Живот в няколко инча

Живот в няколко инча
14-04-2014г.
25
Адриана Аврамова

Сигурно сте чували израза : ''Само в България може да видите човек с кола за 1000 лв. и телефон за 2000''. Не ми се връзват нещата да сме  най-бедния народ в Европа и в същото време всеки втори да държи телефон за 1500 лв. в ръцете си.

Направих си един малък експеримент. На територията  на едно препълнено столично кафене, преброих колко от клиентите са оставили на масите телефон за над 1000 лева. От 45 човека около мен - 27 Айфона. Не, не преувеличавам. Просто се огледайте около вас и ще видите как хората действително си броят стотинките на касата в магазина, след това се качват в кола малко над хилядарка, но държат последният модел на Айфон в ръцете си. И на масите по кафенетата.

Не, че нещо, ама уж токът е скъп, парното, водата, храната- всичко, само от цената на айфона не се оплакваме . Парите все не ни стигат на нас- пустите, бедни българи, но пък  сметката за телефона и апарата на изплащане са първото, което плащаме, когато получим заплата.Децата, 8-9 годишни деца се разхождат с телефони за по 1200лв., макар още да сричат и да не познават добре дори цифрите. Не е нормално при обявяването на  излизането на последният модел Iphone в България,  хората да дават предварителни заявки, за да си го закупят преди останалите... да не вземе да свърши.Едно време така са се редили  само за хляба ...

Да, имам проблем с Айфоните. Защото повечето не може да си ги позволите, но от комплексарщина са се превърнали в задължителен аксесоар от стайлинга ви. Дори в средство за живот. Забелязвате ли как сте се зомбирали, сядайки  в автобуса, на работното място или на маса с приятели- всеки гледа телефона си, айфона. Нормалното общуване изчезна, животът протича в няколкоинчов дисплей.

И ако т.н. '' виртуален-gsm живот'' е проблем във всяка една модерна държава , то в България той е следствие от криворазбраното мислене на българите за живота. Ние сме нация с комплекси, които избиваме чрез  външния си вид и материалните придобивки, които често не можем да си позволим.  Айфоните са символът само и единствено на един беден народ, издигнал в култ  метална кутия, пълна с екстри, които не може дори да изпозва. Но тази, същата кутия дава самочувствие, че животът е една идея по-красив, розов и ... богат отколкото е всъщност.

Комплексарщината е един от най-честите проблеми на съвременния българин. Началото му се поставя някъде след 90те години, когато внезапно се оказва, че никой не е равен с ближния и  започва  мерене на силите, парите и материалните облаги. Затова и все сме недоволни, все нещо ни липсва, все мрънкаме и все нямаме ...

Повечето от вас сигурно четат статията от  скъпите си телефони, които още изплащат... ако те  наистина ви правят по-щастливи и богати, то в какво се превръщаме... роби на кутия за  избиване на комплекси.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.