За Бай Ганьо и Европа

За Бай Ганьо и Европа
04-05-2014г.
213
Екатерина Анева

Свикнали сме много шумно да проклинаме съдбата си, да виним за всичко държавата, географските ширини, петвековното турско „присъствие“ (с екстри –разбирай религиозни и други консумации), да хулим СССР и комунистическия строй.

И… разбира се 25-те години преход.

Това „българска работа“, обаче, не само, че не е израз за всяка уста. Това не е нито правилната мантра, в която се е превърнало, нито точната констатация за българина като цяло. Това е истината за Алековото прозрение „Бай Ганьо“. И тук, в България, някак си се примиряваш с този образ. Не зная от пренасищането ли, от изначално родово предопределената истинност или от немай къде, но ганьовците не те напрягат толкова много. Растеш с образа им и ги приемаш като даденост. Или поне не се замисляш – няма значение какви са причините, те са обект на друг дедуктивен анализ. Тук важни са фактите – ганьовците в България са си естествено антропологично, териториално-психоморфно откритие, характерно точно и само за тези конкретни 111 000 кв.км. Нито пò на север, нито пò на юг и нито милиметър повече от официалните – Санстефански, а по-късно определени с Берлинския договор и редица други вътрешно-политически процеси, довели до изненади в световен мащаб – граници.

И някак си всички тези характерни особености на вида БГ (бай Ганьо за краткост, бел. авт.) си се понасят помежду си и някак си и с околните, лека-полека изчезващи, Алековци. Обаче!!!

Съвременният БГ зад граница – ето това е достойно за пътепис.

Ха! Само дето той вече е написан преди повече от 100 години. За това няма да откривам топлата вода. Нито студената. Нито Едисоновото изобретение – електрическата крушка. Но мога да опиша въздействието върху тях и една друга цяла поредица физически и природни закони от БГ зад граница. Южната ни граница. На буквално 150 – 200 км от естествената им среда. То не, че гръцките ни събратя /териториални, само да отбележа/ са цвете за мирисане, ама поне слушат древните си поговорки и… ги цитират честичко - Είναι για να γελάς και να κλαις (ако имате желание си го преведете, за мен това беше поредната подигравка, обаче напълно заслужена).

А тези здрави нашенски, породисти БГ просто нищо „ги не спира“. И се гордеят с това, както и с надграждането на антропоморфологичните им дадености.

Дрескод

Мъже: Задължителни екипи на Левски или ЦСКА, или на някой братски отбор от „Илиянци“, „Липненски“ или друг местен битак. По изключение официален анцуг марка „Adibas“, „Lekoste“, а за баровците „Pauma“. При липса на „орегинален“ клубен екип – дънки и тениски с високо вдигнати яки, в стил Благо Джизъса от гъзарския му период (разбирай ранно футболно Прет-а-порте под острото влияние на меката „Син Сити“), ще свършат работа. И всичко това в характерните за сезона ярки цветове от гамата на Хорхе „Папагала“ Кампос. Тематично от Световното в САЩ 94 (все пак кръгла годишнина – 20!). И незаменимите за Наско Сираков, Туньо и Христо Стоичков прически за онзи период – „киче десетка“ (бонус – обичка с кръстче на ухото).

Жени: Клинове с бутафорни джобове – имитация на кожа. С тигрови, леопардови и всякакви други модели флорални и животински щампи. Туники „в характерните класически римски“ бял плат и златни меандри, нескопосано щамповани в някой китайски завод, кичозно допълнени от класическото гръцко (разбирайте „вървежно“) кифленско деколте до пъпа. Високи токове, надминаващи тези на Преслава, Галена и Мара Отварачката от наградите на „Пайнер“ 2007 г. Прически (и на плажа, и на бара, и в ресторанта!!!) – преса, сешоар и топе. Обем поне една педя над темето. Грим – „Кабаре“, галавечер.

Деца: момчета – 1:1 с бащите с леко надграждащи прически, поради чисто физиологични причини като липса на оплешивяване.

Деца: момичета – независимо от възрастта, 1:1, че даже 1 ½ над майките. И гримът, да, и гримът!

Аксесоари за всички: задължителната демонстрация на лош вкус и добро социално положение – ланци, гривни, пръстени, обеци. Белег на благосъстояние, разбирай на кинти, според собствените субкултурни особености на БГ.

Кич, поза и… гръцка музика

Дотук нищо извънредно. НО! Претенциите на изпечения ганьовец, в комбинация с липсата на каквато и да било инакоезикова култура, както и на всякаква друга култура, щедро гарнирани с кърски тарикатлък – ето това е! ТОВА Е! Извинете ТОЙ/ТЯ Е! Неговото/нейното име е – бай Ганьо! Съвременният. Подобрената версия.

Простете ми цветистия език и откровената и неприкрита неприязън. България над всичко! Така ли беше? Май така ни учеха в училище. Хайде, то времето на лозунгите отдавна отмина, но има и такива хора, които все още се опитваме да пазим достойнството и честта на България. Не, че някой го иска от нас – ние го искаме за и от себе си. Странно? Непонятно? Ебаси тъпаците? Каквото и да си казвате в момента, това няма значение. Има значение националното предателство чрез недопустимо и жестоко унижение на нацията ни.

