Открито писмо на една българка до Чоу Юн Фат*

Открито писмо на една българка до Чоу Юн Фат*
26-02-2014г.
105
Мария Маркова-Марчела

Здравей, Чоу. Разчитам, че в добро здраве те намирам. Трябваш ми една работа тук да ми     свършиш. Чудиш се защо към теб се обръщам? Ето – обяснявам или, както все по-често срещам българи да го пишат, „обЕснявам“ – у нас напоследък е модерно да се пишат отворени писма.   За да съм модерна, реших да пусна едно отворено писмо и аз. Обаче, оказа се, че този път  трябва да съм по-изобретателна от обикновено, защото, общо взето, на всеки, на когото евентуално бих  писала, вече някой му го е казал.  И какво правим, като и аз искам да се изкажа ПО ВЪПРОСА? Търсим. Та, вчера гледах един филм с теб и си  викам: „Ето го, бе“. И така...

Само да вметна, че за мен продължава да си е пълна простотия, че така и не се събрахте с Анна, но както и да е.  За друго ти пиша. Ох, още една вметка само – пак там, в „Анна и Кралят“, ти беше супер секси.  А твоята Анна и онази, Каренина, винаги много са ме изнервяли, но това е друг, лично мой си проблем.

Така, Чоу, заеби тези глупости и разбери, обръщам се към теб, защото мисля, че трябва да се намесите. Мисля, че е крайно време да се вземат някакви мерки. Мисля, че ТОВА вече минава всякакви граници!  Елате си турци, защото тия румънци вече не ги издържам да ми говорят колко зле живеят македонците в България. „Престанете с това гръцко, пуснете нещо сръбско, бе, кви българи сте вие, да ви еба майката циганска“ е положението днес тук, в България. За интонационната среда става дума... Сеша`ш се! Т`ва е все едно, теб, Чоу, да те карат само американски рап да слушаш, а пък ти си обичаш твоите си там азиатски пентатоники...Сеша`ш се!

Та така, сядам значи аз снощи да прочета нещо в нет-а. Нещо така, да ми стопли душата – като твоята история с Анна, например… И изведнъж попадам на една Цвета, дето беше едно време в Нова телевизия и там нещо с Бойко... е не точно като в „Анна и кралят“, ама подобно. Та, тая Цвета писала на един Местан, дето и него не го познаваш. Местен един такъв. Познат още като Владимир Зидаров. Като агент Павел също. Първо беше свестен, после стана шеф на ДПС и леко превъртя. На такъв хубав български говореше едни безобидни неща, а сега само обидни и нагли.

Тук, като станат шефове, превъртат всичките, не знам в твоето кралство как е, ама тук е така. Та, писала му Цвета, че турците трябва да са благодарни, дето ги приемаме и да уважават търпението на българите...Те не, че не ни уважават  - повече от 500 години ни уважават вече, пък ние си търпим. После германци ни уважаваха, после руснаци бая време, сега американци... Изобщо, ние сме уважаван народ.

Та, тая Цвета се сърди на Местан, че цитирал Левски как  мечтаел в България свободно да живеят българи, турци, арменци, евреи, цигани, всякакви. Левски, Чоу, е от онези мечтатели, дето хората толкова се страхуват от мечтите им, че ги бесят. И нашият са го обесили, преди 141 години. При това 59 българи дали показания срещу него, та да е сигурно, че няма да му се размине бесилницата. Иначе можело да го пратят в Диарбекир. Това е едно място – съвсем близо до там, дето ти живееш. Е, може и да не е съвсем близо, ама е по-близо от тук. Не можело, според Цвета, турчин да цитира Левски, щото Левски се бил борил срещу турците.  Ама той, Левски, се е борил за свобода на народите в Османската империя и на турците също, не само на българите. Примерно, този Местан, дето му пише Цвета, е женен за една Ширин, дето е от  караманлиите. По време на османската империя са изклани над милион и половина караманлии, а останалите живи са се пръснали по целия свят. Ма тя, Цвета ,откъде да ги знае тия работи, щото тук, Чоу, повече пишат открити писма и по-малко четат историята.

И друго си викам, да те питам – сега като поне 50 българи са предали Левски, могат ли българите да го цитират или не могат?  Щото ето – евреите, като са предали Христос, не го цитират много-много. Мълчат си. Пък турците що да не цитират Левски? Защо, щом ние тук казваме „Кур за Левски“ с повод и без повод? Те не са го предавали. Е, да, вярно, обесили са го, ама в очите на официалните турци тогава той е искал да им съсипе държавата. Теб, ако някой тръгне да ти съсипва кралството и ти ще го обесиш, Чоу, гледала съм филма – точно така ще направиш!  Но не това е важното...

Тая Цвета се сърди на Местан, че 23 години партията му все е на власт и краднат доста. Толкова е сърдита, че е забравила да смята. За Местан и партията му гласуват 350-400 хиляди души. За другите партии гласуват над 3 млн. души. Та, на тая Цвета не са й виновни 3-те милиона, ами 300-те хиляди.  Щото, ако онези 3 милиона бяха на себе си, нямаше как Местан или който и да е там да дразни Цвета. Пък Левски няма нищо общо с тая работа.

Един мой много близък човек обича да казва, че турското иго отдавна се е превърнало в българско его. У нас, ако не си измажеш къщата, ако крадеш от общите пари, ако те мързи да работиш или си хвърляш дъвката не в коша за боклук, а до него, казват  – „османското иго е виновно”. Добре де, ама под османско робство са били бая народи – и гърци, и сърби, и самите турци най-вече. На тях някак им вървят нещата, пък нашите кошчета – целите с дъвки около тях. И къщите ни неизмазани. Ей това е нашият късмет, Чоу – все на нас се пада късата клечка. Що народи, дето са били под османско иго, им вървят нещата, а нашите не вървят. А и маа му дееба – аз ли нещо не разбирам или…? Османската империя не е етническа империя, а империя на вярата, на османлиите – една религиозна каста, която управлява. Също както Римската империя не е била етническа империя. Както и съветската, както и китайската. Глупаво е да се обвиняват само турците за Османската империя, все едно да виниш италианците за кланетата в Римската империя.

Затова мисля, че е крайно време ти, Чоу Юн-Фат, да направиш нещо, щото ние явно нищо няма да направим. Може да дойдеш да постреляш с две оръжия едновременно. Нали това ти е запазена марка. Съжалявам или, както все по-често срещам българи да го пишат  „съжЕлявам“, ако съм те притеснила.  Това е – пиши, обаждай се и така.

Това е отвореното ми писмо.
А сега няколко думи към всички, които пак нещо не са разбрали: Никого не защитавам в тази статия, пазя само Левски, който вече всеки го ползва като дъвка, докато не го хвърли до някое кошче и не забрави за известно време за него. Човек, който си е бил изпреварил времето, а ако днес беше жив, щеше да е изпреварил и нашето. И друго – аз не съм историк нито пък какъвто и да е авторитет в тази област, ама съм попрочела това-онова, питала съм, като не знам, поинтересувала съм се, та оттам ми и дойде всичкото това. Мнението ми е лично и не е обвързано с необходимостта да бъде харесвано или споделяно от широката и тясната общественост. Аре. Живи и здрави!

*В статията се цитира отвореното писмо на Цвета Кирилова до Лютви Местан - http://nreporter.info/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B2/

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.