Честита стара година!

Честита стара година!
03-01-2014г.
38
Албена Вулева

И така, сбогуването с 2013-а и посрещането на 2014-а! И двете гранични линии ме изправиха на нокти - всяка със своята си крайност. Но да пазим хронологията. Първо традиционното слово на Президента на Републиката! Да, зная, че всички го осраха, написаха позоряща песен за него и се присмяха на словото му! На мен пък, изборът на Плевнелиев за Президент нагледно ми обясни защо на този етап България не може да бъде Президентска Република! Трудно е, при условие ,че все искаш да се обърнеш към Президента с "Госпожо"... И не, не защото е "пуси", а защото все има вид сякаш а-а и ще заплаче - типично женска черта... А и този глас... Не мога да преглътна този глас: нещо средно между хомосексуален, любовен шепот и сподавено, виновно обяснение на воайор какво прави зад пердето... Като и да е, това, ако и да обяснява защо жена му, подстригана по-късо и от него, не ще да се резили с Плевнелиев на публични места, то по никакъв начин не дава резонна причина това предизвикващо смесени чувства на жал и агресия човече да е Президент на Републиката?!?

Но, да оставим личността му, тя е твърде семпла, за да й се посвещава коментар, да обърнем взор към по-интересни и значими за нацията факти, като Новогодишната реч на Президента... Да, миналата година Плевнята претърпя позор, като седя в стил Чърчил на фона на библиотека, камина и Колорадските планини, покосени от нашествие на колорадски бръмбари! Но беше ли това достатъчна причина тази година да го композират, като на предизборна картичка и само номера за гласоподаване да липсва, зачертан с  хикс?!?! Семплостта не винаги е гениалност, драги Калинки от творческия отдел на Президентството - творете повече творчество и по-малко любов...поне на работното място и по поводи като Нова Година...

Сега, защо речта приличаше на смесен урок по история за 1-ви и 4-ти клас едновременно, и със съответстващите ниското заплащане на учителите озадачителни логически изводи и обосновки - майната му, в тая Държава и без това всеки си дърдори, каквото му скимне, пък и по това време повечето граждани са почерпени! Обаче, някак не разбрах политико-идеологическата насока, както и едногодишния отчет за добре свършена държавническа работа... Това Левски, завета, спасените евреи и прочее исторически постижения - ок, ама къде отидоха поводите за гордост от изтеклата 2013-а на настоящите, действащи политици и държавници?!? Няма ли?!? Всичко беше провал ли? Някак, позовавайки се на "пиянството на един народ", хилавите протести ги отчетохме, като приходна част, непонятно защо за Държавата, въпреки че, макар и неуспешно, те нея бориха...И приветствахме бежанската вълна с неизяснен произход на фона на....

Ето тук идва частта с посрещането на новата 2014-а! Първа новост, разбира се, са финансовите увеличения в социалната част. Това минимални работни заплати, пенсии, детски надбавки - лелееее! Не, съгласете се - няма друга Държава по света, която да успее с такъв умел финт да превърне социалните увеличения в позорни подаяния! Какво ерудирано умение да те унизят! Дори ако преглътнеш гордостта си, ако още имаш такава, би се възхитил! Седя си тук и чета: пенсиите ще се увеличат с 5 лева, а детските с 15... ама САМО за второ дете... Има там и някакво невзрачно увеличение на минималната работна заплата! Но и това не е така префинената еманация на сребролюбството!

ОКАЗВА СЕ, че тези увеличения социално притеснените граждани, тези, за които и един лев е от значение, за плащане на сметки, храна, отглеждане на дете - не те няма да ги видят през януари 2014-а! Ако перифразираме цитата от един хубав, български филм - увеличения ще има, ама друг път! Въпросните подаяния ще бъдат изплатени къде с шест месеца, къде с едногодишно закъснение. Доста хитро – Държавата - за едни майка, за други мащеха - си осигурява един безлихвен заем от възможно най-ощетената и без друго социална прослойка. Задържа тези увеличения, ползва ги, върти ги.... и догодина, до амина, на който е оцелял, ги изплаща съвсем неолихвени... Да ви е честита новата година!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.