Жени Калканджиева: прочиствам си Фейсбука тотално!

Жени Калканджиева: прочиствам си Фейсбука тотално!
23-07-2014г.
37
Ева Истаткова

„Толкова съм бясна, че трия наред” – това написа Жени Калканджиева в профила си в социалната мрежа Фейсбук. Какво я ядоса?Кои са нещата, които смята за  безсмислени? И какви типажи хора „среща” във ФБ – четете само в Lentata.com.

Ядосана си на тема „Фейсбук”...
Никаква одухотвореност в тоя народ, бе! Да не говорим, че...всички искат да са ти приятели, някои хора даже искат да са ти много добри приятели. Но всъщност те са ми просто „приятели във фейсбук”, аз не ги чувам даже. Разбирам – те нещо да коментират, да пускат, да показват - не! Това са зяпачи, разбираш ли! Затова хванах и ги изтрих! То аз не мога всъщност да ги изтрия, дори половината, защото са много.

Нещо конкретно ли те подразни?
Не бе човек, не е конкретно. От известно време се дразня просто, защото едните са или супер брутална политическа пропаганда, от която вече ми е писнало, другите -  на фона на всички лайна в държавата си пускат почивки, „вакейшъни” от Малдивите, Дубай, ала-бала... А третите си снимат храната!!! Просто ми омръзна да гледам кой какво яде и к’ви са му манджите! Нищо духовно, нищо. И ей така се ядосах, реших, че няма никакъв смисъл да имаш толкова много приятели във Фейсбук, които са безсмислени, безучастни, мъртви души. По-скоро даже мисля, че са и клюкари, защото някои от тях взимат по 100 лв, за да дрънкат на жълтата преса това, което са прочели в твоя личен фейсбук профил, ако си постнал нещо. Не се учудвам изобщо вече, например – мога да кажа, че съм в душевно болезнено състояние и утре ще го напишат я в „Уикенд”, я в „Блиц”, я в някой тъп вестник. Ядосах се и почнах да ги трия наред.

Ти колко приятели имаш във ФБ?
Имам 5 хиляди приятели и ме чакат още много „приятели”. За какво? Дай да останем 2-3 приятели, ама да са верни, истински. Затова – прочиствам си фейсбука тотално. Ще си оставя наистина хора, с които имам за какво да си говоря, които се интересуват от самата мен, а не от пътешествията ми, храната ми, вещите ми, дрехите ми...

Ти какво споделяш във ФБ?
По някой път – мисли и афоризми, по някой път споделям, ако съм видяла хубава изложба или някое стихотворение. Определено не споделям къде се намирам точно, за да знае цяла България на каква почивка съм... Имам чувството, че Фейсбук е станал една огромна страшна фукня. Или е фукня на хора, които не мога да разбера какво си мерят, защото просто е смешно, или е станала страшна политическа предизборна пропаганда.

Другият вариант е да си изтриеш Фейсбука и да нямаш нищо общо с всичко там...
Не, полезен ми е. Научавам много неща от Фейсбук. Ще оставя хората, които имат дейност, от която аз се дообразовам, защото човек се образова цял живот. Ще оставя хората, които пишат полезни неща - неща, които ме информират, не са натрапчиви и не се опитват да ти променят мнението, не се опитват да плюят по тоя и ония, а просто ми дават някаква информация и ме доразвиват в различни области. И, защото все пак от ФБ разбирам Рут Колева кога къде ще пее, разбирам Мартин Карбовски какво мнение има за определено нещо, някой път попадам на поезия...нещо, от което отдавна сме лишени. Не сме лишени – ние просто сме забравили какво е поезия. Кой чете поезия в днешно време? И понеже нямам време за това, понякога, когато някой е поетично настроен J това ми помага, връща ме в онези времена, в които вярвахме в някакви идеали, в хубавите неща – в свободата, в приятелството... а сега не вярваме в нищо.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.