Чалгата: Докато смъртта ни раздели

Чалгата: Докато смъртта ни раздели
11-03-2014г.
88
Адриана Аврамова

Простете ми за заключението, но българите полудяват. Ликът на Борис Дали и имената на Анелия, Алисия, Цветелина Янева и Андреа „красят” телата на една голяма част от техните фенове.

Сигурно в нормалните държави, някъде по света, също има върли почитатели на разни звезди, които ги обожествяват и татуират...и това не би било толкова ненормално. НО! Намирайки се на територията на България - една доста ориенталска страна, нещата изглеждат по различен начин.

Когато голям процент от един народ слуша чалга, това за някои хора е проблем. За мен не е. НО когато пак голям процент от почитателите на тази музика си татуират имената на хора, които пеят песни като „Напипай го” или „Давай, курва наречи ме”, нещата стават доста притеснителни.

Влиянието на чалга културата и на звездите, които пеят тази музика минава границите на нормалното. Разбирате ли, в момента момичетата не просто се обличат предизвикателно, не просто се опитват да приличат на идолките си, те си ги татуират. Ходят белязани с псевдонимите на техните любими фолк диви. А момчетата, те вече не се задоволяват с виковете „Удриии”  и просташкото поведение,  те си татуират  „Азис” на главите.

Това е днешната реалност. Отчайваща, чалгаризирана, българска реалност.  Същата, която вие не забелязвате, защото мислите, че засяга само няколко частни случая. А тя се разраства, превръща се в мода и начин на живот.

Нищо против музиката. Но тя отглежда деца, цели поколения, които си татуират имената на чалга звездите и ги ограждат в сърчица. Тези хора ще носят духа на чалгата, дори ако хипотетично тя някога умре.  Имената на Азис, Андреа и Алисия ще белязват телата на феновете като голяма брадавица, от която няма отърване... ако вие като малки , от чисто детско любопитство, сте питали родителите или бабите си „откъде ти е този белег” или       „каква е тази бенка”, то какво ще попитат след време децата на днешните млади, които са си татуирали лика на фолк иконата им? Може би: Мамо, кой е този мъж на гърба ти?   Тяхна си работа - ще кажете вие. И сигурно сте прави,  но това се превръща в мода. И може би ще се смутите от случващото се , само ако вашето дете се прибере с татус  „Оичам Преслава ''...

...Някои неща са вечни ... а някои хора успяха да увековечат и чалгата. Вече няма отърване. Сложете си и по една снимка на любимия изпълнител до иконите вкъщи, че друго не ни остана.

Извратихме се. Сраснахме се с една музика, не просто емоциално, психически и душевно ... а и докато смъртта ни раздели. Ще си умрем с Азис в сърцето, в главата и  върху някои по-забележими и/или интимни зони от нашето тяло .

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.