Училището – новият наркопазар

Училището – новият наркопазар
18-09-2013г.
36
Екатерина Анева

 В седмицата, в която откриваме учебната 2013/2014г., когато министрите, депутати и редови политици говорят за реформи в образователната система, за вот на недоверие и гейпарад и протести, специалисти работещи с различни зависимости, направиха много страшно заключение – наркозависимостите сред учениците се увеличават. Една тема, която за пореден път остана на заден план. Тема, за която никоя официални институция не говори в прав текст. За това Lentata.com, потърси за коментар д-р Теменужка Любенова - председател на Общинския съвет по наркотични вещества в гр. Благоевград.  Тя е и съучредител на наградата „Вероника Герин“, в памет на ирландската журналистка, убита от наркомафията.

Д-р Любенова, Вие непрекъснато работите по различни програми за превенция в училищата. Какви са Вашите наблюдения? Намалява ли употребата на наркотични вещества в българското училище?

Не, не е намаляла. Не защото няма работещи по превенция на наркоманиите, вече утвърдени специалисти и с добър опит, а защото стоките се продават с реклама и когато тя е създадена и реализирана с много пари, когато обхваща голяма част от населението, когато е атрактивна и агресивна, децата се увличат, а родителите – приспани от заблудите, не реагират навреме и компетентно.  Повечето то нас, специалистите в Общинските съвети по наркотични вещества в страната, сме „невидими“ за общността, защото не можем да си позволим добре платени дейности, информационни материали, въздействащи интернет страници, създаване на филми и видеоклипове. Имаше обява в интернет за конкурс за създаване на видеоклип, популяризиращ пушенето на марихуана и за първото място бяха осигурени 500 лева. Ние имаме конкурс за ученици, национален, ежегоден, от 2000 година и за първо място осигуряваме до 40 лева и наградата са книги с цел стимулиране на четенето при подрастващите.

Какви наркотични вещества се използват най - често?

Марихуана, синтетични наркотици, кокаин, дизайнерски дроги, които също са синтетика.

Наблюдавате ли завръщане на хероина сред учениците?

Имаше опит с производството на таблетки – хероин с екстази  по 8 лева. Сега се притеснявам, че с идването на бежанци от Сирия, а не всички от тях ще са наистина потърпевши от войната там или наистина сирийци, ще  се направи опит за повишаване разпространението и употребата му.

Но кризата с производството на опиумен мак в Афганистан още не е преодоляна, а от там идват и  основните количества хероин. Бежанската вълна няма как да повлияе на тези процеси…

Има как и за съжаление това, ще се види съвсем скоро… Тук идват нови хора, които стават част от нови дори за полицията канали.

Рекламните кампании на МОН и МЗ имат за цел превенция. На какво се дължи това увеличение на наркозависимите учиници?  В една от тях се казва, че 450 000 българи са опитали,  но само 32 000 са станали зависими. Смята се, че днешните деца са доста по - информирани и би трябвало тенденциите да са обратни...

Информирани, но за какво? За безвредността и полезността на марихуаната, за толерантността към сексуалните прояви на всички, за необходимостта сега, веднага да имат много пари на всяка цена и да се забавляват. Къде и кой ги възпитава в отговорност? Къде и кой създава основата за тяхното съществуване като хора и най-важното при това е примерите за подражание, а кои са те? Любовта е секс според съвременните внушения в обществото – разнообразен задължително, без задръжки и удоволствията да се увеличават например чрез кока или амфети.  Какво е жената за децата, които гледат и слушат съвременните филми, риалити предавания, интервюта на обществено известни лица – не искам да цитирам изразите от песните на български и чужди певци, защото не мога и никога не съм била цинична, нищо че съм лекар и това не би трябвало да ми прави впечатление пак според съвремието. Къде, кога и как се учат подрастващите на възхищение, преклонение, уважение и благодарност към тези, които допринасят за развитието на българското общество, за  неговата свобода и независимост?  Къде и кой ги учи, че за да имаш възможности – финансови и социални, трябва да учиш, работиш и то много, за да знаеш и можеш?  Обществото ни е инертно към престъпниците и те оказват по-голямо възпитателно влияние върху децата с демонстрирането на пари и власт, недосегаемост и простотия и трудещите се като пчелички родители не могат и не стават идоли,  понякога дори на собствените си деца.

 И в този ред на мисли, тогава каква точно е ролята на семейството и на училището и имат ли те вече такава?

Както през Възраждането, но никой вече не търси тази тяхна роля, дори и от ресорните министерства, задължени да го направят.

Може ли да говорим за обща вина, вина на цялото обещство за бума на наркотици и лисата на морал в училищата?

Не, вината е персонална, а страдащи, потърпевши сме всички! Родителите нямат избор, защото системата убива всяка истинска съпротива. Персонална е и отговорността ни пред Господ. Вярваща съм, православна християнка, нашата вяра много добре обяснява причината и какво се случва с всеки, който носи веригите на зависимостта към наркотици или алкохол, но дава и спасителния път. Държавата ни в лицето на политиците, които вече 23 години ни управляват самозабравили се в изобилието на изкушенията на Сатаната. лишава семействата и децата от Пътя на спасението,

Имате ли наблюдения дали дилърите използват този вакуум и съответно вербуват и самите ученици за разпространение на наркотиците?

 Дилъри на дрога в училищата основно са ученици, независимо дали са на 12 или на 19 години. Има и групи ученици от различна възраст, които посещават приятелки, близки в другите училища и така създават нова среда за пласиране.

Наскоро попаднах на доста интересни факти. Едни хапчета - Акинетон се оказват доста хитова дрога сред децата, а се продават под 2лв. в аптеките. Какви са последиците от тях?

Ще Ви дам само един пример от интернет разговор и не е необходимо дори коментар за това, колко  е опасен и кои са потърпевшите:

„Акинетон. от onelonelybastard » 02 Май  16:13

Здравейте на всички! Искам да попитам нещо свързано с този медикамент.На 15 години съм и миналата седмица взех 4 хапа акинетон.Устата ми стана суха,неможех да говоря,халюцинирах,абе кво да ви кажа аз си мислех ,че ще ме вдигне а вместо това си изкарах много гадно.Та въпроса ми е възможно ли е от 2,3 или 4 хапчета акинетон да предозирам и вероятно да умра? Попринцип някои приятели съм ги виждам да си сипват по 6-7 дори 10 в кафето и ги джазкат бе нищо да им стане,но повечето са на по 20-21.“

Дано Бог се смили над нас, грешните възрастни, че допускаме наркотиците да унищожават невинни деца.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.