Цената на една хостеса

Цената на една хостеса
08-07-2014г.
547
Костадин Костов

Това не е история от приказките. Тук каляската е лъскав джип. Пантофките са обувки с платформа. Роклята е модел на известен дизайнер. Прическата е дело на стилистка от популярен мол. Маникюрът е половин минимална работна заплата. Замъкът е къща в Драгалевци. Принцът е богат господин със съмнителни доходи. Пепеляшка е една хостеса. Жена, която чака мъжът й да се прибере у дома, за да изпълнява ролята на трофей. В нея се инвестират пари, които тя трябва да заслужи. Това е историята на някои от съвременните българки - превърнали се от принцеси в обикновени хостеси. Това е история за тяхната цена и ежедневие. Морал и манталитет. Професия: хостеса…

Официално, хост/хостеса са хора в по-елитните заведения, които те посрещат, поздравяват те и те настаняват на някоя маса. С това свършва тяхната функция. Те са лицето на даденото заведение, което има саксийна функция. Служи за предмет, който краси стаята, но дори да го няма - ползата би била една и съща. Много българки са осъвременили тази длъжност, превърнали я в основно тяхно занимание - само че у дома. Чакащи половинката им да се прибере, да излязат заедно на вечеря, тя да облече новата си рокля, а той да покаже жената до него. Инвестицията е вложена, картите са на масата. Всеки знае в какво се забърква. Хостесата дори и не се надява на дълго обвързване, брак и деца - но ако ги получи - по-добре за нея. Господинът си е намерил жена, която ще му бъде винаги благодарна. Подсигурил я е, облякъл я е и й е предоставил всичко, от което има нужда. Дори е променил външния й вид - по негов тертип и желание. Тя се е съгласила. Всички са щастливи.

Запознаваш се с богат господин, който ти обещава всичко, което пожелаеш. Досега си нямала нищо. Била си бедна като мишка. НО животът ти се преобръща. Открила си смисъл в ежедневието си - да бъдеш нечия жена. Нечий най-скъп трофей и личен предмет, с който той да се хвали пред приятелите си. Ти нямаш амбиции, нямаш цели. Образование, кариера, бъдеще са просто празни думи без смисъл. Открила си това, което търсиш. Сега е ред да се бориш за него…- това е уводът на историята. Някои хостеси не са завършили университет, обикновено те срещат господина, докато са доста млади или в началото на своето следване. След това могат да запишат някакво висше, колкото да не си стоят у дома по цял ден, което, разбира се, трябва да бъде одобрено и финансирано от партньора им.

Преди една хостеса да бъде призната за такава, тя трябва да получи определени добавки, които да й помогнат по пътя на спокойствието. Удължаване на косата, хеулорон, ботокс, силикон са само малка част от нещата, които една уважаваща себе си хостеса трябва да притежава. Те са финансирани от нейния партньор. По-скоро официален приятел, с когото има връзка от определен период от време. Даденото момиче не е грозно без тези добавки, но с тях е направо зашеметяваща. Всички се обръщат след нея, особено когато е с него под ръка на някоя от малките им „светски“ разходки. Тя се е научила как да се движи, гримира и има стил. Усъвършенствала е тези техники, от което той е много доволен.

Идва ред на промяната на гардероба. Започват малки семейни почивки, само през уикенда, ей така - за разнообразие, до някои от модните столица на Европа. Дънки от Италия, блузка от Франция, шалче от Испания…и хостесата е променена. Край на промоциите и разпродажбите. Край на евтината козметика. Край на бедността и мизерията. Здравей, нов живот. Здравей, приказка.

Денят на една хостеса никога не е скучен. Обикновено тя има домашна помощница, която да й „помога” в домакинството. Естествено, хостесата няма понятие от това какво е домакинство, затова другата жена върши всичко. След като се събуди към обяд, предполагайки, че това е сутрин, хостесата бързо облича поредните си нови дрехи, дава бегли напътствия на помощницата и се качва в скъпата си кола. Не забравя да си сложи слънчевите очила, иначе каква хостеса би била?! Качва се в джипа и усилва фолк радиото, което й е любимо. Поклаща изкуствената коса в ритъма на парчето и се усмихва- на себе си, на живота или  на някой непознат. Истински и естествено, както само една хостеса умее.

Отива до близкия мол, после  - до по-далечния. По пътя небрежно маха на случайните шофьори, с които се разминава. Ей така, колкото да им стане по-приятно. За един по-хубав ден. Прави лек пазар, колкото да има нещо новичко. Плаща с кредитната карта, която господинът зарежда ежемесечно. Всичко е изчислено, животът е предначертан, сметките платени, любовта ще бъде изкупена довечера, когато всичко потъне в тъмнина. Тя не се замисля колко харчи, защото за нея това не са пари. Почивката е подарък, дрехите са задължение, добавките във визията са от първа необходимост. Няма за какво да му благодари. А и това пари ли са, смешна работа…който има - да дава!

Понякога хостесата може да си спомни за миналото. За бедността и ужаса. За мизерията и бурканите с лютеница, които е варила заедно с майка си пред блока. За скъсаните дънки и безпаричието, което тогава я е задушавало. Но силиконът и ботоксът са заличили всички тези спомени. Отмили са ги. Останало е само новото начало и инвестицията, която то предлага. Вкусът на морето, подреденият дом и всички хубави неща, които я очакват. Тя е щастлива и сигурно всеки на нейно място би бил.

Петък, събота и неделя - хостесата може да направи едно пътуване до морето. Колкото да си почине от натоварената седмица. Тя и господинът ще стигнат до там за няколко часа и ще похарчат сумата, която една шивачка изкарва за една година. Само за три дни. За почивка и удоволствие. Дребен разход в името на веселбата и спокойствието… Идва новата седмица, хостесата се е заредила и си е отпочинала.

Дреме ти за любовта и чувствата, те са за глупачките…

П.П. Очаквайте продължението: Срокът на годност на една БГ хостеса.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.