Как да спра тази ужасяваща картина? Как да спестя цялата гавра с българите, която хората БГ правят с нас, останалите? Тези хора подложиха на нечовешки душевни, морални, духовни и интелектуални терзания и тормоз не само мен, но и всички онези българи, които не се вписват в образа на алековия герой като лирическото му аз. Всички тези, които по-скоро стоят и гледат през очите на автора. На онези, изчезващите и все по-често заминаващи безвъзвратно зад граница, алековци.

Обидно и жестоко е, защото исторически наслоените нетърпимост и типично гръцка надменност спрямо нас, беше подхранена и е системно, богато подхранвана с рядка простотия и неграмотност, и полята обилно с демонстрация на безпардонна наглост и необятен БГ непукизъм.

All inclusive – мъже, жени, деца

Половин час преди да отвори ресторантът, пред него вече се блъскат тълпи от ганьовци. 4 звезден хотел с опит за стил и претенция за маниери. Не зная как точно да го опиша – разговори на висок глас, викове, шумно разказване на неприлични вицове, гарнирано с дразнещ и неестествен женски смях. Тези мили сънародници не са спирали да пият от 10.00 сутринта. 9 часа – каквото там дават без пари… Настроението е на МАХ… сещам се, в духа на всичко досега, какво точно ми напомня. Тази гротеска ме кара да опиша видяното с … гротеска…

Тътен се носи грозно, зловещо.

Дечица тътрят саксиите с цветята.

Майки се кипрят екстеншън развели.

Псуват бащи с чаши в ръцете…

Харесва ли ви тази трактовка на Ботев?

All inclusive – свинщините в ресторанта дори и не желая да засягам. Порции като за Титани – принципът е само един „Каквото не мога да изям, ще нахапя! – да ги е*ба и измекярите“… С пиенето историята е друга – те си го пият без забележки. Язък за стилния комплекс. В лоби бара денонощно се „цъкат белотче и сантасенце“, а Пепи-тата по бански, токчета и екстеншъни чевръсто подтичкват и носят бира, бренди и узо. На плажа се носят обилни количества храни от междинната закуска – сандвичи и кексове, чинно завити в найлонови пликчета – „да не станат зян“… Класика! И номерът с виенската баня и “булгар, булгар“ го имаше, ама… Хайде стига толкова с тази част.

Три вино и ту гръцко кофиииии…

Сетих се за вица – „Ту тий, ту ту, ту, ту…“ Егати! Няма шега, няма измама. Хора, крещящи на български по гръцките сервитьори, защото не ги разбирали… Ама вие не обелвате и бъкел английски, и бъкел руски. На какъв език да ви разберат? Ама че защо да ви разбират, изобщо? Аз даже българския ви не разбирам! Кое да ви разбират? Простотията, неандерталщината? Свинщината и лакомията? Кое? Защо не си ги държите в родово-опосредствената среда, ами ангажирате не само нас, но и света със себе си.

Сега вече троловете и хейтърите ще се включат – защо гръцките сервитьори не говорят български ще питате! И аз се запитах, но има лесен отговор – той е за мен.

Дали съм евроскептик? На път съм да стана! Какво и защо се случва? Защо циганите и БГ са лицето ни в Европа? Защо Европа не вижда Алеко, а вижда бай Ганьо?

… Защото БГ ходи из Европа… Стига до подножието на Олимп и се освинва там, без дори да разбере къде е. Без дори да забележи китните къщички в средиземноморски стил. Без да разбере, че туниките, които носи, нямат нищо общо с туниките на римските патриции. Че меандърът не е измислен и нарисуван от китайци… Че Пирин планина не е кръстена на Пиринско пиво! (просто превеждам казаното дотук на разбираем за БГ език).

Знаете ли? Заслужаваме си съдбата.

Гърция няма нищо повече от нас. Нито пътища, нито природа, нито хора…, които да са повече хора от нас. Просто там има традиции, там има уважение към рода и родината. Там познават историята си и я ценят. Там се гордеят с това, което имат. Там, обаче, има и нещо още по-важно и значимо, от чисто егоистична моя гледна точка. Там не пеят български песни и не танцуват български хора. А тук… Тук не минава кръчмарско изпълнение без гръцко хоро и без сиртаки. Тук гърци рядко идват, за да видят Рилския манастир, Бачковския манастир, Царевец… И, честно казано, дори и да се държат нелепо, това няма значение, защото те не попиват от нашата култура и не се правят на маймуни, унижавайки родината си. Не, че няма изключения. Има.

Но общовалидните и неадекватни принципи и правила, въведени от БГ, ни погубват!

Погубват България!

Преди много много години самият Ганьо уби твореца си.

Дали да вярвам на съвпадения? Или на случайни събития?

… Или в спиралата на историята?

Бай Ганьо уби Алеко Константинов?!? Вярвате ли в това?

The choise is yours.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.