Фейсбук рейтинг

Фейсбук рейтинг
28-12-2013г.
32
Ева Истаткова

В края на годината е редно да се правят обзори, нали така? Да се заринем от равносметки, изводи и поучения – как е минал животът ни и „какво прогнозираме” за следващата година. Обичайно, тези анализи се правят от врачки и социолози. Което си е до голяма степен едно и също.
Този път обаче, решихме да сме в крак с времето и ние също си имаме обзор! Най-актуалният при това: ще видите анализ на фейсбук рейтинга на ИЗВЕСТНИТЕ в България.
Защото, както гласи новата мъдрост – „ако нещо го няма във фейсбук, то ТО не съществува изобщо”.
Предупреждавам хората с културни очаквания и слаби нерви – написаното е базирано на реални  лица и статистики. И може да не ви хареса, ама е  истина.

Изследването включва 30 фен-страници и фейсбук профили с последователи на популярни личности, най-вече в 3 категории – певци и артисти, политици, журналисти. Николета Лозанова и Златка Димитрова не знаем къде да ги причислим. Ето я и класацията, топ 10 на най-лайкваните фен страници на известни българи:

  1. Преслава – 241 686 лайка
  2. Галена – 223 215 лайка
  3. ЪПСУРТ (приятната и единствена изненада тук) – 192 814 лайка
  4. Бойко Борисов – 184 516 лайка (+ над 20 000 последователи на личния профил)
  5. Камелия – 157 078 лайка
  6. Златка Димитрова (черната) – 118 542 лайка
  7. Асен Блатечки – 115 629 лайка
  8. Николета Лозанова – 56 650 последователи на личния й профил
  9. Глория – 51 770 лайка на фен страницата
  10.  Калин Врачански – 50 126 лайка

Какво сочи анализът? Очевидно – поп-фолкът рулз!!! Пък, който, к’вото ще да  говори срещу него... Дори и сред фен страниците на фолк изпълнителите обаче, може да се забележат тенденции. Например: Преслава, която е  на първо място по брой лайкове, администрира страницата си доста лично: поства си снимки от личния живот – със сестра си, от детската площадка, с феновете си, снимки на любими коледни сладкиши, нови песни, под които, разбира се има коментари тип – „onikalna e” и прочие. Същото се забелязва и при страницата на Галена – непрекъснато се публикуват фейсбук статуси към феновете от типа на „мили мои” и поздрави за Коледа, като те се подписват с лиричното „С обич, Галена”. Съвсем явно, двете страници не са създадени от фенове, а са поддържани от певиците или техни екипи.
Странното е, че фолк певицата Анелия, която се счита също за звезда в жанра, няма нито една официална  фен-страница. Намират се 3 различни, неразработени профила с последователи, с най-голям брой – 3206 лайка.
Известната кат „певицата на народа” – Ивана, има фен страница с 7 183 лайка и един профил с малко над 3 000 последователи. От т.нар. старо поколение в поп-фолка, Глория има приличен брой харесвания на страницата си и, за разлика от първенците в нашия топ 10, няма лични обръщения към почитателите, няма лични статуси, а набляга на видеоклипове и снимки от нейни участия. Нещо, което очевидно е губеща стратегия, когато си на лов за лайкове във фейса. Питайте – Камелия! Все пак, тя е под номер 5 в класацията с 157 078 лайка и неслучайно. Хората от поп-фолка се трудят за всеки свой лайк и хич не им е проблем да си излагат личния живот (или поне части от него) на показ. Камелия дори е заснела обръщение към феновете си, в домашна обстановка, по случай Коледа – и този статус има над 7 000 харесвания.

Може би сте малко изненадани, че най-нарицателното чалга име в България – Азис не е в топ 10 на фейсбук рейтинг класацията ни. Неговият профил има над 20 000 последователи, но на фона на гореспоменатите колежки, това си е нищо работа. Има и още едно несъответствие между звездите наяве, с  които сме свикнали и тези във фейсбук – Слави Трифонов. Неговата фен страница не личи да се поддържа от екипа му и вероятно е създадена от друг човек и е постигнала близо 12 хиляди лайка. Като имаме предвид, че Слави, Лили Иванова и Азис са считани едва ли не за  най-големите звезди в България, този фейсбук рейтинг е доста нисък.
Да не говорим за този на Лили Иванова. Нейната страница, макар и не лошо поддържана има 6 226 лайка, което означава едно – новото фейсбук поколение не слуша Лили, ако ще тя да е шест пъти примата на българската музика...

