Карбовски снима екзорсизъм*

Карбовски снима екзорсизъм*
20-09-2013г.
375
Лентата

 Карбовски снима екзорсизъм*

След прожекцията на филма Екзорсистът
през 1973г., идеята за обсебването от духове става изключително популярна. Много хора от Щатите и Европа започват да вярват, че са обладани. Три години по-късно, през 1976 г. католическата църква официално обявява, че 18-годишно момиче, което учи в Германски колеж, е обладано от зъл демон. След като е подложена на екзорсизъм тя умира, а свещениците, извършили ритуала са осъдени за умъртвяването й. Днес, 40 години след западноевропейската истерия, сюжетът  на „Екзорсистът“ ще бъде документиран и във „Фронтова линия“ с Мартин Карбовски, в две поредни части, тази и следващата неделя от 17:45 по ТВ7.

Ретроспекция на злото
Една майка прави отчаяни опити да вдъхне живот в дните на дъщеря си. Дъщеря й Светла е на 41. Дълго време живее в Норвегия със съпруга си, където имат частно училище за рисуване. И двамата са професионални художници и търгуват с икони. Един ден Светлана звъни на майка си и казва, че се вижда в огледалото с рога, казва, че нещо е влязло в нея и не се чувства добре. Мъжът й я връща в България, защото видимо става нещо нередно с жена му и нито той, нито западните лекари могат да се справят с проблема. „Тя е с акъла си!“, казва майка й…  С времето Светлана спира да се храни, да се къпе и почти не става от леглото. Приемат я в болница заради критичното й тегло - 34 килограма.

Според майката на Светлана, за казуса на дъщеря й няма лечение. Дори лекарите й казват, че нямат друг такъв случай в кариерата си. И пак майката поставя сама диагнозата: „обладана от зли духове“. Въпреки необичайната „болест“ по препоръка на психиатри Светлана пие антидепресанти и лекарства, които потискат шизофренни симптоми. В продължение на три години ефект от медикаментозното лечение няма. Тогава майката на Светла започва да чете и да търси алтернативи. Намира „енергиен приятел“ за дъщеря си, който опитва да контролира злото. Според него в Светлана се е вселил Сатаната. Самата Светлана нарича демона си с името Ибрахим.

Светлана потвърждава „диагнозата“ като казва, че дяволът я владее. Според майката, четири години след първите пристъпи,  е безспорно, че в детето й се е вселило нещо, което е извън рационалната материя. Доказателствата са като от средновековен учебник – когато демонът е в дъщеря й гласът й се променя, става груб, „като чужд“, тя обижда майка си, използва език, който не е типичен, не иска да се среща със свещеници и не желае да рисува.

Последният лекар, който се среща със Светлана обаче поставя друга диагноза -  шизофрения. Според майката той просто се е уплашил да признае, че Светлана е обладана от демон. „На една майка й трудно да приеме диагнозата на детето си и затова се самозаблуждава с надеждата, че ще излекува дъщеря си по какви ли не методи.“ Отговаря психиатърът.

Екзорсистът
За майката шансът детето й да си върне живота и нормалността е един – ЕКЗОРСИЗЪМ. Така попаднахме на нея. Една майка моли журналистите да я свържат със свещеник, който практикува екзорсизъм. Като единствен такъв в България е популярен отец Гелеменов. За работата си той разказва, че започва в далечната 86-а. А най-страшният случай в кариерата му е едно младо момче, което по време на сеанс започва да го души, говорейки с дрезгав чужд глас. С него свещеникът работи две години. „Това са бавни действия, във филмите не показват истината. С такава бързина е действал само Христос, дори Апостолите не са могли да го правят със същата сила, какво остава за нас - обикновените свещеници… Днес екзорсизъм правя приблизително три пъти на ден, повече не мога, защото се изтощавам.  В България има много хора със зли демони, много омагьосани. Наблюдавайки хората по улиците и в градския транспорт мисля, че около 10 процента от тях са обладани от зли демони“, обобщава Гелеменов.

Страх.ком
Има едно журналистическо правило, морално правило – не се снимат психичноболни хора, защото не е честно и е безкрайно некоректно към тях самите. Случаят обаче е различен. Екипът е любопитен и въпреки целия сепсис иска с очите си да види, че не е възможно в 21 век у нас в някого да се всели зъл демон.

Увертюрата преди срещата с „обладаната“ е едночасов разговор с майка й. Интелигентна жена на средна възраст, която моли за екзорсист. Мястото е злокобно – панелен апартамент, украсен зловещи картини, плод на кофти въображение – изображения на  Иисус с клоунски нос, от който капе кръв, разпнато бебе, което се усмихва като Мона Лиза и всичко това на фона на една майка, която казва, че това са картините на зет й и тя няма как да се отърве от тях, защото не е възпитано. И страхът идва без да пита дали има логика. Страхът е онова, което подсъзнанието ражда, представата за онова, което се крие зад съседната врата, онова, което те кара да размислиш в последния момент, да си събереш нещата и да изчезнеш скоропостижно.

Дяволска работа е журналистиката понякога. Буквално. Само появата на отец Гелеменов разсейва за секунди усещането. „Това, което правим с Карбовски е първият екзорсизъм пред камера“, казва той уверено. И нека ритуалът започне сега…

След срещата си с обладаната свещеномагьосникът заключи, че демонът Ибрахим е от турско гробище, че изгонването ще е трудно, но не е невъзможно и че дори и Светлана да има съпътстващо психическо заболяване, основният й проблем е обладаването от нечиста дяволска сила… А порталът през който е проникнало злото със сигурност са зловещите картини, които „красят“ целия апартамент. 

Самият ритуал и реакциите на обладаната Светлана срещу молитвите, разпятието и светената вода не могат да бъдат преразказани с думи. Журналистическото притеснение и човешкият страх - също. Остава да се надяваме, че камерата е уловила ако не Ибрахим, то поне екзорсизмът, който заснехме в български панелен блок… И ако мислите, че сте гледали реалити телевизия, гледайте пак тази неделя. Когато представите се променят.


*Екзорсизмът  е практика за гонене на зли духове и демони от човек или място. Според християнството хората извършващи екзорсизъм или са членове на църквата или считат, че притежават свръхестествени способности и сили. Ритуалът се изпълнява посредством силата на Христос и в Негово име. Според Новия Завет екзорсизмът е едно от чудесата, които е направил Исус Христос.

                                                                                                       

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.