С Пенка на море...

С Пенка на море...
12-10-2013г.
57
Ева Истаткова

Пенка – това е момичето, за което тайничко се радвахте на продуцентите на „Мис България” 2013, че са я избрали на кастинга. Тя е циганка, учила е  до 4-ти клас и е продукт на нашето време. Пенка е огледалото на нацията ни. Всички й се подиграват или се забавляват на неин гръб, но никой не се замисля, защо тя е такава, каквато е.... Никой.


Когато, след сензационното си присъствие в реалити формата на „Мис България” Пенка гостува в  „Предаването на Карбовски”, тя каза нещо много тъжно – „аз не съм виждала морето никога”. Представете си за малко този живот – да  израснеш в пансион, да си учил съвсем, съвсем малко, да оцеляваш някакси чрез „спонсорството“ на по-възрастни мъже и никога да не си усещала аромата на морето, да не си дишал сутрин въздуха на брега....

Е, ние решихме да променим това и да заведем Пенка на море. Не къде да е, а  в най-култовата дестинация – Слънчев бряг. Избрахме 5-звезден хотел, луксозна стая и скъпа претенциозна кухня.


По пътя Пенка беше във възторг. Все още леко разстроена от отношението, което е получила във формата „Мис България” и разочарована, че  някой й е взел гримовете. Цяла чанта, пълна с гримове! Все пак, ентусиазмът й не беше съвсем помръкнал, защото много хора я търсеха във фейсбук. А тя, по-добре от всеки социолог, успя да дефинира нещо много просто с въпроса си – Защо някои хора ме добавят във фейсбук като приятел, а после ме псуват?
Добър въпрос, нали.


Естествено, тя самата също ги псуваше. Защото идеологията на това момиче, за  която сме виновни всички заедно вкупом е – „к’ъв си ти бе?” и още по-притеснителното „аз съм си такава”. Точка. Вие ще видите...каквото и ново, и неясно за нея да се случи...тя го отхвърля. Защото...тя не иска да се променя заради някого. И иска да бъде себе си...


Колкото повече говори Пенка, толкова по-ясно става, че това е едно момиче, което може да не плямпа просташки и да не се държи махленски. Но, медиите и зложелателите са я научили – колкото повече „скандалности” споделяш, толкова по-добре.  Затова стигайки Слънчевия бряг, тя започна нов цикъл на неспирно дърдорене  - за мъжете и техните атрибути. Не спряха и опитите й да ни внуши, че единственото, което човек прави на място като това – е да търси секс, да прави секс, да иска секс и прочее секс. „Сексът продава” е друга съвременна българска поговорка, която Пенка знае.
 

Пенка се сблъска с един нов свят. Свят на супер-обслужване и изискани вечери - с морски дарове, вино и екзотични предястия. Още в началото -  реакцията й беше – „Ние циганите не ядем салатата....така” – ровеше Пенка подозрително из пресните зеленчуци в чинията си....– не така, нарязано....на едро....като за гъски! Ние циганите ядем салата на ситно!“  Мидите и калмарите, за момичето, израснало в пансион, бяха „като червеи”. Всичко, което сервитьорите поднесоха на тази маса, й се струваше съмнително. И будеше погнуса. А най-накрая, след всичко, което й предложиха и, за което всеки човек с възможности би дал доста пари с удоволствие, дойде й пенкиният въпрос – абе ние няма ли да ядем нещо нормално?....Нормално в главата на това момиче е кофа с пържено пиле, например.


Може би нещото, което най-много я зарадва от цялото това черноморско преживяване беше ходенето на клуб и то не къде да е, а там – на най-гъзарския плаж. Където да отидеш е знак, че си „от тях”. От модерните.

В клуба, Пенка отново като социален хамелеон направи това, което се очакваше от нея. Качи се на платформа да  танцува, хвърляше предизвикателни погледи наоколо и пиеше коктейл. Така изглежда забавлението днес. Качено на някоя маса, стараейки се да  бъде секси.

Но зад блясъка, отвъд лусзоните хотели, отвъд тузарските клубове, суетата, облечена в много и все оскъдни дрехи и с много гланц, ако сте достатъчно внимателни ще видите едно:


Момиче, което обслужва масовата представа кое „ще се кльопа”. Момиче, което иска да бъде забелязано. Ако ще да е заради начина, по който показва, че нищо не знае. Тя е момиче, което вярва, че липсата на обща култура и неспособността да се пише правилно е нещо „ларж”.

На езика на Пенка, меджудругото, „ларж” не значи голям. А е нещо, като универсална дума за изразяване на отношение към готиното. На езика на Пенка думите имат други значения. Или думите не съществуват. Или още по-лошо: нямат никакво значение. И това, за съжалени, не е само неин проблем.  

Вижте Пенка тази неделя в проекта на Мартин Карбовски „ С Пенка на море“ тази неделя от 18 часа по ТВ7 и се замислете – не сме ли виновни всички за „нейния начин“. За чуждите думи в нейния измислен не-много-български език и за представите, които НЕ само според нея продават. Продават те като стока на колбасарска витрина.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.