Сигнално тъпи

Сигнално тъпи
24-01-2014г.
77
Албена Вулева

Дали медиите имат морален ангажимент да изпълняват образователна и възпитателна функция или могат спокойно да се задоволят само с развлекателното си приложение? Трябва ли така наречените продуценти на медийни продукти да пресяват и отсяват лицата, които показват, представят, лансират, налагат, натрапват? Особено натрапват, защото прави неприятно, но ярко впечатление, че някои конкретни лица имат твърде често, че дори и досадно присъствие из публичното пространство и докарват позиви за повръщане и тръпки на отвращение, усмихвайки се тъпо, в акомпанимент на безсмислените си и безинтересни интервюта от телевизии, списания, сайтове. При това някак учудващо упорито се работи по въпроса да се наложат и да се прочуят насила все особи с толкова скрити достойнства, че никак не могат да се видят с просто око, нито на по-късен етап се проявяват по-осезаемо...

Странна е тая мания да се "продуцират" и "налагат" лица, които всеки здрав разум би предпочел да скрие... А паралелно тече продуцентска война - кой ще открие по-бездарния провинциалист, за да го направи "звИзда". Едно на ръка, че оголиха фронта в сферата на обслужването и недостигът на обслужващ персонал по периферията стана крещящ, но това дава и своите отражения върху цялостния културен облик на страната. Все пак не може шоубизнесът да е представен предимно от селяни, некадърници и откровени идиоти.

Ето, тия дни се натъквам на клипче, в което циганката Пенка - бивша кандидатка за титлата Мис България, с типично по цигански стърчащи зъби и естествено червеникава коса (нали е циганка), си говори с онзи селяндур Панайот от Гълъбово, за когото не бих казала, че страда от умствена изостаналост, не защото считам, че я няма, а защото съм убедена, че й се наслаждава, ако мога да перифразирам Анджелина Джоли. Самият факт, че такива двама са изтръгнати от обятията на службите за хигиена и почистване, където биха белязали нечуван кариерен ръст и са поставени в неестествена за тях среда - по телевизора, ме навежда на мисълта, че на някого трябва да му се потърси отговорност! Наказателна! Ужасът не спира дотук, ами става ясно, че диалогът на интелектуалното равнище на аквариумна рибка-гупа се води в ПРЕДАВАНЕТО НА Николета Лозанова. Сега. Ясно е, че всяка провинциалка, която случайно се е промъкнала на поне едно светско парти с безплатен кетъринг, състоящ се от малки филийки нарязана франзела със стара руска салата отгоре и евтино, наливно вино в мръсни чаши счита, че следваща стъпка на звездното й бъдеще е да стане Тв водеща. Тази мечта замени мечтата  от 90-е - след същото парти с хапките с развален салам да се става манекенка - мечта, която повиши дяла на проституцията драстично, та още се води неуспешна война с продажбата на плът... Одъртяха, ама още им се бачка на някогашните манекенки. Навик, какво да го правиш - втора природа!

Това обаче не означава, че мечтата трябва да изгуби своята метафизична същност и въпросната провинциалка, натъпкана със салам и руска салата, да бъде изтезавана да води предавания НАИСТИНА! Ами да я бяхте оставили да си мечтае, милата. Не стига, че лишават човек от мечтата му, дет’ се вика, ами и за смях го правят с едничката цел да припечелят някой лев. Айде, с манекенките навремето, както и да е - от тях не се искаше много, просто да не са куци или явно гърбави. Но с ТВ водещите въпросът е леееко по-комплициран. Сега набучили я там, като бостанско чучело да срича, фъфли и заеква, демонстрирайки ни цялата гордост и достолепие на българското село, в едно с характерния му диалект. Тя едва ли има потенциала да осъзнае, че е не на мястото си - просто липса на интелектуален капацитет, не е виновна. И както се казва в една българска поговорка : "Не е луд този, който яде баницата". Същото се случва и с мнооого други като нея, поставени в  нелепата ситуация да бъдат в центъра на общественото и медийно внимание без да имат каквито и да било качества или дадености за това - само и единствено во благо нечий чужд, извратен интерес, предполага се финансов. Е, вярно, това с печалбата от подобни "продукти на шоу бизнеса" леко ме озадачава, защото не знам каква ли е потребителската група на "открития" като Пенка, Пеньо, Панайот и онези 30-тина женички с преправените носове, които до една се казват Златка? Много е странно, защото да ги изтраеш, чисто физически да ги изтърпиш, под формата на интервю, участие в риалити или друга форма на досадна, но сълзлива изповед и да се доосведомиш до края за превратностите на пътя им от нищото към неизвестното, е възможно само за лица, които не са завършили успешно началното си образование, макар и в помощно училище, невзирая, че са прехвърлили 30-те.


