Какво искате?!!

Какво искате?!!
25-01-2014г.
15
Ева Истаткова

Студенти пак окупираха СУ. И този път се заканиха да е докрай („оставка”!).
Може би - запалени от случващото се в Украйна.
Може би - уморени от случващото се в България.
Обаче, каква реакция съзирате? Никаква. Най-много да чуете  - че нищо няма да излезе, какво ще направят нек’ви 25 човека, защо тия студентчетата спират другите отличници да учат и да просперират в живота....Такива неща ще чуете.
В същото време, ще доловите цъкане с език и охкане пред геройството на украинците – „Ама ей така се прави, бе! Това е народ”....А ние какво, мърша???....
Не мисля, че съществува по-парадоксален народ от българския. Никога в живота си не съм срещала други хора, които така да мразят себе си и принадлежността си, и така да се обиждат, щом някой наругае нацията им.

Значи, каква е ситуацията – харесваме факта, че украинците с всички сили се хвърлят в битката, но на българска територия, ако може това да не се случва, защото, разберете – тия протести пречат на движението! Човек не може да стигне навреме на работа от някакви студентчета, явно без работа!....
Нали?....
Помните ли, възхитихме се на първоначалната студентска окупация, за мъничко.... Но вече ни досади цялата тая работа и вместо да сме възмутени от безогледността на политическата класа, която твърди, че всичко ни е наред, ние какво правим? – презираме или осъждаме студентите, които все още смятат, че нещо в управлението на държавата не е наред.
Вижте. Целта ми не е да ставам адвокат на протестиращите студенти. Целта ми е да изясним фактите, а именно:

  • нация, която се възхищава на украинците, но подозира в най-лоши грехове собствените си протестиращи и цъка възмутено, докато си пие ракията вкъщи – не е недоволна от живота си и определено е не-смела.
  • правителство, което смята, че няма кой знае какъв проблем в дръжавата, описва протестите като - „право на мнение” и смята, че исканията им са „нелепи”, както чух Станишев казал днес – такова правителство е симпатично на нацията си. Иначе тя би го обезглавила.
  • граждани, които предпочитат да са на топло и сигурно, но все пак не спират да се оплакват от лошия живот в България, но не помръдват мигла дори, за да му противостоят – си заслужават живота.
  • И четвърто – медии, за които Лозанова и Божинов, Златки и техните подобия продължават да са съществени теми – те пък заслужават IQ-то на нацията си.

Само да знаете, че един ден, всички зрители ще са от глупавите. И всички граждани, ще са от не много моралните, не много грамотните и не много активните. И тогава – кой ще пуска тока? И кой ще го плаща? Това не е заплаха, а един изкрещян на хартия въпрос – какво искате?!!! За вас и нас, българите, говоря...
Какво искате?!!!
Защото изглежда, като че ли искате Азис. Искате Станишев. И БСП. Искате ДПС. Искате Орешарски. Искате всички останали, в момента, в парламента. Искате да няма протести, че да не ви се прецаква следобедната разходка.
Искате да сте смели като украинците, ама само на думи.
Искате посредствени медии.
Искате манипулативни и популистки разговори и хора.
Искате Бареков.
Искате да продължава така, както е.
Така изглежда.

Защото, кажете ми, ако не е така – същестува ли някаква друга разумна или поне логична, или поне обяснима причина – нацията да прилича на ленивец?
Или на мечка. Която – а събудите, а ви е одрала кожата!
Ама то всъщност, кожа даваме най-често ние. Не политиците и гореизброените.
Огледайте се – кожата на нацията е разстлана навсякъде. Кръвта е позасъхнала. И никой не го боли. Ама за нищо. Нация под упойка. Това е положението.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.