И… замириса на избори

И… замириса на избори
12-05-2014г.
51
Екатерина Анева

Схеми, фантоми, измами, купуване на гласове. Защо мислите, че ние сме направили откритието, че Земята е кръгла? Изборните измами, шантажите, компроматите и подкупите са стари, колкото стара е и идеята за изборност на влиятелните постове. Че даже и на църковните такива. Само прочетете историята на Борджиите… Или на папа Пий…

Днес отново гледах поредното „топ“, „мега“, „ексклузивно“, „единствено“, „неповторимо“ и т.н. разследване за купуването на гласове. Еми, то вече става смешно. Беше находка преди 10 години, когато с VHS камера, сложена в раница и грубовато прикрита, снимахме корпоративното купуване на гласове в мините на Ковачки в Перник (когато никой не говореше за купуване на гласове!). И дотогава никой не беше хващал реална схема на платен вот. Когато с проф. Михаил Константинов хванахме мъртвите души в избирателните списъци, обяснихме т.нар. индийска нишка, която стана модерна в етническите райони, след премахването на цветните бюлетини. Или шаблоните за гласуване (листа 1:1 с размера на бюлетината с отвор на точното място, за да се гласува за точния човек или партия).

Ама днес, толкова години след наистина новаторските разкрития, да твърдите, че купуването на гласове е феномен и то български!!!! И откритие след 25 години… Хайде стига.

За да не ви затруднявам прекалено, ще направя едно бързо обобщение на купуването на гласове от генезиса до днес:

Първо, купуването на гласове е бизнес. В условията на пазарна икономика това е бизнес, спадащ към сивия сектор. Просто правила. Всяка покупко-продажба има отношение към икономическия живот на страната. А именно – този бизнес през последните години, за разлика от производството, да речем, претърпя много бърз растеж.

Рим (мога и по–назад в историята да се върна, но ще ви отегча със сигурност)

Купуването и респективно продаването на вот е било практика още преди 2500 г. Плащало се е за всички изборни постове в Рим. Цената на гласовете се е определяла от конкуренцията и влиянието на човека, който се подкупва. При по-влиятелните личности и хората с по-големи родове прагът е бил много висок – раздавали са се даже плодородни земи и вили. Стигало се е дотам, че богати римляни са освобождавали робите си, като това е била цената за техните гласове (от една страна, господарят получава повече гласове, от друга, робите – свободата си).

Непотизмът – съвременната шуробаджанащина и търговия с власт

Споменатите вече папи от клана Борджии - папа Каликст III и папа Александър VI, успяват да концентрират огромно количество власт и богатство, благодарение на пословичните задкулисни интриги и мащабни купувания на кардинали и представители на светската аристокрация. Именно с управлението на двамата се свързва и непотизмът. Известността на Чезаре Борджия като войник и държавник, син на последния папа, е описана от Макиавели във „Владетелят“. В служба на Чезаре е бил дори и Леонардо да Винчи. (папа Александър VI прави кардинал своя незаконен син Чезаре Борджия, казано накратко).

България

Избирателна карта отпреди 109 г., съхранявана в Държавния архив, свидетелства за провеждането на изборите в и избирателния закон в тогавашна България. Според документа, от 1898 година купуването на гласове с пари, дарове или имотни облаги се наказвало с едногодишен затвор, фалшифицирането на бюлетини се наказвало с тъмничен затвор до две години, а ако престъплението е извършено от длъжностно лице, наказанието ставало 5 години. Избирателната карта е документ от един печатен лист и носи герба на Княжество България. Документът е бил подписван и подпечатван лично от кмета на съответния град, който тогава не е избиран пряко, а назначаван с указ. И да не забравя да уточня – тогава право на глас са имали само мъжете, навършили 21 г. възраст.