Питам се аз, защо с такава настървеност и постоянство минутките за шоубизнес из медийното пространство се запълват с хора, чието доизграждане като личности се е провалило някъде назад във времето и някак няма индикации пропуските да е възможно да се наваксат. Системно, упорито и с постоянство се натрапват лица, които не представляват никаква стойност - нито като личности, нито като житейски опит, нито като творчески  възможности. Едни празни, лишени от съдържание, пълнеж и смисъл човечета се водят като панаирджийски мечки от медия на медия, да дрънчат на кухо, като ударени един в друг пластмасови манекени, от тези, на които се излагат дрехите по витрините на магазините. Защо се вменява на нацията, че да си необразован, груб, невъзпитан, недодялан, с лоша дикция, лошо минало, проблемно настояще, съмнително бъдеще, ограничен речников запас, ниска морална летва, по-ниска и от интелекта ти дори - не се явява никаква пречка да ходиш и да разказваш за креватните си истории или мъката си от липсата на такива на всеослушание, постоянно и навсякъде?!

На всичкото отгоре, неприятно впечатление прави, че се издирва под дърво и камък именно такъв персонаж, който бива развъртан по една и съща схема и след всичкото, на което всички ние сме станали свидетели, баш на нас, същите, този същият най-нагло ни се пробутва за "звезда". Какъв е маршрутът от колския път до червения килим, от цървулите до китайските ментета на Кристиан Лубутен? След като се подмами жадният за слава, задължително глупав, дори с елементи на дебилност провинциалист, той бива набутан в някакъв проект, най-често риалити формат, но не пречи и песен да му се издаде, чалга най-често. Следва едно безмилостно изтискване на всичкия резил, на който селяндурът, комуто са внушили, че вече е ИЗВЕСТЕН е способен в големия град, а възможностите са много, защото той е тъп, като галош и всяко изкушение го кара да вярва че, всичко, което хвърчи, се яде. Той няма никаква интелектуална способност за самоконтрол и самооценка и изобщо не се преценява адекватно на фона на заобикалящата го действителност.

През тоя период "продуцентът" е яко на далавера от високия рейтинг на "откритието" си, защото българинът хляб не му давай, ама сеир обожава и затова, ако "жертвата" вземе да се окопитва и да "влиза в час" с нормите на адекватното поведение, мигом и се пуска някоя партенка, та да се доорезили още. Я, ще я научат да се друса, я порно клипче в нета ще и пуснат, ще я накарат да забременее от Коко Динев, да открадне мъжа на колежка или каквото там се сетите, та да прави циркове със себе си още известно време. След това настъпва фазата, през която кандидат-звИздата е пусната да ходи да реве из медиите за "проблема" си или как лошо са постъпили с нея - излъгали са я пре**али или каквото там я трови тази необятна селска душа с минималистичен разум. Етап три е лъскането на имиджа, който също е фалшив и най-често представлява вкарване на наивника в някое риалити с обещание, че ще излезе чист, като момина сълза от досегашните си излагации и ще стане най-обична звезда на българския народ, а в същото време на аудиторията се предоставя уникалната възможност да разбере, че има толкова залухави и задръстени хора, такива тотални лузъри, че да могат да се подложат и на такива излагации и позорища, за каквито никой не е и подозирал, че съществуват в реалността... А освен това и да се запознаят отблизо с цялото душевно, интелектуално, морално и сие убожество на въпросните, което по традиция се оказва далеч отвъд очакваното. 

И ето го завършека, на тази позорна схема, който е чистата и жива подигравка с българския народ, изкрещяното в лицето му оскърбление, че е точно толкова тъп и недостоен за нещо повече, че да си заслужи звездите, такива, каквито са. Същите тия смачкани, сдъвкани и изплюти неудачници им къдрят косите, слагат им фасети на изгнилите, криви зъби, по две силиконови цици, оправят им нос, гърбици, брадавици или каквито там визуални, фрапиращи дефекти имат и ни ги тласкат в сурата, под светлините на прожекторите, заявявайки, че това е културният елит на страната, това е лицето на нашия шоубизнес. Това са звезди, тях ще гледаме по телевизора, ще ни се пулят от фотосесии, издевателствайки над фотошопа и ще дават интервюта до припадък, докато не затъпеем от техните изказвания, до степен да ни се харесат. Ще ни ги набутват, докато свикнем, почувстваме си ги близки и наши и почнем да им симпатизираме, да им се възхищаваме и дори да им подражаваме. Ще ни облъчват с разни низши форми на живот докато не забравим как звучи книжовният български език, докато не се научим да изразяваме всяка мисъл и емоция с прости изречения и не започнем да боравим с 50 думи, сред които задължително "миУо", "аЦки" и емблематичната фраза " уникаааално е "!

Питам аз имат ли правото да ни го причиняват? Кой е виновен, кой ще отговаря и кой ще си плати за всичкото това?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.