ПрОсти ми, българино...

ПрОсти ми, българино...
01-08-2014г.
40
Албена Вулева

И така дами и господа, вече свърши хубавото време! Дойде английското! Климатичното, де. Уви, изливащите се порои няма да са в състояние да отмият калта нито от улиците, нито от душите ни, нито дори засъхналата кал по българските ни цървулки. Дойде английското време, но не донесе със себе си етикета на кралския двор, ама никак. Останахме си с културно-битовите особености на общуването зад дувара на българската къща...

Може би вече е по-правилно да се каже НА дувара. