Пета власт

Пета власт
07-10-2013г.
27
Венци Мицов

Има разлика между летните и есенните страсти в тая клета държава... Лятото беше горещо, хейтихме се на тема „комунисти и антикомунисти“ на фона на палещото слънце, което сякаш допълнително караше и без това поизпарилите се в последни време мозъци съвсем да омекнат. Сега обаче настъпи хладната и отрезвяваща есен и ние сякаш поулегнахме. Вече рядко ще намериш под снимка на твой приятел, щракнал се с новото си опелче на 14 години, текст – „Откъде взе пари за колата, а, комунист мръсен?“. В последните 2 седмици хейта смени посоката си. Причината обаче е съвсем друга. И тя не е нито правителство, нито президент, нито най-смешното Народно събрание, което някога сме имали. Не, причината е новият телевизионен сезон, който ни свари неподготвени. И по-точно новият български сериал „Четвърта власт“.
Такова нещо отдавна не помня – още непреминала първата серия и вече настана такова народно недоволство, че чак си изкарах акъла.


„Вие нямате представа какво е оперативка в седмичник!“ – викаха от едната страна.
„А па вие сте контрапротестъри!“ – отвърнаха на залпа от другата.
„Колко пари взехте, мръсници? И какъв е тоя „Миникупър“ – продължиха от страна на критиците.
„А па вие сте комунисти и подкрепяте Орешарски!“ – се понесе от другата страна.


Красота! Когато седнах да чета всички коментари след като преминаха първите 2 серии, си помислих, че аз съм гледал друг сериал, а не този, който се коментира. Но явно имаше още много да гледам. Само ден по-късно, отпускайки морно тяло (ако сте ме виждали как изглеждам, ще разберете, че отпускането на морното ми тяло напомня сцена от „Годзила 3“) в удобния диван в хола, пуснах едно ново музикално риалити.
Нелошо предаване, пълно с вехти звезди, актуални звезди и бъдещи звезди. Там един популярен в близкото минало певец от още по-популярен в миналото дует крещеше истерично на една млада певица, обяснявайки й нещо от типа – „Какъв е тоя Рей Чарлз, ма, ние нЕмаме ли си примерно Христо Кидиков (или който там се случи)“. И настана една, да не ти е от работа… В мрежата се започнахме отново!

„Прав е тоя Здравко от Ритон. Какво е това чуждопоклонничество“ – се чу от едната страна.

„Мръсни комунистически артефакти! Вън от телевизиите!“ – се поде от другите.


Бой! И така докато не се появи Петя Буюклиева, за да изпълни кавър на Лейди Гага и да докара мнозина от гледащите телевизия до кататоничен ступор. Междувременно рейтингите и шеровете удряха тавана. Продуцентите хвърляха шапки и викаха – „Ето това е успех!“. А в мрежите летните викове „Оставка! Долу! Вън Орешарски! Импийчмънт за Плевнелиев!“ бяха заменени от „Долу сериалите! Долу риалититата! Върнете парите на данъкоплатеца! Всеки нехаресващ „Четвърта власт“ – слуга на олигарсите!“ и подобни.
 

Днес, на 7 октомври 2013, понеделник, седя пред компютъра и се чудя какво точно се случва с всички нас.  Явно е някаква страшна болест, някакво ужасно бедствие, което ни е превърнало в мразещи се идиоти, които само си търсят повод, за да наскачат един срещу друг. Дали това ще е сериал, дали ще е риалити, дали ще е рецепта за курабийки – все тая. Важното е да наскачаме и да се удавим в плюнка. И мислейки си какво точно става, достигам до следното прозрение.

 

Ние, скъпи приятели сме подвластни на петата власт. Петата власт е властта на простотията, мнителността, конспирацията и първичната злобичка. Петата власт генерира ли генерира дребни кьорфишеци, върху които да се пренася целият ни гняв. И ни кара да пропускаме важните неща, които минават покрай носа ни. Петата власт прави така, че докато се въртят някакви далавери за милиони, ние се караме за това дали да се пуши или не в заведенията. Петата власт ни кара да се ловим за гушите относно това дали дует „Ритон“ или Рей Чарлз са истинските символи на поп – музиката, докато хиляди хора на духа напускат страната ни, защото са станали непотребни. Петата власт ни кара да се ядем, за и против „Миникупъра“ в сериала на Найо Тицин, докато България се намира на 87 място по свобода на словото, а разни кръгове формират общественото мислене и ни водят за носа по толкова елементарен начин, че ако имахме с 3 грама повече мозък, щяхме да се спукаме от смях. Лошата новина е, че ние мозък вече нямаме. За 24 години петата власт успя да изтрие огромна част от мозъчните ни гънки. А сега същата тая пета власт седи и се наслаждава на това, как се ловим на всичките й въдици – от детайлите в някой български сериал до факта, че успява да предвиди всичките ни ходове с месеци напред. Да, има разлика между летните и есенните страсти в нашата Родина. Но тази разлика е продиктувана единствено поради факта, че лятото и ние, и властелините от петата власт, сме на почивка. Но почивката свърши. Кой се гневил – гневил. Стига толкова. Сега ще се караме на други теми, докато ония, за които смятаме, че са непримирими врагове си стискат ръцете под масата и си подават едни куфарчета с кинти. И си разпределят функциите – ти ще си управляващ, ти ще си опозиция, ти ще си извънпарламентарна опозиция. А ние ще се караме за това кой е по-велик – Рей Чарлз или Здравко от Ритон и дали нормален журналист може да има „Миникупър“. И така, докато ни измислят нещо друго, за което да се мразим.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.