Актуално
Лидерът на ВМРО: Коалицията с ББЦ не беше безпринципна!

Адриана Аврамова | 28/07/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

През изминалата седмица политическата мозайка продължи да се размества – ВМРО официално напуснаха съюза с партията на Бареков и се събраха с новия си партньор – НФСБ с лидер Валери Симеонов. Решение, което патриотично настроеният български електорат отдавна чакаше. Защо този Патриотичен фронт е факт чак сега, какво доведе до разпада в България Без Цензура и какво е политическото бъдеще на националистите у нас –питаме лидера на ВМРО – Красимир Каракачанов.

Какво е мнението Ви за напускането на ББЦ от Ангел Славчев?
Това е решението на господин Славчев. Въпросът не е към ВМРО, а към него самия и към господин Бареков. 

 В откритото си писмо до медиите той  казва, че ББЦ е превърната в диктаторска партия, така ли е?
Не знам как е в партията ББЦ. Поне по време на общата ни работа, те не са диктували на ВМРО. ВМРО не търпи диктат и диктатори.

Пак според Славчев - Николай Бареков е марионетка на Делян Пеевски,  Вие имате ли такива наблюдения?
По време на кампанията за изборите, докато работехме заедно с господин Бареков – не съм видял подобни знаци. А и не бих си позволил да бъда в коалиция с господин Пеевски. Но пак казвам, ние сме ВМРО - какво е ставало в ББЦ трябва да попитате хората от ББЦ. Още на влизане в тази коалиция ние внимавахме именно за това – тя да няма нищо общо с ДПС и с господин Пеевски. 

Но ВМРО също напусна ББЦ - защо?
Защото отдавна работим за патриотичен блок – само в рамките на последните три години сме отправяли постоянни покани и сме имали общи действия с редица патриотични формации и партии. Затова приехме сега протегнатата ръка на НФСБ. На този етап считаме, че ще бъде по-честно спрямо избирателите ние с ББЦ да се явим отделно на изборите. ВМРО има свой, различен профил и това се доказа в работата ни. ВМРО е по-консервативна сила, която има свои ясни и последователни становища.

ВМРО и НФСБ би било първото обединение на разделения на няколко лагера патриотичен електорат. Това би било много добър знак и ние сме длъжни да се постараем да го дадем. Това искат нашите структури.

А и както се видя – голяма част от структурите на ББЦ не ни харесват, пуснаха декларации с негативни оценки за нас по места. Очевидно в коалицията е съществувало подмолно напрежение, което следва да се има предвид. Но вие видяхте, че ВМРО навсякъде запази добрия тон.

Всъщност много хора се питат - защо изобщо се коалирахте с ББЦ?
Защото ББЦ представляваше силата, която можеше да промени статуквото. Която се обявява изцяло срещу ГЕРБ, ДПС и БСП. Защото имахме и имаме много общи виждания. 

Някои дори наричаха тази коалиция „безпринципна‘‘, такава ли беше?
Разбира се, че не. Знаете, че с ББЦ ни свързват толкова неща като: законът „Чисти ръце”, борбата срещу демографската криза, борбата срещу монополите – теми, които ВМРО отстояваше назад в годините и чрез сътрудничеството с ББЦ получиха широка подкрепа.  

Навреди или по-скоро помогна на ВМРО коалицията с ББЦ?
Помогна, разбира се. Благодарение на нашето сътрудничество днес ВМРО е единствен представител на патриотичните сили в европарламента. Това е огромна чест и отговорност.
И ВМРО помогна много на коалицията. Участва активно с всичките си структури в работата за Европейските избори и допринесе не малко за този резултат. Освен това ВМРО има своя субсидия, с която финансира своята част от кампанията. Нито за момент ние не сме били в тежест на ББЦ. Ние имаме и здрави структури на много места в страната, които работиха добре на тези избори. Да, ВМРО може да е имала по-малко влияние от ББЦ, но двете партии са различни – ние сме наистина партия: със свои традиции, вътрешен живот, структури, ясна идеология. Така че в това електорално избухване на ББЦ ние бяхме здравата основа.

Все пак Ангел Джамбазки бе избран за евродепутат вследствие на този коалиционен съюз...
И това е едно от най-хубавите неща, които постигна тази коалиция. Вижте, ние се разделяме с ББЦ с най-добри чувства от наша страна. Няма да ни чуете да плюем. Достатъчно е да споделим името на Росен Петров. Искрено се надяваме, че и колегите ни от коалицията ще се отнесат към случващото се по същия начин. Преди дни те пожелаха успех на всички сили, които са срещу ДПС. Затова и ние пожелаваме успех на ББЦ. В същото време, ние ще продължаваме да сътрудничим с ББЦ – ако ББЦ останат верни на целта си за елиминиране на ДПС от политическия живот.

