До доказване на противното...

До доказване на противното...
02-10-2013г.
28
Венци Мицов

Сега отново станахме виновни. Братският английски народ пусна филмче, в което братските английски туристи се правят на свинье на Слънчев бряг през лятото. За което, разбира се, отговорност носим ние.
Защо сме виновни ли? Защото цените ни са ниски и с това предразполагаме иначе невинните герои от викторианските романи да поркат, да смъркат, да правят секс посред бял ден на централният плаж.

Коварен народ сме това, българите, да знаете.
Виновни сме за какво ли не и това дори не подлежи на доказване. Така де, какви са тия ниски цени на алкохола и цигарите у нас. Какво е това екстази на промоция – плащаш 2 – получаваш 3.
Но да оставим туристите – англичани, защото те, милите, хич не се оплакват. По-интересното е, че вчера Фейсбук бе залят от споделящи филмчето на BBC за английските туристи.
И огромна част от споделящите със саморазрушителна страст обясняваха – „Ето, вижте, страната ни е за подигравка. Оставка на Орешарски!“ (или смърт на Бойко, линч за Костов, доживотен за царя).

Но да оставим пияните туристи и да се върнем на злободневните теми от деня.
Днес в парламента ще има вот на недоверие. Никой не е съвсем наясно за какво е този вот. Нито пък някой може с положителност да ви каже какъв е смисълът от него, при положение, че парламентарната конюктура очевидно няма да позволи той да мине.
Кой е виновен за парламентарния цирк? Според вас, скъпи читатели, виновни са управляващите.
Според управляващите виновни са бившите управляващи.
Според бившите управляващи виновни са по-предишните управляващи.
Обаче по-предишните управляващи са и днешни управляващи, което според спиралата на чичо ви Карл Маркс се явява отрицание на предишните и отрицание на отрицанието на по-предишните...

Демек – бе демек, си вървиме нагоре до окончателната победа на каквото там победи и после ще му мислим.
За което, разбира се, са виновни...
Международното положение, кеймтрейлс, планът Ран – Ът, рептилите, юдейско – масонската плутокрация.
Естествено, че ние сме виновни само за пияните английски туристи, защото останалото не се е случило заради евтиният алкохол, а и да се е случило, никой не го е споделил във Фейсбук.

А сега да продължим нататък.
Волен отиде в Брюксел, барабар с цялата си парламентарна група. Там, казват, те хапнали и пийнали в елитен ресторант и после се опитали да се изнижат, без да си платят сметката.
Признавам си, че след тази новина самият аз се почувствах виновен.
Хайде, признайте си, че и вие сте почувствали лека вина заради излагацията на парламентарната група на АТАКА, въпреки че не знаете, дали новината е истинска, или не е фейк. И въпреки, че не вие сте гласували за АТАКА и че не АТАКА ви представлява.
Склонни ли сме да поемем вината за подобни новини?
Склонни сме и още как. Когато нещо е свързано с излагация на битово ниво, ние сме хората.
Даже услужливо ще кажем – „Българска работа“ – и засрамено ще наведем глава.

В цялата тая история с вотове, парламентарни делегации на АТАКА и английски туристи аз виждам едно нещо.
Ние, скъпи приятели, сме обладани от чувство за вина.
Ама лошото е, че и чувството ни за вина – и то е сбъркано като всичко останало у нас.
Ние сме склонни да се самообвиняваме за това, че роден депутат не си е платил сметката в ресторант. Но никога няма да си признаем, че в действителност вината ни е в това, че сме избрали този депутат.
Ние сме склонни да пишем лицемерни малоумия във фейсбук относно кадри с пияни английски туристи. Но никога няма да почувстваме вина за това, че обръщаме внимание на елементарната пропаганда, целяща да дръпне британците към други туристически дестинации.
Ние сме склонни да изпитваме чувство за вина заради всичко друго, но не и заради най-важното:
Единственото, заради което трябва да изпитваме чувство за вина.
А ние наистина сме виновни, и то много. И сме виновни заради това, че се оставяме да ни водят за носа.
Наблюдавайте днес малоумния вот на недоверия срещу безумното правителство, организиран от безумната опозиция и ще разберете за какво говоря.
И за бога, спрете да се връзвате на опитите да ви отклоняват от най-важното с цел да ви накарат да си мислите, че сме виновни по принцип.
Ние сме виновни само заради доверчивостта си.
А иначе на пиене сме доста по-добри от английските туристи.
Само дето BBC не снимат филмчета за това...

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.