Актуално
Из дневниците на една абитуриентка...

Адриана Аврамова | 25/05/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Ако очаквате да прочетете за стотината абитуриенти, които на баловете си ще излязат по тениски, а парите за иначе скъпите тоалети ще дарят на нуждаещи се –сбъркали сте статията. Те не са ви интересни. Малкото останали възпитани момичета в красиви, семпли рокли и нежен грим също не ви вълнуват, така че това е статия, за онези, които коментирате и от които се интересувате.

Днешната абитуриентка няма нищо общо с онази преди 20 години, нито преди десет, нито дори с миналогодишните. Теорията, че “всяка година стават все по-зле”, далеч не е лъжа. Зарежете за момент визията, фрапантните дрехи, скъпите обувки и ужасните прически. Променя се мирогледът на завършващите гимназистки.

18.05.2014 г. 20:04

nz ma tr da q zema taq matura

i da mi se maha ot glavata teq gluposti

posle jivottt i more i vsichko

6e se razcepa

Днешната абитуриентка преди месец е сключила сделка с родителите си, че подаръкът за бала й ще бъде хиалуронова киселина в устните. Ако пък успее да влезе в НЯКОЙ университет, НЯКАКВА специалност, мама и тати ще й подарят силикон в гърдите. Ето това се казва мотивация.

18.05.2014 г. 20:07

da be a ako vlqza sa v nqkoi uni

sa mi obeshtali silikon v civite

smis az si imam ama iskam po golemi znae6

i 6e se tatuiram posle ma iskanm sled moreto

На същата тази абитуриентка й е поднесено, досущ като на тепсия, всичко, което е пожелала за бала си – от скъпата рокля, през марковите обувки от Англия, до професионалния грим и лимузината, от която ще слезе пред Александър Невски.Там тя ще блесне на фона на другите, по-бедни, по-скромни и далеч не толкова пищни момичета, които тълпата дори няма да забележи... защото визията и поведението им не са онова, което се котира в днешно време.

18.05.2014 г. 20:17

na bala tam pone pred bilata mn 6ti haresam rokl[ta mi e mega qkata i skypata

ot angliq hodih da q zema

a bashta mi posle mi kupi nai qkite obuvki trme vidi6 700 paunda sa

И тук идва логичният въпрос – Колко струва една абитуриентка в България? И не, пак не говоря за дрехите и обувките, и скъпото празненство, а за целите и мечтите на голямата част от днешните абитуриентки. Каква е цената на морала или липсата на такъв, на възпитанието и на... онова позабравено нещо, наречено бъдеще? Ще ви кажа нещо – разликата между днешната абитуриентка, за която ви говоря, и онези другите, е много проста – състои се в приоритетите. Едните след баловете ще заминат в чужбина, за да бъдат оценени, да имат добро образование и да градят кариера. Те бързо ще забравят бала, защото за тях това е била просто последна вечер с класа и учителите.

„Нашето“ момиче, обаче, остава тук, в България, ще влезе в някой частен университет... някаква специалност срещу скромните 1500 лв., колкото да може да каже, че някога нещо е учила. Ще обикаля кафетата, ще си купува парцалки, ще разхожда силиконовите си гърди по нощните клубове и дискотеки, ще си прави селфи в тоалетните и ще се радва на популярност във Фейсбук. Ще си хване заможно гадже, което да замести „тати“ в спонсорските му функции... и на 30 години интересите й няма да бъдат по-различни от тези, когато е била на 19 и е завършвала средното си образование. Балът за нея ще е доживот.

„Старите“ Златки се пенсионираха, омъжиха се и народиха деца, но новите – може да ги срещнете по баловете.Честито да ни е.

В дневника на повечето от днешните абитуриентки са написани с големи букви основните им приоритети – те са богат мъж, скъпи дрехи, показност... малко, но достатъчни, за да бъдат принцеси на бала цял живот.

Другите... те някъде ще се трудят, за да се опитат да направят нещо за себе си, ще работят на две места и ще учат същевременно. Но както казах – те не ви интересуват. България явно няма нужда от тях, затова и си заминават... Остават онези, които харесвате, гледате и искате.

 Други статии от този авторКоментари