Екзорсизъм: ужасите продължават

Екзорсизъм: ужасите продължават
31-10-2013г.
784
Симона Милкова

Часове преди Вси Светии намираме българския отец Стоян Махлелиев, игумен на Епархийски манастир „Св. св. Константин и Елена” край Варна. Той не гони католически призраци, а практикува екзорсизъм от 5-6 години. Твърди, че не той самият, а чудотворната вода, която извира под светия престол, е онази, която прави чудесата с хората потърсили спасение за душите си. Нарича себе си екзорсист на квадрат, гордее се с уникални кадри, за които казва, че визуализират разговор с Дявола. Няма в света друго такова заснето нещо, гордо казва отецът. Свещеникът e сигурен, че на всички врачки и екстрасенси в България им говори Дяволът. Махлелиев допълва, че за съжаление Дяволът съществува и обладава хора - в момента и на световни лидери, и на хора от политиката в България им говори Сатаната. Отецът не иска да ги назове поименно, за да не се обидят.

Екзорсистът казва още, че прави тест за бесове - води хората на мощите в храма и им чете Василиеви молитви и молитвите на Свети Йоан Златоуст. Ако са обладани, започват да буйстват и беснеят. Досега Божият човек се е сблъскал с около 500 души обладани от Дявола. Отец Махлелиев не работи срещу пари. Иска просто превантивно хората да се запознаят с тематиката, да не търсят врачки и баячки, а да търсят свещеници. Ето какво сподели отецът екзорсист пред
Lentata.сom  

 

Напоследък все по-често чуваме думата „екзорсизъм”, но тази практика като цяло е присъща за католическата църква, как екзорсизмът стана толкова популярен у нас?
Злите духове нямат националност, екзорсизмът не е приоритет само на Римокатолическата църква, като цяло той може да бъде прилаган от всеки отец, който има здрава психика и вяра, и е готов да прочете молитвите за изгонване на бесове – Василиеви или Златоустови. Има ли много обсебени от зли демони у нас?
Да, има и два вида обсебвания.  Има тихи бесове, които обсебват човека,  хората нападнати от тях се наричат обладани. Има обаче и бесове с външно проявление –  хората обсебени от тях се наричат бесновати. Бесноватите крещят, правят резки движения, говорят с чужд, непознат до този момент за тях глас, променят си физиономията и изражението. Обладаните също чуват глас, но на тях този глас им шепне, той влиза в съзнанието им и им диктува какви лошотии да направят.
Нека процентово да погледнем над обществото, колко хора са  под влиянието на Дявола?
Около 10 процента от хората са докоснати от  Дявола. Демоните не подбират по възраст или пол, така че всички са потенциални жертви.
Кои хора са най-уязвими?
Хората, които имат слаба вяра, които не посещават Светата литургия, тези, които не се молят, не постят, тези, които са се отдалечили от Бога, те са рисковия сегмент.  Има много хора на високи позиции, които са обладани. Голям процент от караниците между политиците са от Сатаната, Дяволът иска да има неразбирателства между хората. 
Как да се пребори човек с Дявола?
Най-важно е човек да не се възгордява, чрез гордостта Дяволът обладава човека. Хората трябва да осветят домовете си, офисите си и като цяло да живеят богоугоден живот, тогава няма риск от обладаване. Когато човек се отдалечи от Бог, Дяволът може да направи всичко с него. Разкаянието е важен фактор, за да не могат злите сили да ни обсебят.
Какво казвате на хората, които не вярват в тези теории и подобни твърдения им се струват налудничави?
Не може по времето на Исус Христос самият Господ, Апостолите, Светите отци да са гонили бесове, тогава, когато се е смятало, че моралът на хората е на много по-високо ниво, тогава е имало бесовски сили, сега когато хората са духовно паднали е нормално да е още по-опасно. Не бива да вярваме на врачка ромка, че пророкува, а да не вярваме на Евангелието, където е написано, че бесове съществуват.
Вие практикувате екзорсизъм  от няколко години, колко човека са минали през ръцете ви?
Около 500 човека. Факт е, че голяма част от хората така намериха пътя към православния храм.  
Най-страшният случай, който сте имал?
Най-страшните случаи са онези, които съм документирал във видео.  И в двете видеа можем да видим Дявола. Макар бесовете  да са много, колкото морския пясък, не бива да ни е страх от Дявола.
Как да разграничим психично болните от обладаните, казвате че много си приличат двете неща?
Много е лесно, психично болните са такива през цялото време, докато обладаните имат дяволски проявления, а през останалото време са си съвсем  нормални в работата си, в ежедневието си.  Около 30 процента от хората в психиатричните клиники не са за там и трябва да потърсят упование в църквата.
Казвате, че Сатаната се е вселил дори във Ванга…
Да, така е,  тя казва, че нечисти сили са я взели, трябва да се обърне внимание на това, това си е нейно самопризнание,  самият храм, стенописите там са живи дяволи, защо е допуснато това…тя е общувала с Петър Дънов, тя е общувала с теософи, податливи на окултни науки, не може да си окултист и да нямаш дяволско влияние.
А вампирите съществуват ли?
Това са пак са бесове, бесовски нападения върху обикновени хора. Вампирството си е едно от проявленията на бесовете.
Вие самият имате ли послание към Дявола…нещо, което искате да му кажете, да го сплашите?
Бог ни съветва да не се страхуваме от тъмните сили, защото Бог е по-силен от тях, когато имаме вяра в Бог, Дяволът не може да ни навреди. Светите отци казват - ако Бог не допусне, Дяволът не може и една прашинка да премести.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.