Това не е истина

Това не е истина
14-12-2013г.
24
Екатерина Анева

Едни министерства ги интегрират, един министър ги диверсифицира. Това стана ясно от кадрите на пресконференция, проведена тези дни. Докладът на проф. Марияна Георгиева за дейността на Министерството на младежта и спорта, предизвика доста подигравателни забележки и нападки в социалните мрежи. Което пък от своя страна идва да докаже моята стара теория - неграмотността и изпростяването на хората е следствие от обезстойностените сизифовски напъни за налагане на апейронни истини чрез абстрактни методи, целящи утвърждаването на екзегеза като начин на мислене на съвременния младеж, който пише nznm, вместо „не знам”; zdr, вместо „здравей” и т.н., и т.н. А в системата на средното ни образование, на фона на пълната неразбория по отношение на концептуалното разгръщане на идеите, залегнали в новия  закон, масово и безцеремонно се налага иманенцията, като меродавен принцип на местно самоуправление и личностно въздигане в култ на учителя като единица на божественост.   

Откровено вярвам в интровертността на духа и експресивността на личностното осъзнаване в контекста на анонимния реализъм в епохата на  неолиберализма, при който управляващите прослойки отнемат аперацията на демократичния модел, като изкривяват оста екзист-детерминизъм.

Обаче! Преди дни Ева Истаткова написа много силна статия за неграмотността на българина, а коментарите под нея и фактът, че една тема като курварлъка на българката, измести по значимост този дедуктивно осмислен извод, онагледен от лингвистичните умения на един министър-лингвист,  до вчера, гордо пишещ научни трудове в редиците на БАН, а днес - управляващ спортното министерство и позволяваща си откровен и необуздан волунтаризъм, както и словесна инвазия от коментари, доказващи лемата, застъпена в статията, водят до интелигибилни (въпреки, че в генезисът си думата не е насочена към душевни/духовни/ментални/ирационални/ нефизични състояния) термини, съотнесени към днешния средностатистически българин, като  грамотност/адекватност/интелект/образованост и.т.н.

Мога да продължавам така до безкрай, като написаното по-горе съвсем не е демонстрация на натрупани енциклопедично-речникови знания, а моят личен бунт срещу неадекватността на цялата ни държава. А тази именно неадекватност е зародена в мъртвата утроба на родното ни образование. И негови жертви, както става ясно от поредица изявления, студийни интервюта, и като краен продукт учебници/закони/ наредби са не само демонизираното „ново поколение“, а и самите гении на мисълта и законодателната рамка – депутати, министри, главни и редови експерти… Със сигурност ще има обидени от този материал. Но мен поне не ме е срам да си призная, че не знам нещо и да попитам. Не ме е срам да поискам помощ, когато силите ми – физически или умствени, не достигат да постигна оптималния резултат. Но и това е въпрос на възпитание и интелект.

На кого и какво демонстрирате, като говорите с високопарни думи, които самите вие рядко разбирате и често подменяте смисъла им в просторно-онаглелите си изречения? Децата ни не четат, децата ни са неграмотни, децата ни не знаят корените на народа си, защото учат история с тестове. Те не знаят кои са границите на държавата ни, защото учат географията с тестове. Не могат да говорят и да пишат, защото учат литературата с тестове. Те са отвратени от българските писатели, защото, докато на пресконференции и трибуни на митинги, и в телевизионните студия, „експертите“ си мерят п*шките, самообожествилите, по техен образ и подобие, родни учители дават Стратиев и „Череши с алени сърца“, за класна работа в първи срок на 5-и клас. При положение, че само преди 2 години си изсърбаха попарата с именно тази творба на матурата след 7-ми клас!

И колкото и да ви е неприятно – да прости и неграмотни сме. Че сексът продава - продава, но и това  е до време… Но онова, което сте натрупали като емпиричен опит чрез наслагваните през годините познания, остава за цял живот. Едва ли ще ме разберете, навярно ще ме оплюете, но това е реалността, дами и господа! Това и само това!

А зад паравана на плоските спорове и скандали, зад секса, голотата и житейския „купон“, интересите на държавата ни се търгуват на дребно. Разпродават ни на парчета. Ама кой го е еня за истината за енергийните ни проекти, енергийната ни независимост, перата на бюджета, безработицата… Важното е вие самите да не сте прекалено лично засегнати, нали? Поне този месец, тази година… Докато сте живи… След мен и потоп – това е максимата на нашето общество и затова си заслужаваме и съдбата, и спортните министри, и управниците, че и бежанците!

Весели празници!

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.