Бездомниците проговарят

Бездомниците проговарят
26-09-2013г.
19
Симона Милкова

Ваня е на 68 години. Тя е бивша медицинска сестра. В момента е пенсионер инвалид. От 2 години тя и дъщеря й Славяна живеят в трафопост в Обеля. Жените нямат ток, нямат вода, нямат тоалетна, нито баня. Ако им се доходи до тоалетна използват кофа, която рано сутрин докато още няма никои около тях изхвърлят до трафопоста. Миризмата наоколо е неописуема. Около импровизирания им дом е пълно с котки,бездомни кучета и боклуци. Стените в трафопоста са черни и целите в паяжини.  Има една дъска, която играе ролята на маса, на нея спрял часовник и една табуретка. В трафопоста има легло, което майката и дъщерята си делят и няколко купчини с багажи, завити с чаршафи. Това е всичко, което двете жени притежават. Цялото им имане.

Ваня е разведена, имала е наследствени имоти  от майка си, но сестра й я измамва и Ваня остава на улицата. Заедно с децата си е живяла в общинско жилище, което се намира на няколко метра от трафопоста, който Ваня обитава днес. Семейството било изгонено от общинското жилище и останало на улицата. Хората от квартала са кръстили Ваня, желязната лейди от Обеля. Тя няма обяснение как е стигнала дъното, не отрича, че на няколко пъти и е идвало да се самоубие, като преди това убие дъщеря си и просто мъката им да свърши. Жената казва, че е в такава безизходица, че ако има как дори би обрала банка.

Ваня и Славяна се прехранват  предимно от кофите и от подаяния. Общият им доход е 180 лв. пенсия, която Ваня получава. Допълнително майката събира железа, от които си докарва по лев, два на ден. Дъщерята на Ваня има психично заболяване, според майка й, тя има шизофрения и не е трудоспособна. Тъй като Славяна не е здравно осигурена и не може да си позволи да отиде на лекар, диагноза официално все още не й е поставена. Често обаче изпада в истерии, говори за вампири, хора, които й пият мозъка и я колят, агресира и дори напада майка си. Според Ваня голяма заслуга за състоянието на дъщеря й има съпругът й, който в миналото постоянно я тормозел, провесвал я през терасата на 9-тия етаж. Когато жените все още имали дом. Мъжът на Славяна я биел, дори се опитал да отреже главата й с флекс машина. Тя има дете от него, то обаче живее при свекъра й. Ваня разказва, че не е виждала внучето си от години. Ужасът за дъщеря й не спира до тук. Преди известно време група цигани изнасилват Славяна, това буквално я довършва. Според майка й,  тя просто е превъртяла. Ваня се страхува за живота си, на няколко пъти дъщеря й се опитва да я убие.

Пенсионерката има и син, който е женен, жена му обаче също е психично болна. Синът на Ваня е принуден да издържа съпругата си, която не работи, те имат 3 деца, едното, от които има аномалия и не може да уринира нормално, има тръба през корема, чрез която ходи до тоалетна. Болната му майка на няколко пъти вадила тръбата от корема. Детето едва оцеляло.

Ваня има една мечта да има малък, скромен дом, да успее да вкара дъщеря си за лечение и да събере цялото си семейство под един покрив както някога и да умре. Коледа жената не е празнувала от години, онова което и е останало като спомен от този празник е това, което вижда през прозорците на хората.

Казват, че адът е на земята, животът на Ваня и Славяна е едно от доказателствата за това. Вижте разказа на Ваня. Молим всеки, който иска да помогне на двете жени да се свърже с нас на адрес: [email protected] 

     

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.