Цветелин Кънчев:Ще блокираме магистралите!

Цветелин Кънчев:Ще блокираме магистралите!
22-07-2014г.
54
Екатерина Анева

Г-н Кънчев, тази сутрин заплашихте, че “Евророма” ще блокира страната, ако не спре бутането на постройките в ромската махала в Стара Загора...
Сутринта на извънредно заседание на Политическия съвет на политическа партия „Евророма" взехме това решение. Ако до 1 часа кметът не преустанови събарянето на постройките, малко по-късно днес ще бъдат блокирани АМ “Хемус”, АМ “Тркия” и Е79.

Това са незаконни постройки. Не е ли така?
Решението на кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров за събаряне на домове е в пълно противоречие с решение на Европейския съд за правата на човека, което има задължителен характер. Това е върховната съдебна институция. Той има решение, което касае България и ромите. А то гласи, че събарянето на цигански постройки, в които живеят хора, е незаконно. Мерките трябва да се взимат предвартелно, по времето на строежа, а не когато вътре живеят вече хора и няма алтернатива, която да се предлага. Те няма къде да отидат.

Не са ли опасни тези постройки? Има такива, построени с подръчни материали.
В Стара Загора случаят не е такъв. Вие видяхте, че се събарят и двуетажни масивни къщи, с балкони, с подредени балкони.

Смятате ли, че има политически реваншизъм? Кметът Живко Тодоров е от ГЕРБ, “Евророма” е в „Коалиция за България”?
Тук искам да попитам кмета Живко Тодоров, когато стана кмет през 2011г., защо не спря строежа на тези къщи? Оттогава досега са построени над 100 къщи. Защо не ги спря? Тогава нямаше да има аргумент и нямаше кой за какво да се хване. Това е една евтина ПР акция на Живко Тодоров. Когато стана кмет, той им е обещал да си строят, пък той няма да ги закача и могат д си строят на воля. И сега, когато на тези избори той видя, че в целия 32-хиляден кв. “Лозенец”, ГЕРБ има 90 гласа, той взе решението да бута къщите.

Колко човека ще излязат, ако се стигне до блокиране на пътищата?
Достатъчно. В тези райони има много сериозни партийни, общински организации на “Евророма” - точно на тези пътни артерии. Говорим за Ихтиман, Сандански, Ботевград.

И Вие може да бъдете обвинен в популизъм. Точно сега преди изборите да се затварят пътищата. По агенциите бяха написали, че ще “затапите Българя”.
Не, няма такова нещо. Да затапя България - не. Да се блокират пътищата - да. Но да се затапи...Българя може да бъде затапена само политичски.

Като казахте полтически, Корнелия Нинова, която е и кандидат за поста на лидер на БСП, сутринта каза, че форматът Коалиця за България е изчерпан. Как ще го комнтирате, “Евророма” е част от тази коалция...
Ами добре, щом така искат – да го напускат. “Евророма” ще се яви с формата - Коалиция за България. Пък БСП да го напускат и да видим какво ще стане. На миналите парламентарн избори БСП щяха да са трета сила, ако не бяха гласовете на “Евророма”. Всеки им право да си решава. Ако не ги устройва вариантът коалиця – да се явят сами, пък да видим какво ще стане.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.