След мастектомията…

След мастектомията…
24-10-2013г.
71
Симона Милкова

Елена Маразова се бори с рака на гърдата от 2011-а. Потърсила медицинска помощ година и половина, след като напипала бучката. Страхувала се да отиде на лекар, защото знаела каква ще е диагнозата заради наследствената обремененост - и двете й баби починали от коварната болест. Днес Елена е една от малкото българки, които се осмеляват да говорят за проблема, болестта, мастектомията и оперативното премахване на част от женствеността. Днес тя много добре осъзнава грешката си, защото ракът на гърдата е лечим дори без операции, стига да се вземат мерки навреме.  

Досега Елена има 12 химиотерапии, много изпушена марихуана с медицинска цел и една операция за отстраняване на гърдата

Последно се видяхме ден преди операцията, как си днес? Колко време мина?

Мина точно един месец, физически съм екстра, операцията мина супер. А чисто психологически - сега ме е страх от всичко, от болести, смърт, погрознях, изгубих вкус към живота. Повече от две седмици след операцията не смеех да се погледна в огледалото. Но после, като зърнах МЯСТОТО, разбрах,че не е толкова страшно. По-неприятно ми е, че погрознях в лице погрознях, даже не смея да излизам.

Това може да твое възприятие, провокирано от промяната. Как се бориш с тези си мисли?

Аа, бях в кошмар и се наложи да потърся психиатър, вземам и медикаменти, макар и от най-слабите, не се гледам в огледалото, но поне излизам вече. Отначало се обличах в една черна, широка туника и ходех с нея ден и нощ, спрях да се гримирам, само спях, щото в съня съм най-сигурна и спокойна.

Каза, че си си купила протеза, нещо като изкуствена гърда ли?

Да :) много яка, силиконова, приятна на пипане, да и въобще не личи, даже когато съм по сутиен, слага се един джоб в сутиена и така.

Лекарите какво ти казват, мина ли най-страшното?

Да, сега ходя на лъчетерапия, иначе...уж нямам разсейки, но аз станах хипохондрик и не вярвам…

От какво те е страх най-много сега?

Да не припадна, докато не съм си вкъщи и да остана без говор. След операцията получих нещо като дефект, просто говоря като пияна, засегнат ми е някакъв нерв.

Преди опеацията мечтаеше за реконстукция на гърдата, днес какво искаш да ти се случи? 
Искам да съм здрава и да мога да говоря. Все още искам нови гърди, но трябва да имам вкус и радост към живот първо.
Послание към жените?
Да се радват на ВСЕКИ ДЕН! Да не отлагат да кажат на любимите си хора,че ги обичат, да простят на тези, с които са се скарали и да поискат прошка, от тези, които са обидили. А на здравите жени искам да кажа да се преглеждат профилактично и ако забележат нещо необичайно да тичат към доктора, защото много бързо може да стане – твърде късно.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.