В този ред на мисли, какво става с мястото на Джамбазки в Европарламента, след разпадането на коалицията с ББЦ?
В момента Ангел Джамбазки е един от най-активните български евродепутати. Стана част от групата за Македония, откри и свои приемни там. Той е на практика евродепутат и на „външните” българи. И това ще продължава.
Впрочем, само префернциите, подадени за Ангел Джамбазки са почти колкото тези, подадени за Николай Бареков. Освен това аз самият, като последен в листата, получих 5 хиляди преференциални вота.
Нека добавя нещо: именно присъствието на Ангел Джамбазки привлече много гласове за ББЦ от хора, които на предни избори са гласували за патриотични формации като „Атака” или НФСБ. И ако някой сега намеква, каквото и да било за Джамбазки, трябва да има предвид това.
Ангел Джамбазки е част от групата на консерваторите в Европейския парламент.  

Какви са отношенията Ви с Бареков към момента?
Съвсем нормални. Аз му се обадих, за да научи решението, с което ВМРО прекрати участието си в коалицията лично от мен, а не от медии и т.н. И както виждате, пазя съвсем добронамерен тон. Мисля, че и колегите от ББЦ се стараят да правят същото.

Вече сте част от Патриотичен фронт, защо взехте това решение чак сега?
Не е „чак сега”. Правихме доста опити в годините да съберем патриотите на едно място. Сега получихме тази възможност.

Не е ли малко закъсняла тази коалиция с НФСБ?
Да, ние патриотите закъсняхме с това обединение. Но съм длъжен да кажа, че години наред ние от ВМРО отправяхме подобни покани. Имали сме общи действия с телевизия СКАТ и преди – помните подписката, в която 330 хиляди българи поискаха - важният въпрос с турската кандидатура за ЕС да бъде решен с референдум.

 Смятате ли, че АТАКА е достоен коалиционен партньор, предвид ролята на Волен Сидеров в предишния Парламент?
Аз не искам да определям никого, но знам, че „Атака” подкрепи правителство на ДПС в лицето на кабинета „Орешарски”. Но знам също, че зад „Атака” стоят честни избиратели. 

Каните АТАКА към Патриотичен фронт, но без Волен Сидеров. Може ли да съществува АТАКА без Волен?
Патриотичната идея не е на Волен, не е моя, не е никого. За тази идея са умирали хора. И ако днес сме искрени български националисти, не би следвало да разсъждаваме постоянно дали патриотизмът може без този или онзи. Ако „Атака” е изградена върху чисти идеи и патриотизъм, ще може и без сегашните си ръководители. Защото тези ръководители заведоха „Атака” при ДПС.

Какъв успех очаквате на предстоящите избори, ще успеете ли да вкарате и колко депутати?
Да не правим прогнози. Социологията показва, че над милион българи одобряват едно подобно обединение, а стотици хиляди биха гласували за него. На предишните парламентарни избори ВМРО имаше близо 70 хиляди гласа, а НФСБ – 130 хиляди. Аз вярвам, че ще запазим този потенциал и ще го увеличим, така че категорично ще преминем бариерата, която се очертава около 150 хиляди гласа.

Много партии започнаха да лансират патриотичната идея и сякаш избирателите се разпокъсват във вота си. Как ще ги привлечете?  Възможна ли е широка патриотична коалиция, която да обедини всички патриотични партии и при какви условия може да се случи?
Да, възможна е. Ние даваме примера как това да се случва. Но няма как в такава коалиция да участват хора, които са се възползвали от властта, подкрепяли са правителство на ДПС и са излъгали собствените си избиратели.

 При успех на бъдещите избори, бихте ли се коалирали с някоя от следните партии и като цяло какво е мнението ви за тях (ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок):
Като цяло негативно. Не можем да работим с ДПС или други етнически партии.

 И само още един въпрос – каква е Вашата прогноза за изборите – кой ще влезе и какво трябва да е правителството, за да издържи цял мандат?
Отговорите са ясни. Трябва да е решително, национално отговорно, да не краде, да е ясна отговорността и да има програма с няколко важни неща: демография, защита на българските производители и селско стопанство, оздравяване на системите за социална защита, здравеопазване и образование, нулева толерантност към корупция.

Колкото до прогнози – нека ги оставим на други. Нека първо ВМРО, НФСБ и всички партньори, които ще се присъединят към патриотичния фронт, свършим своята работа. 

 

 Други статии от този авторКоментари