оракУл(р)

оракУл(р)
22-03-2014г.
30
Адриана Аврамова

Българите сме изумително интересни същества.
Разбираме и знаем всичко. Мразим някой да ни казва какво да правим. Дразним се на всеки, който се опита да ни даде оценка и сложи в някаква рамка. Мнителни сме. Не вярваме нито на политиците, нито на енергото, нито на съседа, нито на близките си - така ни бил научил животът. Отричаме и психологията - че какви са тия, дето ще ни казват как да живеем... Смешници.

Но!!! Българинът е склонен да вярва само на ...оракул. Или оракуР, както ми се струва по-редно да се назовават самоназначилите се за врачки, баячки, оракули, гадатели, магове, ясновидци и прочее хорица и шарлатани.

Убеждавам се, че сме стигнали дъното и упорито копаем още надолу, когато пусна телевизора и видя някое готино ясновидско предаване с ексклузивни оферти за гонене на духове, магия за пари, любов, работа....И вече съм абсолютно сигурна, че нещо сериозно не ни е добре, когато телефонът на родните ''феномени'' започва да прегрява с молби вълшебната катерица Беатрис да ни помогне да се избавим от бедността, нещастието и всичко, което считаме за някакъв проблем.

Не знам дали темата е тъжна или смешна. Нещо средно е...
Да, със сигурност е забавна гледката на разни феномени, които потапят кукли в уж светена вода и правят ритуали за изчистване от магии ...или пък пъхат стотинки в сандъче като част от ритуал за забогатяване ...

...или пък докато по телевизията върви мощен кючек на Милко Калайджиев, отдолу се изписват душевните терзания, проблеми и въпроси на хората от типа – „Обича ли ме Иван?” и срещу скромната сума от 2.40 получават кратък отговор от МАГ някоя си . Чалга и ясновидство - две в едно - единствените неща, които днешният българин не е отрекъл напълно.

Извън тази забавна част, оставяйки настрана вълшебните катерици и други ритуални животни, гледам и се питам - СЕРИОЗНО ли хората си дават парите и отделят от времето си, за да звъннат на тези ''АЛО-измамници''?

Питам се - сериозно ли някой вярва, че животът му ще се промени след като му развалят уж черната магия...и докато гледам изумена телевизора, на гадателката й звъни поредната зрителка, която през сълзи казва: „Детето ми е болно, какво да направя, как да го излекувам?”

Тогава спира да ми е смешно. Казвам си, че явно това е наистина последната надежда на горката женица и тя е длъжна да опита и това. Започвам да мисля какво ще отговори ясновидката, а тя с цялата си наглост и безочие бърка в някакви купички с вода и ръси със здравец камерата ... излекувала била детето.

Колко изпаднал човек трябва да си, за да се подиграваш така с хората ... и няма ли в тази държава някакъв орган, СЕМ-ът на врачките или каквото и да е, който да се самосезира, че тези шарлатани НЯМАТ място на екрана, не бива да има се дава възможност да крадат последните стотинки на най-закъсалите, нямат право да се подиграват с хората, които по някакви неразбираеми причини им вярват...
Кой трябва да реши този проблем ? Кой трябва да ги свали от екран ?

Или просто пак трябва да си кажем „просто България” и да приемем измамниците на добра воля, както винаги сме правили?

Страшно е. Оказва се, че българинът е загубил вяра във всичко, дори във себе си и в отчаянието си е склонен да изслуша само някой самоназначил се оракул ... с надежда да чуе, че го чака нещо хубаво ...

 ... че ще бъде щастив ...

 ...че хладилникът ще е пълен ...

 ...че децата ще са здрави ...

А всъщност, единственото, което получава е импулсен телефон, подгизнала парцалена кукла за парцаливите си мечти, подигравки и не ораКУЛ , а просто един ...К*Р. Без извинение.

 

 

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.