Актуално
Български копелета

Симона Милкова | 17/07/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Когато се запознахме с тях ни беше страх, че онова, което ги чака е смърт. А те са още деца. Мария, Цецо, Сали, Севда и много други, на които дори не успяхме да научим имената. Това са българските копелета, отраснали в колибите на гетата. И по-страшното…това са  децата, които бяха отглеждани от България, те бяха възпитаници на дом за деца лишени от родителска грижа. В последствие се разболяха от СПИН. И ги изгониха. Върнаха ги при родителите им, които щяха да им дадат по-добри условия. Със СПИН на 9 години, със СПИН на 12, на 14, на 15...тези деца обикаляха улиците на София и просеха стотинки за хероин, лепило, амфети, метадон и за каквото им дадат. Те купуваха смъртта си всеки ден, а институциите просто им обърнаха гръб. Оставиха ги при семействата им. Просто не можаха да се справят или не искаха, не намериха решение за тези няколко деца или пък просто не им бяха важни.

Наскоро видях Мария, беше събрала ръцете си за молитва и обикаляше от стъкло на стъкло автомобилите на едно от големите столични кръстовища. Мамка му, стана ми тъжно, защото знам какво ще се случи с нея. Всички сме виновни за това, което им предстои на тези деца и за онова, която вече са преживели. И макар че са циганчета, никой на 10 години не заслужава да бъде серопозитивен, нито да умре на улицата като куче.

Да опресня паметта ви…

През юни 2012 за драстични нарушения в дома за деца лишени от родителски грижи "Асен Златаров" в ж.к. "Надежда" сигнализира общинският съветник от София Калоян Паргов. 15-годишната Галя Любенова, в напреднала бременност и 12-годишно серопозитивно момче бяха сред 50-ината възпитаници на дома.  И избухна така нареченият „СПИН скандал“, и то само защото стана обществено достояние, че в дома има деца, които са ХИВ-позитивни. Децата бяха изпратени обратно при семействата си в софийското гето „Градините” 3.

Тогава ги срещнахме. И ги заведохме в Инфекциозна болница. Не че ни беше работа, но нямаше кой, а те храчеха кръв по улиците. Последваха опити на държавата да се справи с този проблем. Опитите се оказаха неуспешни, незначителни и накрая - нелепи. ХИВ-позитивните деца бяха оставени буквално на улицата, да просят, да се друсат и да проституират с непълнолетните си серопозитивни тела. И до днес никой чинивник не знае точния брой на болните от СПИН в циганското гето.
Иначе още тогава, през лятото на 2012-а, в разгара на СПИН скандала, една от болните умря – това беше  Настя. Тя беше навършила пълнолетие току що и беше най-възрастната от заразените деца.

 

Днес може да срещнете все още живите от тях по софийските кръстовища. Сигурно ще ги подминете, ще ги изгоните от колата си да не я пипат, защото са мръсни и изглеждат зле.

Мисля си за живота им, гледам децата на тяхната възраст и ги сравнявам. Не заслужаваха ли по-добър шанс, не заслужаваха ли някого, който да го е грижа за тях. Според социалните служби, дом „Асен Златаров“ и всички онези хора, които са имали контакт с тези деца, те просто заслужават да умрат, защото така или иначе няма как да оздравеят.

Иначе миналия ден излезе новината, че 15-годишно момиче от „Орландовци“ е умряло от свръхдоза хероин. То носи инициалите С. К. Питам се дали това е Севда Каменова, дали е умряла без да иска, или си е сложила умишлено по-голяма доза, защото не й се живее повече така. И ако това е СЕВДА, искам тя да се яви в сънищата на онези, които забравиха за нея и си казаха - тя не е мой проблем. Сигурно на вас ви се струва патетично, но им е време да се почувстват виновни. И сега остава въпросът ще има ли кой да плаче за нея. Отговорът е ясен… Никой няма да плаче и за другите, на които им предстои смъртта преди дори да са видели живота. Сигурно няма да има и кой да ги погребе. ­­   

Тодор, едно от децата, които живеят в дом „Асен Златаров“, често се появяваше в медиите и  говореше за съдбата на своите приятели болни от СПИН. Тодор живее в дома "Асен Златаров"  от 9 години. Според разказите му, 5-те деца, заразени със СПИН, са били изхвърлени от дома и са оставени на улицата да просят и проституират, да живеят в гетото в Орландолвци, което уж щеше да бъде съборено. „Бях отишъл в кв. “Орландовци”, в ромското гето, за да видя Севда и Мария! Полиция и социален работник не могат да стъпят там, журналист – също... Майките не искат да пускат външни хора, защото ги е страх да ни ги изхвърлят оттам! Повечето бащи са в затвора. Едно дете, чието име ще запазя в тайна, започна да ми описва как 14-годишната (тогава) Севда и другите деца проституират – правят “свирки” и секс за 10 лева! Севда има рани по устните - не знам как прави “свирки” с тях!? Може би казва на клиентите, че има херпес, но това е от болестта й! Накрая на „работния ден“ децата се събират в една градинка и броят парите. Тези пари ги дават за цигари и за дрога. Децата проституират на Централни хали, зад Второ районно управление на МВР в градинката, на бул. “Христо Ботев”... Потърсих съдействие и от кметицата Фандъкова! Тя казала на секретарката си, че отказва да се срещне с мен, защото съм изнасял информация, която застрашава живота на децата в ж.к. “Орландовци”! Така нарича гетото! А не смее да влезе вътре!“, разказа ни преди време Тодор.

Бог да прости 15-годишната Севда, защото държавата не го направи. Бог да пази и онези деца, които живеят със СПИН и без грижа, защото те не са важни за България. Те са българските, болни и ненужни копелета. И са обречени да умрат.

 

 

 

 Други статии от този авторКоментари