Един обикновен българин до Кабинета „Орешарски”

Един обикновен българин до Кабинета  „Орешарски”
29-07-2014г.
64
Костадин Костов

 

"Живеем в страна, която мирише и която се е разгащила окончателно. Всеки ден срещам подритващи се и ядосани хора. Земята ни е обрасла с бурени. (...) И тази омраза! Тя ще ни убие. Понякога се питам: Господи, какви хора има в тази държава?’’
Рангел Вълчанов

Поредното правителство си отиде. Няма го. Ще остане в историята като едно от най-мразените и това с най-странните решения… Както и правителството, благодарение на което всеки си зададе един въпрос: КОЙ ПРЕДЛОЖИ…?  Правителство, което за пореден път не мислеше за хората - а за собствените си цели и идеи. Отиде си. Няма ги. Останаха само празните им столове и два-три приети закона. Но народа си е все на същото дередже. Все беден. Все гладен. Все нещастен. А те продължават да се сменят и сменят…

А ние живеем в странна държава…затова аз искам да попитам Кабинета „Орешарски”…

…Защо?

Защо живеем в страна, в която деца запалват баби? Като случаят от преди няколко дни в село Беловец. И защо всеки си прави каквото пожелае и никой не поема отговорност за случая. Родители, прекалено депресирани и бедни, за да могат да възпитат децата си, са ги оставили на самотек…на  произвола и те правят каквото си поискат. Не само в село Белове, а в цялата държава. Крадат, убиват, изнасилват, грабят и бият…деца на България, които се превръщат в нейните престъпници. А поредното правителство не направи нищо по тази тема. И въпреки че тази статия ще бъде някакъв микс от въпроси, тя има за цел да попита един прост въпрос: Защо? И дори не питам като журналист, питам като обикновен българин - защо управлявате хора, които палят други хора?!

Все повече хора не могат да си позволят дори хляб. И това не е просто израз, за да звучи по-тежко. Напротив. Това е суровата реалност. Хората в малките градове и в селата много трудно си купуват дори и хляба, който ядат в продължение на дни, защото нямат пари, с  които да си го купуват всеки ден. И да - вие може да кажете, че щом те живеят на село, значи изкарват неща, които да ги хранят. Но сте дълбоко заблудени, защото за да изкарваш нещо, където и да било: в град, село, паланка, склон или разклон - вие трябва да вложите пари, с които да се грижите/инвестирате за положения труд. Така че една баба, с пенсия от 150 лева (приблизително, колкото е най-ниската пенсия в България) едва ли може да си позволи отглеждането на продукти за препитание. Затова тези по 5 лева на ден едва ли ще  й стигнат за каквото и да било. Именно тук се процежда и моят втори въпрос: Защо допуснахте да стигнем дотам, че хората да не могат да си купят хляба?

Или друг мой любим въпрос: защо деца, който се напиват от една бира, но въпреки това пият като стара кръчмарка, изкарват с триста мъки и поредица от подкупи шофьорска книжка и се качват (необезпокоявани) на скъпите коли, които родителите им купуват. И умират. Или убиват някого. Това е поредният кабинет, който не забрани на младите шофьори да карат без придружител и поредният кабинет, който си затвори очите за убийствата на пътя.

Изплуват ми хиляди въпроси, които искам да задам на целия кабинет - сега, когато си отива. Защо България е в това положение? Защо има много богати и много бедни и нищо по средата? Защо спират тока на хората, които не са си го платили, а ромите се ширят на поразия. Все неща, които обикновеният българин говори с комшията си на чаша мастика - вечер, докато гледат новините и коментират оставката на правителството. И аз задавам техните въпроси на един вече напуснал кабинет….

И докато аз пия мастика, колкото да заспя и да забравя въпросите, които искам да задам - някой си почива на някое крайбрежие с парите на една държава. Политиците не излизат безработни от правителството. Те имат прекалено осигурен живот. Продължават това, което са започнали или се отправят в съвсем различна посока. Те си тръгват като победители: дойдох, видях, взех. А ние оставаме, като губещи: живеем, плащаме, оцеляваме.

Затова: Сбогом на Кабинета „Орешарски”. Не оправихте държавата, ама не се и опитахте. Изпращаме ви с въпроса „защо”. А вие не се обръщате, за да ни отговорите. И по-добре. Дано дойдат хора, които наистина ще подходят сериозно и ще се опитат да направят България едно по-разумно място за живеене. А не такова, в което някакви деца те подпалват, убиват те на пътя или гладуваш, защото остават 6 дни /4 часа /23 минути до пенсия. Не, мерси… Не ви попитах нищо ново и не направих сензация с тези няколко реда. Не се и опитвах. Но и вие не направихте нещо ново. Не се и опитахте. Затова - останете си със здраве и не управлявайте повече - това ни стига…

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.