Човешка трагедия

Човешка трагедия
19-10-2013г.
6
Симона Милкова

Едно дете си отива. Пламен е 16 години и не знае за диагнозата си. Той има рак. По всяка вероятност не му остава много живот. Това е един от малкото случаи, в които нашият екип не знае как да реагира, нито как да действа. За съжаление, не сме само ние. Държавата също няма механизъм и не знае какво да направи. Няма подходяща болница, която да обгрижва детето, няма кой да му изпише рецепта за обезболяващи, няма алтернативи за бъдещето, няма пари за лечение в чужбина. Няма дори и банкова сметка, на която да дарите спасение... Но няма и кой да каже на майката на Пламен - по-добре се прибере вкъщи и изживейте последните му мигове... Някъде много дълбоко в сърцето на тази майка има надежда, надежда за чудо.

Ваня, майката на Пламен вече е разпродала всичко, което е притежава. Тя няма подкрепата на бащата, с който от години са разделени, няма пари за обезболяването на сина си, камо ли за лечението му… Дарителска сметка не може да се отвори, защото ако има такава, Пламен ще бъде отписан от Фонда за лечение на деца в чужбина и евентуалните му шансове за живот ще се сведат до минимум.

Знаем само, че не бива да оставяме Пламен да си отиде просто така – в неизвестност какво е могло да се направи, ако... или в непоносима болка. Майка му казва, ако не за него, то поне трябва да помислим за всички други семейства, които ще преживеят ужаса й.

У нас просто няма механизъм на хората в неговото състояние да им се окаже поне обезболяваща помощ, в България хората без надежда няма как да изживеят по-добре остатъка от дните си. А държавата трябва да помисли как да помогне на болните си деца, и на Пламен.

Иначе документите на детето са изпратени в специализирана клиника в Турция, засега отговор няма, но това е единственото място, към което семейството му гледа с надежда . Днес майката на Пламен подписа декларация, че се отказва от химиотерапия. След обиколка на всички столични болници, в които не знаят как да помогнат на Пламен, в понеделник момчето отново ще се прибере вкъщи. Ако утре състоянието на Пламен се влоши, майка му вече не знае къде да отиде.

Ако ви кажат, че случаят е безнадежден, вие какво ще направите?
Ако искате да опитате да помогнете, пишете на адрес: [email protected] или във facebook.com/predavanetonakarbovski

*Гледайте утре Пламен и неговата най-голяма мечта, от 16:00 в Предаването на Карбовски по ТВ7

  

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.