Децата-чудо

Децата-чудо
23-02-2014г.
35
Адриана Аврамова

Кои са „децата-чудо”?

Те не се вписват в новото „пропаднало” поколение, от което редовно недоволстваме.

„Децата-чудо” са рядкост, която трябва да бъде пазена и непохабявана.

И понеже, очевидно, на българския телевизионен зрител му писна да гледа реалити формати с до болка познати участници, писна му от политици, писна му от фолк певици... Вече единствените, способни да вдигнат рейтинга на някое шоу са точно тези деца.

Те са магнетични, чаровни, пеят, танцуват и приковават вниманието на зрителя. Трайно.

В резултат на успеха на детето Крисия, например, ТВ продуцентите като хищници се нахвърлиха да търсят други деца-чудо из България.

Момичета и момчета на крехката възраст между 5 и 14 години, вече ще се състезават в различни формати през новия реалити сезон и ще се борят за високия рейтинг на продуцентите...

На каква цена питам аз?

Безсънни нощи, безброй репетиции и отсъствие от училище - така ще платят бъдещите звезди, за да работят за рейтинга на телевизиите.

И не само. Тепърва тези деца ще се сблъскат с гнусните слухове и нападки на жълтите медии по техен адрес. Някой мисли ли за това ?

Просто продуцентите в България превърнаха децата-чудо в машина за печелене на пари. Същите им обещават неща, които е спорно дали могат реално да им дадат.

Някои от хората, стоящи зад тези формати, замисляли ли са се как ще се отрази славата на едно 10 годишно дете, тепърва сблъскващо се с трудностите от живота ? Излишен въпрос. Когато играят парите, всичко друго е на заден план. Много заден.

Само ще вметна имената на Линдзи Лоън, Майли Сайърс, близначките Оусън и Аманда Байнс - момичета, които израснаха от малки на екран. Те бяха чисти, светли и прекрасни девойки. От образите им преди десет години днес няма и следа. Славата не просто ги провали, тя ги повали и съсипа .

Не искам да бъда лош пророк, нито да сравнявам нашите ''деца -чудо'' с онези, другите, американските - макар че все са деца. Но нека не използваме тези създания като средство за изкарване на бързи пари.

Само те ни останаха, разбирате ли? Нека ги съхраним и на 20 години - да ни радват така, както са го правили на 10.

Не искам тези деца напук на целия им талант, един ден да не знаят кой е написал  '' На прощаване'', защото не са могли да присъстват в часа, когато това се е преподавало ...

Не искам да последват примера на какичките, изброени по-горе, повечето, от които се намират в някой център за наркомани, защото не са издържали на преждевременното внимание върху тях.

И най-вече , никога, никога не искам да чувам отново някой да ми казва, че чака Крисия да порасне още 3-4 години, за да е ''годна за .....'' . Никога!

Господа Продуценти, помислете за тези деца, преди да ги подложите на експлоатацията с кодовото име '' телевизия''.

Защото ... те наистина са ГОЛЕМИТЕ ни и ЕДИНСТВЕНИ надежди.

И стават все по-малко на фона на връсниците си, които показват средни пръсти пред портретите на Апостола и Вазов.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.