2 патрона и въже...

2 патрона и въже...
31-05-2014г.
16
Ева Истаткова

Изборите минаха. А ние все още живеем във все същата държава. Държава, която те докарва до отчаяние, взима ти надеждата за нормален живот, а после ... После, когато ти се иска просто да хванеш пистолета и приготвените два патрона, за да приключиш с мъката си – същата тази държава ти отнема патроните, а с тях и последния шанс да вземеш живота си в ръце поне за минута, докато не се простиш с него....

Така направи държавата с дядо Никола Манев и съпругата му Йорданка – двама пенсионери от Горна Оряховица. Той е бивш „ръководител влакове”, настоящ поет, с минимална пенсия. Тя е преживяла 2 инсулта, не може да говори, не може и да ходи, заради счупена капачка и ампутирани пръсти. Двамата съществуват в кутийката на собствения си дом. Никола не излиза, освен да купи хляб..., защото безпомощната му жена сама не може да се справи.

Никола и Йорданка са сами в безсилието си – страх ги е да не загубят и без това малкото пари, с които плащат лекарствата на Йорданка (над 250 лв. отиват за лечение всеки месец, а те двамата общо имат около 400 лв.), защото банката ги натиска. Звънят им непрестанно, за да им напомнят, че имат да плащат пари по кредита. Но нямаме, казва Никола... И навежда глава.

Хладилникът на двамата пенсионери е празен. Има само буркани с мас и хляб. Това е менюто им – филии с мас, всеки ден по два пъти. Никола и Йорданка не са вярвали, че някога ще се докарат дотук... Не са очаквали, че държавата, за която са работили и, в която са отгледали две деца, ще ги остави ей така... в нищета.

Затова взимат и решението – спрат ли им пенсиите, там, на масичката в хола, ето го пищова с двата патрона – един за нея и един за него. И да се приключва.

Не, че не им се живее, но не им се живее така.

И нямат друг изход. Последният им отчаян ход е да викнат телевизията, да „напишат” предсмъртното си писмо... пред зрителите и да изкрещят за помощ. Ако ли не...

Но какво прави държавата България за тези двама пенсионери в Горна Оряховица, след като вижда по телевизора тъжния разказ за тях? Праща им полиция. За да арестуват Никола Манев и да вземат двата му патрона. Да му отнемат, мамка им, дори последната надежда, че нещо в тоя живот зависи от тях. Ако щеш, това да е свободата да се откажат от него.

В момента, срещу Никола Манев от Горна Оряховица има заведено досъдебно производство. Той е под зоркия поглед на държавните институции, които ще мъдрят – къде е сбъркал дядо Никола от Горна Оряховица?

А той е сбъркал само в това, че е роден и цял живот живее в държавата – зла мащеха, която ти взима двата последни патрона, докато ти плете въжето-примка около шията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.