Чакъров: „В БСП каузата е власт и пари!”

Чакъров: „В БСП каузата е власт и пари!”
17-01-2014г.
33
Симона Милкова

Бившият президент Георги Първанов хвърли бомбата, че замразеното му доскоро движение АБВ ще издигне алтернативна лява листа за Европейския парламент, а коментарът на лидера на БСП Сергей Станишев не закъсня. Той заяви, че подобен акт ще отнеме от гласовете на социалистите на изборите през май. Председателят на БСП даде да се разбере, че втората листа вляво обслужва ГЕРБ и изрази разочарованието си от Ивайло Калфин. Лютви Местан от своя страна пък заяви, че действията на Първанов и Калфин имат пряко негативно влияние върху стабилността на управлението на кабинета „Орешарски“. Ще се разцепи ли БСП и стиснаха ли ръцете си Първанов и Борисов, питаме лидера на българските комунисти - Костадин Чакъров.


Ставаме ли свидетели на разцеплението на БСП?
Последните 25 години процесите в БСП имат материално-егоистичен характер, така че трудно може да се каже, че ще се разцепят, защото в крайна сметка може да надделее интересът. БСП отдавна няма кауза, в БСП каузата е власт и пари, така че няма да се учудя да успеят да изолират това, което Калфин и Първанов искат да започнат, а то е - в дневния ред на обществото да започне дискусия по общите предизвикателства, пред които е изправено то. Както виждате вместо с дискусия, „Позитано“ отговори със залп от обвинения за предателство, акционерство, кариеризъм и така нататък. Така че няма да се учудя, ако тези събития доведат до семкаджийски разговори, кой-кого. А това ще бъде фатално за България.

Ще се появи ли втора лява листа и ще обедини ли тя гласовете на разочарованите от Станишев леви избиратели?
Да, ще се появи втора листа и доброто тук е, че тя ще бъде направена извън стените на „Позитано 20“, тоест, излиза, че за пръв път на реален терен подборът няма да се прави на основата на лична преданост и апаратни хватки. Ние, Съюзът на комунистите започнахме разговори и много хора в нашите редици изразяват симпатии към проекта и факта, че този път левите партии ще се обърнат и ще възстановят основните правила за справедливост и солидарност в обществото.

Освен Калфин, кои други лица ще бъдат в тази листа според теб?
Трудно е да се каже, но Калфин е един добър и спокоен експерт, уравновесен, добър професионалист. Смятам, че ще направят добър екип от хора, които могат да разговарят смело и да защитят българските интереси в централата на европейската империя – Брюксел. Нуждаем се от национален суверенитет и възстановяване на жизненоважните връзки с Русия, азиатските и арабските пазари, които загубихме в резултат на безотговорната политика на управляващите. Важният резултат от тази дискусия е най-сетне да се потърси историческа отговорност от партиите, които доведоха България до тази тежка и безизходна ситуация – БСП и СДС. Това са партиите, които трябва да понесат отговорност.  

Ползва ли се Първанов с толкова голяма подкрепа, че да излезе самостоятелно на избори?
Много е кратко времето от неговото излизане от Президентството и трябва да минат няколко години, за да възстанови интереса към неговата фигура. Сега ще бъде прибързано, ако направи опит да се върне в политиката. След фигурата на президент е трудно да се намери подходяща позиция в партия или в друга властова структура. По-добре е да запази позицията и ролята на римските нотабили – това са били граждани, доказали своята почтеност и гражданска позиция.

Вестник „Галерия“ твърди, че има записи от среща между Първанов, Борисов и Петков, „гушнаха“ ли се Борисов и Президента?
Категорично не. Тук има едно перверзно търсене на интрига с цел приписване на политически противник на позиция, в която трябва да се оправдава. А, както казва френската поговорка - който се оправдава ,се обвинява. Движението трябва да се пази от всякакви опити да се оправдава, да се извинява или да влиза в интригантски конфликти. Трябва да заеме позицията на чист играч. Тръгват с една позиция,  разгневени мъже крещят „хуй за Позитано“, като излязат в пространството обаче казват - „заешка хуева главичка“ и накрая от такава ситуация нищо не излиза.

Кой ще подкрепи Първанов и кой ще го заклейми?
Ще го заклеймят тези, които имат интереси от запазване на властта и статуквото, например ДПС, ще го подкрепят тия, които търсят път за България.

Позицията на комунистите - вие ще подкрепите ли Първанов?
Ще подкрепим не Първанов, а политиките, които се предлагат, ще подкрепим стъпката и опита да се роди динамика и дискусия, и лявото да намери своята идеологическа, политическа и организационна конструкция. Сега то е разбито, подменено и силно ерозирано. 

Много бивши ченгета още от учредяването на АБВ заявиха своята подкрепа към президента, стои ли ДС зад този проект?
Не. Да престанат да виждат дългата ръка, защото по този начин в схемата комунисти- ченгета, изместват дискусията към измислени противоречия и конфликти, имащи за цел да скрият главното противоречие в обществото - гражданите срещу триглавия змей – мръсно забогателите, членовете в тайни общества (корпоративни и разузнавателни централи) и обособяващата се вече група на хората с неясна сексуална ориентация. Тези 3 глави определят съдбата и живота на българите. 

Прогнози за евроизборите?
В Европа върви на път десницата, защото левицата се отказа от марксизма и наподобява поведение на травестит – чеше с лява ръка дясно ухо.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.