На този ден...

На този ден...
19-04-2014г.
30
Ева Истаткова

В ден като този, човек се опитва да се помири. Със света наоколо, с лошото Себе-си, което изпитва безсмислен гняв и носи никому ненужна суета.

В ден като този, е полезно да направиш пореден опит за смирение.

В ден като този, е късмет да попадаш на хубави думи. Да те утешат или да те замислят...Или да ти припомнят Маркес, който си отиде, но е така яростно обичан.

В ден като този, всички боядисват яйца или се възмущават на онези, които вече са ги боядисали, снимали и качили във Фейсбук.

В ден като този, националният ефир тук-там е пропукан от някой и друг смислен репортаж, който напомня чудото на вечния огън. Нали разбирате – огън, който гори, без да е  запален от човешка ръка и не изгасва!

В ден като този, чета думите на Горан Благоев за „празничните християни”. Колко точно казано, а?....Това са всички, които не знаят кое  му е  великото на Велика събота, всички, които ще се хихикат пищейки довечера в  църквата, защото момчето, което харесват ги е е опарило със свещичката, както и всички онези, които заместват празничната литургия с вицове за чукане с  яйца.

В ден като този, не знаем колко хора ще поемат пътя на вярата и колко ще отпаднат от нея.

В ден като този, челата на децата са начертани с червени кръстове, от първото начервено яйце.

В ден като този, ще има хора, които ядосано ще критикуват Църквата или духовенството, че не приютяват повече души, че не просветляват още и още хора.

В такъв ден, чалга-каналите ще излъчват, каквото излъчват и в другите  дни. В телевизиите ще се канят хора, които винаги сте очаквали да  видите в такъв ден.

В такъв ден, политиците вече са навлязли в предизборната си агитация, без значение от празника. Той ще е само повод да кажат още нещо на избирателите в опит за присламчване.

В такъв ден, може да ни се стори, че всичко си е постарому.

Че ЕС ни е прецакал, че геополитическата криза, в  която заживяхме ще ни разкаже играта, че сме поданици на една корумпирана държава, с пропаднала политическа класа, неработещи институции и прогнила църква.

В ден като този, загинаха 5 човека на пътя, заради катастрофи.

В ден като този, е настанала масова почивка. А мнозина горят от нетърпение да мине еднодневната полу-забрана за неядене на месо. Утре предстои агнешкото.

В ден като този, Азис си пуска снимка на яйце с неговия лик. И хората лайкват, и коментират сякаш не знаят кой ден е.

В ден като този, тялото на Иисус, обвито в  пелени с благовония, е  снето в нов каменен гроб в Йосифовата градина, недалеч от Голгота.

В ден като този, гробът на Иисус е запечатан и военна стража е извикана да го пази.

В ден като този, няма нужда от друго, освен от едно припомняне – че страст означава страдание, че Иисус се е жертвал заради човека и неговите грехове и, че нищо, съвсем нищо (ни политици, ни фолкпевици, ни престъпници, ни олигарси, ни патриарси) не ти пречи да вярваш. В ден като този.

А кой ден сме днес?

Събота, 19 април, 2014. /Велика събота/

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.