Като преминем към известните български артисти, цифрите падат значително! Като изключим „сексимвола” Асен Блатечки и другия любимец на жените – Калин Врачански. Ето – то се е видяло, че рейтингите в тази държава се правят от жените. Това е положението. Междудругото, фен страницата на Калин Врачански се отличава и с друго – той е единственият, който освен информация за спектаклите и филмите си, публикува и социално ангажирани постове и снимки, от типа – „# оставка” или „Помогнете ни да  спрем незаконната сеч в българските гори!”.  Единственият, който подбно на Боно от U2 или Леонардо Ди Каприо, знаe, че известността е отговорност и нямаш правото да бъдеш социално пасивен.
Едни от най-емблематичните актьорски имена у нас: Татяна Лолова и Стефан Данаилов са със съответно – 4 648 лайка и 2 694 лайка. Като страницата на проф. Данаилов е по-скоро резюме на политическата му дейност, отколкото на кариерата му като актьор.
Звездата от „Под прикритие” и „Четвърта власт” – Михаил Билалов има едва 2000 последователи, но, като имаме предвид обраното му медийно присъствие по принцип, този резултат е съвсем очакван.
За Васил Найденов, своя лайк са дали 7 849 човека, а за Графа, внимание!: 44 581 лайка + 11 000 последователи към профила му. Ако бяхме направили топ 15, Графа щеше да е на 11-то място. Някъде там, сред музикантските лайкове на естрадата и попа, се промъква фен страницата на цигуларя Веско Ешкенази с 11 409 лайка.

Единствените по-закъсали откъм лайкове са политиците – без Бойко Борисов, разбира се. Неговият фейсбук рейтинг е като на фолк певица! Да не говорим, че, ако  смятаме последователите от профила му, Борисов щеше да е на трето място в класацията. Бойко, също като фолк певиците, се обръща лично към феновете и споделя личните си впечатления, докато пробутва политическата си пропаганда. За сметка на това, Сергей Станишев е „пълна скръб”. Почти обидно е да споменем неговите 393 лайка. Но няма как. Бабите фейсбук нямат.
Орешарски явно иска да бъде в крак с фейсбук времето и затова редовно пише и пуска снимков материал, което му е донесло не лошите за политик – 12 925 лайка.
Волен Сидеров има 783 лайка и страницата е направена от друг човек. Направо не се брои.
Президентът Росен Плевнелиев има 1215 последователи.

И дотук с ниския рейтинг. Преминаваме към журналистиката, където профилът на Венета Райкова има 43 000 последователи. И забележете – подобно на първенците Преслава и Галена, и Венета споделя лични снимки. Ама непрекъснато – то не са коледни елхи, семейни снимки от басейни и откровения като това – „Весела Коледа, приятели! В Банско е ужасно студено, но на мен ми е празнично и горещо!” – ей това се казва продуктово позициониране на собственото си предаване в статус!
Ако имахме топ 15, Венета щеше да заеме  12-то място, а  Мартин Карбовски – 13-то с 41 628 лайка и без снимки на водещия по бански от Банско!
Журналистите от „старата генерация” никакви ги няма във фейсбук – Иван Гарелов има едва 1589 лайка, а Кеворк Кеворкян няма страница. Името му се среща единствено в страницата – „Гнус ме е от Кеворк Кеворкян” – с описание – „Посветена на агент Димитър, известен като „Легендата Кеворк Кеворкян” и 611 харесвания.

Дотук с рейтингите.
Феноменалното обаче, знаете ли кое е?
Че Златка Димитрова събира по 500 лайка на статуси от типа – „Добро утро, приятели! Пожелавам ви хубав и спокоен ден!”, а мъдростите на Ни Ло – „И запомнете от мен, че когато злобно говорят зад гърба  ви, значи осъзнават, че нямат дързостта да ви погледнат в очите и се чувстват по-уютно долу в краката ви!” будят възторг.

Извинявайте, ама този фейсбук рейтинг може да ме накара да се разплача. С няколко изключения.
Този фейсбук рейтинг щеше да е пълен абсурд, ако не бяха ЪПСУРТ и още 2-3 имена, които ни позволяват да започнем живота си през новата година с лека надежда. Ама съвсем лека. Като жените във фейсбук класацията ни „топ 10”.

П.П. Единственият българин, който не можем да сложим в тази БГ ФБ класация, е футболистът Димитър Бербатов. Не можем, понеже надскача мнооого нашенските известни. Той има над 50 "фалшиви" страници в социалната мрежа и една негова (под негова разбирайте - която поддържа сам). В нея той пише на два езика, качва selfie снимки и споделя впечатления от мачове. С тези си онлайн действия Бербо е събрал 1 809 011 харесвания.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.