Политическо и без/лично

Политическо и без/лично
08-10-2013г.
30
Екатерина Анева

Преди време се шегувахме, че парламентарният контрол в петък, излъчван по Националната телевизия на живо е най-рейтинговото риалити в страната.

Шега, шега, ама…

Нееднократно съм писала за цензурата и по-страшното - за автоцензурата в медиите.  „Хората искат да гледат“ турски сериали, български бози и риалити формати, лишени от всякаква логика и смисъл, в които едни други хора - известни, просто защото са известни, пият, псуват се, карат се и изобщо правят нещо като сериала на Дилов, като „Голата истина“ /иронията е вярна/ на Нейков, и шоуто с Милото начело по Нова. Или казано на кратко – НЕЩО КАТО НИЩО.  

Ама дали „хората искат да гледат“ това или просто това им се налага? Или да навлезем още по-дълбоко в теория на конспирацията – гледат това, защото това е налагано като модел с години и защото това са свикнали да и  го приемат за нормална медийна среда. Аз лично съм привърженик на втората теория. От българския екран отдавна не се излъчват стойностни предавания, качествени документални филми или образователни програми. С възхода на риалити проектите, продуцентите /респективно собствениците на медиите/, установиха една много важна тенденция.  Колкото повече сеир се осигурява на зрителите, толкова повече се вдигат рейтингите, съответно се покачва пазарния дял, от което рекламите стават по-скъпи и така приходите за медията се увеличават. Но това е маркетинговата страна.

Максимата „Дайте на народа хляб и зрелища“, макар и доста унизителна и интелектуално игнорираща голямата част от хората, слагайки ги  в личностно обезстойностената плоскост „народ-зрелища“, действа безотказно по отношение на българския потребител на медийни услуги. Издигането в култ на простотията, налагането на стандарти и поведенчески модели от хора, „изплували“ от телевизора, отдавна превърна родния ефир в един огромен Колизеум, в който мислещите и идейно, и душевно възвисени ментори, паднаха жертва на добре напомпаните физически и  ментално-вербално осакатени гладиатори, които поради естеството на глобалния социален експеримент, се превърнаха с времето в новите възрожденци. Извинете звезди…

Тъжно, скандално..? Но факт!
„Това го знам, бе! СКАКАУЕЦ“ – простотия възпята в песен на Хиподил, чийто вокалист по случайност или не днес е лидер на партия, която за много малко не влезе в настоящия парламент.

Зара и Нед – „звездите“, които първи правиха секс пред български камери. Е, и? Е… и така станаха хит. Зара беше водеща, после любовница на известен бизнесмен.  Нед също имаше предаване, снима се в реклами, кампании. Изобщо стана нещо Хауърд Стърн за дребния ни шоубизнес.

Пипирудата Стойка, която обиколи всички възможни  ТВ студия, беше част от програмите на барове и дискотеки години наред.  Ами Зейнеп, която даже не можеше да говори български? Ами Мел? Черната Златка с култовите й знания по география, днес изпълва с интелекта си няколко часа от програмната схема на НТВ.  Емблематичните тризначки,  „младият меринджей“??  Да не пропусна и интелектуалецът Денди, който онзи ден се появи кьор-кютук пиян в ефир и всички много се забавляваха от този факт. Ама нали е интелектуалец /незнайно от кого провъзгласен за такъв/, значи може. Значи това е духовно-извисено…

Да не пропусна невероятните певчески варианти на световни шоу програми, които родиха хитове като „Кен ли“, „Две кокошки съм заклала“, но основно захраниха площадите на световните столици с улични музиканти.  И всичко това събрано под купола на извратения цирк  „Мис България 2013“, от който се роди новата икона и събирателен образ на българското подрастващо поколение, селектирано от дансинга на чалготеките  – Пенка.

И още знайни и незнайни…

WAY
Щях да пропусна новия сезон на WAY /Who are you/ Brother, в който гвоздеят на програмата беше синът на самопровъзгласилия се за цар, ромски бос Киро „принц“ Ангел и скандалната наследница на империята „Hilton“ Парис, която пък лежа в американски затвор за каране в нетрезво състояние, употреба на наркотици и системно нарушаване на обществения ред.

И така стигаме до  политика побойник Павел Чернев и без/пристрастния социолог Мира Радева.  /Валя Червенкова дори не искам да споменавам/

В ефир след 3…2…1…
На фона на тази медийна вакханалия от низки страсти и още по-низки и неосъзнаващи своето падение хора, смятащи се за звезди, защото ги дават по телевизора, какво може да очакваме от политическия ни живот? И там сляпо, но не безцелно, се следва откритата преди векове истина  „народ-зрелища“ = „политика-успех“. С възхода на риалити форматите, които доказаха, че простотията, арогантността, неграмотността и душевния и физически ексхибиционизъм продават успешно всеки продукт, постепенно и родния ни политически живот се превърна в спектакъл тип „Moulin Rouge po nashenski“.  Даже не бих го нарекла кабаре, защото кабарето по своята същност  е изкуство. А  това, което ни се предлага е най-новото кулинарно-порно-ток-шоу. В него активно участват креатурите на целенасочено промиваните от години с помощта на медийните продукти мозъци на избирателите  -  креатурите им са настоящите български политици. Успешно на сцената излизат бивши полицаи, мутри, хора със съмнителни дипломи и сексуална ориентация, самоуки енергетици, и… още, и още. Как ги нарече един беловлас техен колега – „жонгльори и гълтачи на саби“?

Под сцената си имат и публика на живо – онези там, които дебнат в бекстейджа, за да получат поне второстепенна роля. 4%... Поне…  Пребоядисани Василиси и рефомирани Касчеи, редом до отчаяно борещи се за власт „случайно протестиращи“ дисиденти…

А менюто с елементи на извратеност, колкото и разнообразно да е, в крайна сметка е все едно и също.   „Хакарл“* по български, обилно гарниран от политически вкаменелости и залят с дресинг от червено-жълто-лилаво-кафеникаво безочие, украсен с арогантност и щипка политическа фригидност, предлаган ежедневно от всеки телевизионен екран и сервиран директно на всяка трапеза с любезното съдействие на Бюджетът на Република България.

И както един достолепен водещ казваше преди години „Часът и мястото на срещата са известни“…

От сутрин до вечер ОN AIR.

Със специалното съдействие на  CCBCtv - Center for castration of Bulgarian citizens /център за кастрация на българските граждани/.

 

*Безподобна викингска рецепта от гнило месо от акула. Може да е от корема или перките на рибата. Мирисът му напомня на изоставена обществена тоалетна, а видът му - на сирене. На изкушените от този деликатес  се препоръчва при първа дегустация да си запушат носа, защото ароматът на ястието е по-силен от вкуса.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.