”.
Това беше отговор на всички традиции и ограничения, в които живеем.  Традиции, които са против жените. И този слоган беше за пръв път публикуван от Амина – едно момиче от Тунис. Това беше неин слоган, който представяше нейната гледна точка за това как Ние –  религиозно потиснатите жени, можем да обясним на Тях, потисниците – че повече не ни е и няма да ни е грижа за всички онези правила, които те са създали за нас, за да ги спазваме.

Историята на Амина показва истината за системата. И системата се прояви само няколко дни след като Амина публикува снимките си във фейсбук, когато Амина нарече себе си активистка на Фемен и публикува своя гола снимка озаглавена „Fuck your morals” и призова всички тунизийки да  я последват и да създадат Фемен организация и в Тунис. Само няколко дни след всичко това Амина беше осъдена от един местен имам, от един салафист, който каза, че трябва да бъде убита, убита със камъни! Заради неморалното й поведение, защото тя нарушава ислямските традиции. След това Амина беше отвлечена от семейството си с помощта на тамошната полиция и нямахме никаква информация от и за Амина повече от два месеца. И всичко това се случи, защото една жена проявява признаци, че не е склонна да се съгласи с всичките традиции, които са й натрапени. Тя иска да бъде свободна и има право на това! Но заради това тя може да бъде убита или най-малкото затворена и изолирана!

Знаете ли, бих казала, че светът не е готов да говори за проблемите на жените и да изрази позиция по тези проблеми, докато нещо лошо не се случи.  Те просто не биха говорили за тези неща. Никой никога нямаше да проговори за талибаните и жените около тях, ако талибаните не бяха застреляли малко момиченце в главата. И именно затова ние действаме по този начин – провокираме хората. Провокацията, която прави Фемен има за цел да шокира, да им отвори очите, да свали маските на онези, които носят маски и да покаже истината. И да накара хората да видят онова, което ни заобикаля и онова, срещу което трябва да се борим.

 Ако питате за личната заплаха, няма място за такива въпроси. Защото това, което правим е наш личен избор и всяка от нас знае какво прави. И да, опасно е. Разбира се, че е опасно. Може да бъдем арестувани, може да ни пребият, може би дори има опасност да ни убият. Въпросът е, че за мен по-страшно от това да ме пребият или да ме арестуват, е жените да бъдат все по-потискани с всеки изминал ден. А заобикалящите да пазят тишина. Ето това е наистина опасното!


Амина не е точно една от вас, едно от Фемен момичетата, но същевременно може би точно вие сте я провокирали да действа така. И тя едва ли не рискува живота си заради Фемен.
Както казах - всички активистки на Фемен и всички техни действия, от постването на голи снимки в мрежата до участието пряко в нападение над Путин или на папата, винаги е личен избор за всяка от нас, на всяко момиче част от това движение. Никога няма да откриете активистка, която да каже – те ме накараха или нещо такова.  А Амина, която беше репресирана, заключена и изолирана от собствения си живот, направи коментар, че ще бъде част от Фемен до края на живота си. И още веднъж – винаги е личен избор, никога не е решение на групата, вместо на самата личност.

Да, но религията на Амина не е личен избор. Кажи ми какво мислят Фемен за исляма и за мюсюлманските жени в тези общества, в страни като Тунис?
В подкрепа на Амина ние направихме международна акция на име „Гол Джихад”, която обхвана 15 държави – топлес протести пред посолствата на Тунис или пред джамии в тези страни. След тези акции ние получихме, много критики от мюсюлманки, които твърдят, че те не са репресирани и че ние нямаме право да говорим вместо тях, и че ги нараняваме, казвайки „тези неща” за тяхната религия, че засягаме чувствата им...

Може и така да са се почувствали. Но аз имам широк мироглед и имам право да изразя отношението си към различните религии и традиции, и към различните религиозни традиции. И когато някой изнасилва в името на религията си, тогава ние съвсем открито ще заявим, с извинение: вашата религия е лайно! И вашата религия няма място в модерното общество! И вашата религия не може да се впише нито в социалния ни, нито в политическия ни живот.

Но за съжаление, случващото се по нашите географски ширини не казва това. Ислямът като религия,  не ислямът сам по себе си като вяра, а това,  в което се превърнал, е  политически ислям. И той се настани в огромна част от света и натрапва и насажда своите традиции в политическия и социалния ни живот, и успява да го контролира. И разбира се, големият проблем е, какво е отношението към жените в тази религия. Ислямът е базиран в страни с диктаторско управление, и разбира се за да докажат техните закони, те трябва да репресират жените си, за да покажат кой води. Този политически ислям пропагандира, убиването на жени с камъни, понеже са публикували голи снимки в интернет. И ние ще го критикуваме, докато ислямът или друга религия, не се ограничи до апартаментите или църквите на вярващите и докато не изчезне от нашите животи.

Казваш всичко това, но Фемен имат ли „топки” да отидат в ислямска страна и да организират протест там?
Фемен вече е в ислямските страни. С жени като Амина, като една арабска блогърка, която също направи топлес демонстрация срещу египетското правителство, Фемен вече е и в онази част на света. Фемен се гради  от жени по целия свят. И има жени дори в арабския свят, които се гордеят, че са част то нас. Ако ме питаш дали физически ще отидем там, ще ти отговоря – категорично да, това е само въпрос на време.

Но ние не говорим за проявите на исляма само в държави, където тази религия е официална... Когато се преместих тук, във Франция, бях много изненадана и казвах на французите – в моята страна, където жените са третирани като сексуален обект, в моята страна, дори в моята страна няма жени, които да се обличат в чували, които носят чували заради традиции, религия или защото някой им е заповядал.

И това е само малък пример за навлизането на исляма в западни и уж демократични общества, за толерантността на страни като Франция към тази деструктивна и политизирана религия. Така потискането се узаконява, а репресираните жени стават все повече, във всяка една страна.

С огорчение мога да завърша, че Фемен няма да останат без работа скоро, защото няма нито една държава, нито едно общество, където можем да кажем – да, това е страната, в която правата ни са равни.  И точно защото и до днес такова общество не се е появило, ние ще бъдем навсякъде... В България също.

Снимки: femen.org

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.