Дефект на съвременната избирателна система

Търговията с гласове е явление, което очевидно е познато от древността. Просто днес нещата изглеждат доста по-различно. Формите за финансиране и каналите за купуване на избиратели се усъвършенстват и модифицират съобразно законодателството. Изборният и Наказателният кодекс забраняват купуването и продаването на гласове. Има глоби, а вече има и ефективно наказани търговци. Но, както с повечето закони у нас, приложението и наказателната тежест са недостатъчни, за да противодействат на облагите от извършеното престъпление. А монетата има и втора страна. Не бива да подценяваме факта, че схемите и методите за покупко–продажба на гласове се усъвършенстват така, че да бъдат „на ръба“. Помислете си колко много начини за възнаграждение и за влияние има – различни от гласуване под строй, използване на етническите групи и т.нар идийски нишки...

Мъртвите души

Не е далече времето, в което гласуваха и т.нар. мъртви души или фантоми. Към 2007 г. по данни на служба ЕСГРАОН гласоподавателите наброяваха около 6 900 000 човека. В същото време по данни на статистическия институт от последното преброяване през 2004 г. у нас има малко над 6 милиона души. От тях милион и осемстотин хиляди са деца. Простата аритметика показва, че се получава дефицит от около 3 милиона гласа. Това, според някои, дава възможност за сериозни манипулации на вота – дори и с т.нар. „гасене на свещите“. Манипулация, която е възможна при изцяло купена СИК (секционна избирателна комисия). Когато гласуването приключи, на тъмно се подменят и допълват бюлетините и списъците.

Новият… вот

Всичките тези схеми, както и тези с ромските лидери, с плащането на ръка след снимка на правилния вот, че даже гласуването с шаблон върху бюлетината в ниско грамотните райони, постепенно бяха изместени с далеч по-удобното предварително изнасяне на бюлетините. Така първият от купените гласуващи внася вече попълнена бюлетина и изнася празна, която пред секцията се отмята от организатора на покупката. По тези места даже не е нужно да даваш пари – обещание за изкупуване на продукцията и закрила е достатъчно. В по-малките населени райони, където работните места са много дефицитни, често използван начин за разплащане е обещанието да си запазиш работата срещу подаване на определен брой роднински гласове в съответната изборна секция. Или в населени места, в които местният собственик на завода реално осигурява прехраната на селото. Какво мислите, че става там? Това е организираният, контролиран корпоративен вот.

Колкото и да смятаме (и да ни лъжат – бел.авт.), че икономиката ни е напреднала, в много райони се забелязва и връщане към корените на стокообменното стопанство – наблюдава се воденето на групи избиратели първо до изборните секции, а после по списък в местните магазини, където пазаруват в рамките на точно определена сума.

А кебапчетата и кюфтетата – те отдавна са една емблема на българските избори, без която не минава дори и интелигентния евровот.

Та, да се върна на основната идея – ето така стоят нещата. Убедена съм, че изпускам някоя и друга схемичка за пазаруване на избиратели, но изобретателността на българина е безгранична, а с нея и начините да бъдат манипулирани поредните избори.

Макар че, какво значи да манипулираш вота? Като погледнете партиите, които се борят за властта, като погледнете хората, които за пореден път говорят как ще направят от България – Швейцария на Балканите и после просто се обръщат и се изсмиват ежедневно я от Брюксел, я от трибуната на родното НС с поредното арогантно-неадекватно изказване... Като дефилират с костюмите за по 2 хиляди евро, докато пенсионерите едва успяват да си купят кофичка мляко с 200-те си лева смешна пенсия... Какво според вас значи да купиш изборите? Като хората самите си дават гласовете, без да очакват нищо отсреща – ей така, механично, подмрънквайки, просто гласуват. Всичко в страната ни се е превърнало в бутафория. В един театър на абсурда. И „разследванията“ за поредната нередност на фона на управленския непотизъм могат да събудят у мен само съжаление и горчив смях.

А самозаблудата, че нещо е роден феномен… Да кажем, че това го отдавам на реформите в образователната ни система.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.