Без бъдеще

Без бъдеще
11-05-2014г.
34
Адриана Аврамова

Интернет пространството е необятно. Особено откъм порно сайтове. Сигурна съм, обаче, че истинската порнография се съдържа, всъщност, в сайтовете за обяви за работа. Влизайки в сайт, предлагащ богат набор от обяви за търсещи работа, разбираш на какво място живееш.

Ние явно сме държавата на безработните и на хората без бъдеще. Мястото, където има 443 000 безработни души по официални данни. А реално - страх ме е да разбера. Онези, късметлиите с работа, пък се задоволяват със смешни заплати и зверски изисквания, само и само да запазят клатещото се работно място.

Живеем в страната, в която обява за чистачка за 300 лева е прегледана 10 000 пъти за едно денонощие. В същата тази държава на извращенията работодателите предлагат заплата от 450 лева за продавачка в магазин - от понеделник до петък, 8-часов работен ден. Изискванията, обаче, са следните: студент/ка, да владее английски, втори чужд език е предимство и с опит поне 2 години като продавач -консултант. Как да се случи ? В общи линии - учете, за да станете продавачки. Ама да знаете, че не е сигурно, че ще ви вземат -конкуренцията е голяма.

Въпреки това - диплома за висше образование, както и сертификати за няколко чужди езика, никога не са излишни, за да подсигурите бъдещето си с мечтаната заплата от 400-500 лева. Все пак един съвет - не се наемайте с педагогика, защото повече от 600 лева в някоя частна занималня няма да си докарате. В рекламния сектор пък заплатите уж достигали 1000 лева, но в скобички прилежно пише /от 300 до 1000 лв. в зависимост от постигнатите резултати, т.е. сключени сделки/. Редактор на списание на английски език пък ще трябва да се задоволи със сумата от 450 лв. месечно - за целта се изисква висше образование в областта на аграрните науки или биология и перфектен английски.

Не си мислете, че няма добре добре заплатена работа. Напротив. Длъжността ''сервитьор'' е сред най-търсените поради две причини. Масовите изисквания са средно образование, атрактивен външен вид и умения за работа в екип. Заплата - приблизително 1000 лева + процент. Ако заведението е по-централно и оборотно възнаграждението достига и до 2000 месечно при 10-12 часов работен ден, 2/2. Другата длъжност, която се котира, е хостеса в казино, като изискванията са сходни с тези на сервитьорите, набляга се на физическите дадености, а заплатата 1250лв. месечно. И за финал, третата позиция, която е доста добре платена - танцьорка за нощен клуб - 1500 лева. Кандидатките трябва да бъдат атрактивни, сексапилни, усмихнати, да танцуват добре и да умеят да общуват с клиентите ...

Проста статистика - учител - 600 лева, сервитьор - 1500лв.

Срамна работа няма, има срамна държава. Онази, в която, ако искаш да живееш нормално и да не се притесняваш какво ще сложиш на масата вечер, изборът ти се свежда до 2-3 професии. И то временни.

Какво може да се каже за държава, в която всеки иска да е сервитьор – не, защото му е детската мечта, а просто, защото ''там са парите''? За какво да учат младите хора? За да емигрират и да мият чинии в чужбина, или, за да останат в България и да сервират чинии? ... защото, ако изберат друга професия, рискуват да умрат от глад.

Държавата на извращенията, на входа на която трябва да стои една голяма табела, сигнализираща за опасност - БЕЗ БЪДЕЩЕ.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.