Странният случай на ББ

Странният случай на ББ
23-07-2014г.
33
Екатерина Анева

Имаше един много интересен филм с Брад Пит – “Странният случай на Бенджамин Бътън”. В него холивудският трепач /разбирайте - Брат Пит/ се роди възрастен – с всички усложнения от това – неадекватност, старческа деменция, напиакавне и други сходни неволни изпускания. Носеха го на ръце, обгрижавха го, учиха го да ходи и т.н. В средата на сюжетната линия той стана левент – красив, силен и магнетичен. Но... в края на филма отново се превърна в неадекватен и неконтролиращ физиологичните си процеси, щях да кажа индвид, но това включва самостоятелни действия и волеизявления, докато при Бенджамин Бътън /ББ/ в края на филма тези фактори липсваха, също както в началото.

Та, да се върнем в родната действителност, ако все пак ми позволите да използвам това ужасно клише...

И ние си имаме един много интересен герой, политическият ББ /Бенджамин Бътън/ на прехода. Не зная защо, но определено неговата кариера учудващо ми напомня на фабулата на холивудската мегапродукция. И в двата проекта са вложени милиони, и на двата проекта са възложени големи очаквания. Че едното е филм е безспорно, но като че ли все по-безспорно започва да става пълното филмиране на втория. И всичко това щеше да е много забавно за гледане, ако вторият проект и неволните му изпускания не нанасяха трайни щети в целия социален, икономически и политически живот на т.нар. държава. А и с пълна сила  в личния живот на хората, които по една или друга причина все още стоят в това териториално образувание, наречено България.

Нека започнем от генезиса. Нашият ББ започва социалния си живот като невръстно пеленаче в охраната на първия мъж в държавата по онова време – Тодор Живков. Захранван от ръката на властимащите, подкрепян и учен да се изправя, да овладява някои процеси, да говори  и да се облича самостоятелно, ББ постепенно израства и се превръща в красив /според някои критерии/ и атлетичен политически субект. Зад него не стои “Метро голдуин”, но се говори, че стои “Монтерей”. За заснемането на екшън сцените не са използвани студията в Америка /нито тези в Бояна/, създаден е специален телевизионен режим за отразяване на екшън живота на родния ББ в естествените декори на Банкя, Дондуков 1 и 2, както на пл. “Народно събрание”. И разбира се, ексклузивните снимки на футболните мачове, тенис турнирите и посещенията  край магистралните кошари /разбирайте - древни археологически разкопки/ на главния герой и неговите поддръжници.

НО. Докато преди години този холивудски образ изглеждаше примамлив и магнетичен, то с напредването на времето, сцените започнаха все повече да изглеждат като бутафория на държавността и възход на слугинажа. Направете си труда да видите колко често бяха сменяни концепции, сюжетнии линии, актьори, реплики и дуплики. То не беше за АЕЦ “Белене”, то не беше за “Южен поток”, то не беше за ЕРП-тата, ЕС, Америка, Русия и т.н. /помните ли подаръка от родния ББ за Путин – едно паленце от личния кучкарник на родната звезда.../. Хм. То този български вариант по-скоро се нуждае от задълбочен психиатричен анализ, предшестващ голям научен труд, но всъщност коя съм аз да давам акъл на гениалните генни инженери на нашето тройно Б – българският ББ?

Но все пак още няколко примера. Помните ли Бареков – четвъртото Б в схемата? Че как може да го забравите! Той не се спира! Аз помня и замесването на палачинките и букета от жълти гербери, и церемонията по неговото задомяване, проведена лично от ББ /е, сега Бареков не е със същата жена и има втори син от друга – активистка на ББЦ/. И репликите на същия този ББ, че той си има телевизия, в която да ходи и това е ТВ7.... А помня и как от ефира на същата тази ТВ 7 четвъртото Б – НБ, заплашваше политици, че няма да стъпят в този ефир, ако не се извинят на първото Б – ББ. А! Щях да забравя и верния паж на ББ – Любица Кулезич. Помните ли защо я махнаха от ТВ 7? И Кога? И кой тогава беше реалният шеф на телевизията? Е, аз ще ви припомня. По време на протестите срещу родния ББ /разбира се, масовка от статисти/ и едно участие на Цветанов, след което четвъртия Б – НБ, завъртя позапеклата се вече палачинка.

Но нещата не спряха дотук. ББ се закани да отиде в доскорошната „си“ медия, в която има пръст и Бареков “само в ковчег”. И го изпълни – повече от година не стъпи в тази медия. Имаше покани от всички предавания и разбира се - от Гарелов, Кошлуков и Карбовски. Разговорите година и нещо бяха едни и същи – “в телевизията на Бареков “НЕ”. То не бяхме турски подлоги, ибрици, продажници, хрантутници.... Ама хайде, простихме, заради “лошия материал”.

Но едно друго нещо ме озадачи много. И това даже не е атаката срещу КТБ и Василев, умело изиграна с помощта на прокуратурата, БНБ и цялото правителство, което уж не е на Доган и неговата парцалена кукла Пеевски. Даже и не искам да коментирам сигналите от вътрешни хора в БНБ, че нарушенията в КТБ са били толерирани с години съзнателно, че изборът на ББ Искров е знаел и ги е прикривал, че зад това стоят огромни интереси и то на големи “имена в политиката”. Ами Станишев и така дълго забавяната оставка и на кабинета, и неговата лична? Няма случайни неща в кинематографията. А този филм за ББ има много лош режисьор.

Какво ме провокира да напиша тази статия чак сега? Няколко неща. Започвам от фигурата на Станишев. Когато левицата ни има такова лице за лидер, десницата ни се олицетворява от безпринципната и лицемерна коалиция на Реформаторския блок, Меглена Кунева и медийно досадния напоследък Иван Костов. Националистическата идея се представлява от раболепни плазмодии като Валери Сименов и златни пръстчета като Сидеров. И когато ВМРО влезе във фактически съюз с ДПС чрез ББЦ... Какво остава? Каква  алтернативата? ГЕРБ? И родната холивудска звезда ББ?

Вчера, точно този безкомпромисен и краен в своите решения спрямо ТВ 7 ББ, даде интервю не за кой да е, а за агенция ПИК. Има ли смисъл да обяснявам на кого е тази агенция и че бутафорната продажба на медийната империя на Пеевски може да заблуди само сукалчетата /тези от финала на филма, другите не са толкова наивни/. Че и дава съвети как държавата да конфискува цялото имущество на КТБ...
А къде бяха парите на държавата по време на управлението н ГЕРБ? Чия креатура е Цацаров? Ами Искров? Откога е ясно какви лихвени проценти раздава КТБ? И я да погледнем кои са фирмите - не само последните две години, а и още няколко назад, които са се възползвали от тях... Ами изчезналите кредитни досиета, които все пак не били изчезнали... И всичко това на фона на скандалите около “Южен поток”, “Булгартабак” и така дълго НЕподаваната оставка на СС – другият странен случай, за който очакваме “Мосфилм” да направи продукция.

На вас какво ви говори затоплянето на отношенията между ББ и Пеевските медии? Или кафето с Местан? Дори и нищо, може само леко да повдигнете завесата на общата им спалня... След сутрешното кафе, прераснало в среднощно матине...

Знаете ли, не случайно се плъзгам по повърхността, защото един мъдър човек ми каза, че прекалено много влизам в детайли и това затормозява аудиторията. Че се задълбочавам повече, отколкото драгия зрител/читател иска. Иначе анализът под този популизъм, на който се отдадох днес може да бъде много, много поучителен, стига да има кой да го прочете.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.