Смъртта на Чакъра

Смъртта на Чакъра
17-10-2013г.
290
Симона Милкова

На 10 декември ще се навършат 10 години от смъртта на Тодор Димов Тодоров, по известен като Чакъра. Миналата година Европейският съд по правата на човека осъди България да плати 50 000 евро на синовете и вдовицата на Тодор Тодоров и обяви, че правото на живот на Чакъра е било нарушено, а в акцията по задържането му е използвана прекомерна сила  от страна на полицията. Решението на Страсбург даде основание на главния прокурор Сотир Цацаров да поиска възобновяване на делото.

Припомняме ви, че Чакъра беше убит при акция по залавянето му през 2003-а година край Харманли. Тодор е трябвало да бъде задържан, за да бъде отведен в затвора за изтърпяване на 6-месечна присъда, за  предоставяне на жилището си за сексуслуги. Операцията по задържането му е част от обща кампания за издирване на осъдени, които са на свобода.

По това време главен секретар на МВР е ген. Бойко Борисов, Симеон Сакскобурготски - премиер, а Георги Петканов – вътрешен министър. При специализирана акция, водена лично от главния секретар на МВР, за обезвредяването на Чакъра, който се е барикадирал във вилата си, са повикани над 120 полицая.  Сградата е обстрелвана с гранатомет.  В акцията са използвани ръчни и димни гранати, както и автомати „Калашников“.

Убийството на Чакъра постави множество въпроси за стандартите в работата на МВР. Делото за смъртта на Димов се водеше от Пловдивска военноокръжна прокуратура, но бе прекратено през 2005 г. Досега официалната версия за смъртта на Чакъра е, че се е самоубил с граната още преди домът му да бъде атакуван с гранатомети.

През 2004 в интервю за вестник „24 часа” Бойко Борисов заявява, цитирам: “Потвърдих, че аз съм дал заповедта за стрелбата. Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация , ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз.” Тази година обаче в неделно телевизионно предаване, Борисов каза, че е спокоен за случая “Чакъра”, защото има доказателство, че той се е самоубил,  а не е убит от полицейски гранатомет. Борисов изтъкна като основно доказателство факта, че ръката на Чакъра с халката на гранатата, с която се е самовзривил, още се пази в Съдебна медицина, Хасково.

Новото разследване по случая ще трябва или да потвърди, или да отхвърли тази версия. Според евромагистратите обаче разследването преди 10 години е било претупано и сега всички участници в операцията трябва да бъдат разпитани наново.

Свързахме с близките на Чакъра, разговаряхме със сина му Данаил, за да го питаме очаква ли справедливост и от българския съд. И кой е виновен за смъртта на баща му?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.