гЛадни копилета

гЛадни копилета
16-05-2014г.
37
Албена Вулева

Разбирам, че отново сме навлезли в някаква безсмислена предизборна кампания. Това го разбирам докато се опитвам да слушам музика в You Tube и преди всяко парче ми пускат някакъв трудно смилаем брътвеж, който завършва с мантрата, произнесена с гробовен глас: "Купуването и продаването на гласове е престъпление!!!"

Предполагам това са прословутите предизборни клипчета на кандидатите, обаче от цялото разнообразие на обещания и уверения запомних само, че купуването и продаването на гласове е престъпление... Очевидно най-важното около изборите у нас е това престъпление - купуването и продаването на гласове. То, така да се каже, е определящо за изборния процес у нас. С две думи, откри се не предизборната кампания, а пазарът на гласове. Циганските. Пардон, ромските.

"И ще дойде най-щастливият ден..." пеят Контрол, най-щастливият ден, ден, който година храни!

Здраво ще захлебят нашите братя мангали. Няма лошо, щом им се получава на хората. Това е то да си òправен в живота, да успяваш от всяка глупост да правиш пари.

Ето сега, като се замислиш, на нас, българите, тия евроизбори са ни напълно излишни, и оттам - безразлични. Ама все ни е тая кого ще пращаме да се излага и дебелее в Брюксел. И правилно ни е все тая. То тия, които пратихме в родния парламент, не можем да ги принудим никак да работят за нас, та какво остава за тия, които ще отидат в онзи отдалечен европарламент - абсурд да ги притиснем да вършат нещо в полза народу.

Обаче, ако бяхме малко по-хитри, можеше поне да извлечем някаква полза от напъните им (които неминуемо ще доведат до насиране) да ходят там. Както братята роми. Можеше, трябваше дори, да си продаваме и ние гласовете. Така и така тия тъпаци са заграбили маса пари в предизборни клипчета, плакати, картички, календарчета, флаери, дискусионни студиа, турнета и прочие безсмислени форми на агитация. Няма смисъл от такива глупости, след като единственият електорат, който ще отиде да гласува изобщо, това е циганският, а той се мотивира чрез съвсем други средства... финансови средства. Е, понякога и натурално-материални, класиката в българския предизборен живот: Негово Величество Кюфтето!

Ще се отплесна малко от гениалната си идея, ама поне за щастие на статистиците, тази година изборната активност ще е рекордно висока, и то за най-безинтересните, от гледна точка на националните интереси, избори - евроизборите. То, че ще гласуват само мангалите е ясно, ама за сметка на това колко много са се увеличили мангалите на фона на българското население! Охоооо, купища мангали са се нароили, наплодили и ще се юрнат сега към урните... уви, не към тези, прахът от които се разпръсква над океана...

Но да се върна към основното, а то е, че трябва да подбием цените на циганите и да почнем да си продаваме гласовете и ние, българите. Това е единственият шанс изборите да имат някакво значение за нас, като народонаселение - поне да изкараме някой лев. А, току виж някой верно ги брои тия гласове, та може, евентуално и нещичко да почне да зависи в тая държава не от наядения с кИфтета мангал, ами и от нас. Пък ако не - поне ще сме взели пари, да знаем за какво им мълчим на тия после.

Даже, като се замисля, направо трябва да се узакони тая търговия с гласове и всичкото да си е един напълно легален пазар -поне да се облагат данъчно тия средства, да не потъват в циганските гета безследно.

Ама, защо да си заравяме главите в пясъка, като щрауси и да не погледнем обективно на дългогодишната практика изборите у нас да се решават според това, кой колко мангала е успял да купи. То си е явен търг това. Наддава се, предлага се и така. Който се сприятели (приятелството си е приятелство, ама вотоподаването е с пари!) с най-много мангали - той печели. Този процес трябва да се отрегулира някак си. Безпредметни са всякакви дрязги по Изборни кодекси и криминализиране на търговията с гласове. Глупости! Веднага процесът се легализира, регулира се нормативно, облага се данъчно и циркът си продължава, ама по правилата.

А и най-хубавото е , че и българското население ще бъде включено в изборния процес, а не само да седим пред телевизора и да чакаме да видим какво са решили братята роми, или парите за кебапчета и други лакомства на кандидатите за избраниците... Ще се повиши и изборната активност - като стане платена, вече няма само цигани да се тълпят по изборните секции, а и интересът към самите кандидати значително ще скочи. Все пак друго си е да се поровичкаш да видиш кой какво предлага там. Не, те и сега предлагат разни неща, ама като не са реални, кой ти ги слуша тия обещания. То нали знаете, обещаното, не е като даденото. А, като е за хонорар, всеки ще хвърли по едно око да види поне кой е тоя идиот, дето плаща.

Въобще, нещата тук седят, както с хазарта и проституцията - няма какво да оставяме някой да си пълни гушата, заобикаляйки закона и да хитрее. Незаконното става законно, ама платено. Хем държавната хазна се пълни, хем по-бедничките и гладничките от само себе си ще отпаднат от надпреварата, съответно по-малко настървени от глад ще се втурнат да грабят с пълни шепи.

Сега, нека това не ви звучи, че по този начин ще лишим бедните, но честни от възможността да се включат, като кандидати в избори. Нали разбирате, че това са пълни глупости. Така и така предизборната надпревара не е игра за бедни. Тия без финансирането, "напълно прозрачното финансиране" от неизяснени източници от сивата икономика, така и така нямат никакъв шанс. Те така и така си нямат парички за цигани, кюфтета и гастроли из циганските махали! Принципно, в търгове с тайно наддаване - а нашата цел трябва да е да превърнем нададването в явно, (за да има прозрачност, а и така ще можем да дигаме мизата) - не участват хора без съответните финансови възможности.

Не е без значение и фактът, че каквото и да става, от години у нас по избори (всякакви избори) се явяват едни и същи, до болка познати нам, вече достатъчно оядени граждани, а всеки нов, беден, евентуално честен и не от шайката на "обичайните заподозрени" е смачкан от системата за регистрация още на подстъпите.

Така че, дайте да извлечем поне някаква полза от тия цигани, които хрантутим тук от хилядолетия, и да се научим на малко акъл от тях - как от народния избраник да има поне някаква полза. Какъв парадокс само - единствено мангалите са успели така да извъртят нещата, че да накарат народен избранник да работи за населението. Е, вярно под алтернативна форма, но все пак го карат да се старае, гъзи и подмазва, че и средства за препитание осигурява на електората си. Как да не кажеш евалла!

Намерили са им цаката хитрите цигани. Само така!

Освен това, като ги накараме да си плащат за това, че ще си губим времето да гласуваме за тях, ще им отнемем една част от заграбеното, откраднатото и полученото без основание трудово възнаграждение (защото те труд не полагат, което е очевидно, съдейки по резултатите). Така ще възстановим справедливостта, равновесието в природата и баланса във финансовия отчет! Защото към момента са ни хванали за балами, за безплатна публика.

Я, давайте да се уредим с поне второстепенна роля и заплащане! Всеки труд трябва да е платен. А сами виждате какъв къртовски труд полагаме да го търпим това положение! Не може толкова години в тая държава да са на далавера само цигани и народни представители!

Да идва и нашият ред!

Нека купуването и продаването на гласове вече не е престъпление!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.