Актуално
Нешка Робева: Ако разбера, че Бареков поддържа връзка с Пеевски, ще се оттегля посрамена!

Ева Истаткова | 22/07/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Вашето мнение за разцеплението на ББЦ и оставката на Ангел Славчев?
Чух две интервюта негови и не приемам такова поведение, категорично. Още повече, че той говори, че Бареков поддържа връзка с Пеевски и той го е слушал през цялото време. Ами, ако си слушал през цялото време, най-удобният момент да го кажеш беше преди европейските избори, нали? И още нещо – той се аргументира с това – Бареков излъга хората – е, с какво ги е излъгал, като той още не е в парламента? Аз задавам логични въпроси. Това момче може да се оттегли, може да излезе от ББЦ, но по този начин....доста намирисва.

Какво е вашето обяснение – защо го прави?
Не се ангажирам да давам обяснения, той най-добре си знае... И бих го посъветвала – никога да не се кълне, защото не бива да се кълне човек.

Какво мислите за твърденията, които Ангел Славчев каза – че Бареков е маша на Пеевски, а ББЦ е диктаторска партия?
Аз не съм в ББЦ, но присъствах на цялата кампания, като страничен човек и наблюдавах нещата. Честно казано – не харесвам по принцип много неща, като да кажем – сервилното поведение.

Което забелязвахте, докато течеше кампанията, така ли?
В много случаи съм го забелязвала. Не само при Бареков, навсякъде - и при Бойко, и в  БСП, изобщо - не може един човек да хвали, да хвали, да хвали и след това изведнъж в един прекрасен ден се събуждаш и казваш – „аха, аз разбрах”. Звучи неубедително. Аз имам своето обяснение. Мисля, че може би тези хора са били убедени, че Бареков е свързан с Цветан Василев и може би това ги е привличало, а сега са се изплашили. Нямам представа. Това са хора твърде различни от мен.

Бяхте ли изненада, че се случва такова разделение в ББЦ?
Да съм изненадана? В България – нищо не може да ме изненада. Все пак наблюдавам нещата отдавна и се замислям – абе, най-страшният ли е Бареков, та с такъв хъс и с такова гражданско чувство, и с такъв патриотизъм всички скачат срещу него? Тогава нека да зададем иначе въпроса – не на Бареков, да на Бойко, не на Бареков – да на Станишев, не на Бареков – да на Сидеров и т.н. Тоест, някакси – има много силна реакция и то - след като ББЦ спечелиха такава подкрепа  на евроизборите. Аз лично се замислям доста, когато прекалено много нападат един човек. Това момче, Ангел Славчев, можеше да напусне, но той можеше да го направи много преди това, можеше да го направи, както изисква едно добро възпитание, което у нас липсва. Лично аз съм много разочарована.

България Без Цензура отиват сами на избори. Какво очаквате да се случи на тези избори?
Всичко е съшито с бели конци. Тук идва въпросът, че след като тази формация е тръгнала, нека да има наистина ново представителство в парламента. Един следващ парламент надали ще издържи целия мандат и от това участие в парламента – от поведението на ББЦ, от това, което те ще правят, вече ще се види наистина дали Бареков е лъгал хората или не. Ние не приемаме абсолютно сериозно – когато един път се каже република, друг път монархия и т.н., това са неща, които всеки може да хвърли в пространството. Ето например – един от най-големите демократи Николай Бердяев казва – на източния човек, на славянина му сложи вилицата отгоре, ако го няма бащицата, ще го има партийния секретар – славянинът обича здравата ръка. Това всеки може да го каже. А относно републиката – ама чакайте сега – ние сме република, дали ще я наречем народна, е все тая. Но тя, за съжаление, никога не е била на народа. И аз смятам, че в тази посока се оформя ББЦ и бих ги подкрепила. Ние, за да отлепим нагоре, трябва да имаме бизнес среда. Не може да се развиваме, без да има производство, трябва да  има работа, работни места, да върви икономиката, да се създаде бизнес среда, да се тръгне към социална държава. Без развита икономика не може и дума да става за социална държава. Абсолютно съм убедена, че и други ще последват Ангел Славчев, да го правят, но трябва да се прави, както наистина изисква моралът и възпитанието. Ако хора като Ангел Славчев нещо са разбрали – своевременно е трябвало да реагират. Ако те са разчитали и търсят изгодата – няма ли да спре тази работа най-накрая?

Аз наистина видях много свестни хора и все си мисля, че в една такава забързана ситуация – ще се промъкнат много, но не мога да повярвам и не вярвам Делян Пеевски да седи зад тази история. И ако толкова се задават въпросите и толкова много се напада Бареков, значи той плаши някого. Ако искаме да разнищим случая КТБ и Делян Пеевски - трябва да започнем от Царското движение, да минем през всички правителства и партии, да задаваме най-много въпроси наистина на Бойко Борисов, защото той се изживява като спасител. Нека да го питаме - той не виждаше ли какво става? Само случаят с това момче от Ботевград – Даниел Георгиев, за когото Бойко се хвали каква папка с документи имал срещу него, това се знаеше от много години. По една или друга случайност аз съм чела – и знам за много схеми... Така че - когато гражданската съвест е толкова разбунтувана, изведнъж пламнала, когато вашите колеги са толкова силно настроени да защитават истината, би трябвало да се разровят и със същия хъс да подхождат към всички. За това момче от Ботевград се знаеха много неща и няма защо сега Бойко Борисов да казва – аз имам такава папка и няма защо сега да се правят „разкрития”, които се знаят от години и които ботевградчани се опитват да покажат в общественото пространство от години. Защо се криеше досега, защо се мълчеше? Аз оставам с впечатлението, че просто големите партии подбират хора зависими, хора с големите папки и ги държат наистина зад зависимост.

Ако разберете, че Бареков наистина поддържа връзка с Пеевски – какво ще направите?
За пореден път ще кажа, че съм един глупак, наивен, и ще се оттегля посрамена.

 

 Други статии от този авторКоментари