Жълтият дявол

Жълтият дявол
29-11-2013г.
41
Ева Истаткова

Най-страшното за нас българите не е бедността.
Не е, че България прилича на зле сглобен макет на държава.
Най-лошото не е, че няма нито една нормално работеща институция наоколо.
Не е недостигът на справедливост дори. Не са селата, обитавани от оскотели хора. Не са мизерията и липсата на ток. Не е дори неграмотността и опасността скоро да се окаже, че не знаем как се пише -  увълчен народ, например.

Най-страшното от всичко е да си част от нация на недоброжелателите...

Всеки наоколо се страхува да не бъде уязвен, да не е прецакан. Ежедневието ни е инжектирано с постоянното очакване да бъдеш унизен. И това си личи най-много, когато погледнеш към публичните личности....
Известните се страхуват да говорят....толкова са се мобилизирали в усилието си да не ги превърнеш в страница на жълт вестник, че не смеят да кажат нищо. Е, освен, ако не са фолк певици. Но дори и те вече имат толкова  ПР-и и изисквания, че не желаят да разказват за друго, освен за....творческите си проекти. (Seriously?!)

Казваш им на известните – да поговорим за любовта, за взаимоотношенията помежду ни, а те в паника те заклеймяват – ооо, не, ако ще ровите в личния ми живот, няма изобщо да  говоря с вас. Ама чакайте....откога любовта е тема табу?

В опита си да не се нацапат с жълта кал, известните панически бягат от нормалното говорене. Стават стерилни и не смеят да изрекат и думичка по всъщност най-важните теми – тези, които наистина вълнуват всички: защо страдаме, какво ни прави щастливи, получава ли ни се в любовта, как се надживява болката, самотни ли сме?! Защо не можем да говорим вече за това?

Защото, в подобието на вестници четем неща като „Жоро Илиев направил Мариан Кюрпанов жиголо”, или - „Максим Стависки обърна резбата”  и дружно спираме да бъдем честни. Сковаваме се от помията на лъжите. От ужас, че и ние ще сме жервти на Жълтия дявол.

И ставаме официални. Дистанцирани. Уж възпитани, а  всъщност - крайно лицемерни....
Журналистите се мъчат възпитано и отдалече да задават въпросите си... (ако не са нагли писачи в жълти издания, де), а известните отговарят с общи приказки и кухи фрази.
И така – убиваме Разговора. Унищожаваме реалното човешко общуване. И знаете ли кой печели? – жълтите собственици. Защото умните и известните се отказват от говоренето и това отваря огромна бездна – между истината и проекто-истината на жълтата преса.
Нали знаете – който се отказва от думите, се отказва от свободата... И оставя широкия път на смисъла да бъде потъпкан от тези, които продават живота ни за 40 стотинки.

Защото тук е така – ако не кажеш кого обичаш – някой друг ще го каже вместо теб. Ще го напише вместо теб. И ще го разпространи до цялата нация... Вместо теб.
И тогава ще е късно за обяснения. Защото всяка несподелена навреме истина се превръща в оправдание.
Известните, моля ви, разберете го!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.