Абсурди Тудей

Абсурди Тудей
05-07-2014г.
25
Ева Истаткова

За всички ни е ясно, че жълтата преса, подобно на чалгата, спечели битката с нормалността, нали така?!

Сега остава само да регистрираме остатъците живот наоколо. Да седим, да си блъскаме главите и да репетираме наум, до полудяване, въпроса – как стана така, как проработи тази модификация на лъжата?

И, за да не са голословна патетика тези думи, давам един, едничък, почти безобиден пример как работи жълтата преса. Пък вие разгъренете този принцип, приложете го към всяка една област от живота ни и ще се досетите за мащабите на тази измама, с която сме се съгласили най-безпрекословно да живеем.

Първа страница
Поглеждаш я и виждаш от какво се състои животът ни напоследък – фолкпевица, която крие бременност; плеймейтка, която си търси нова работа, щото старата й е пред фалит; новоизлюпен актьор, който, разбира се, дави любовната си мъка в  алкохол; малко каре с информация за детска количка на цена 5 бона, закупена от  известен наш футболист и гръмко заглавие (макар не най-голямото на страницата) – „ТРИ МАЦКИ ПРИ БРЕНДО”.

Обладава те доза недоумение и леко въодушевление. Казваш си, ей, тоя бандитски свят накъде е тръгнал, а?! Евелин Банев-Брендо, който пак жълтите вестници назоваха като „кокаиновия крал” (някаква необяснима гордост лъха от това определение, завидно по-голяма от, да речем при споменаването на -  „нобелов лауреат”), не стига, че е под домашен арест, ами и пак се е уредил с жени. И то не една, а три!...

Някакво чувство за непотушима несправедливост те обзема, казваш си – не е честно, не стига всичките пари, които има, не стига недосегаемостта му, ами се е уредил и с мацки по време на арест! Готов си да избухнеш, да словосъсечеш тази епохална несправедливост, когато прелистваш жълтолистния вестник и няколко страници по-натам прочиташ, че всъщност – „Кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо отглежда три малки котенца, докато е под домашен арест”. И под котенца, разбирайте животни с мустаци и козина, без ни най-малък намек за метафора.

Казвате си – това ли било?! Отдъхвате си! Няма страшно. Банев просто е купил котенца за дъщеря си, значи всичко е наред.
Прелистваме натам жълтолистното издание, за да преживеем още няколко подобни противоречиви мини-катарзиса и след като сме се убедили, че все още всичко си е по старому – плеймейтките карат скъпи коли и ходят с футболисти, на които изневеряват, а политиците са мутрообразни привидения, които безчинстват в изоставената ни мила държава… Оставяте вестника, някъде настрана, до следващия удобен момент. Тогава ще си обелите лука и картофите отгоре му и ще си изпиете бирата.

И няма да ви пука, че някой там някъде, скрит в редакцийката си, измисля ли измисля манипулативни заглавия и дребнотемни статийки.
Вие си имате ваш живот, те си имат техен.
С тази разлика, че вие им давате 50-те си стотинки, а те – те ги прибират в джобчето си и броят: кога ще закръглят на следващия милион.  

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.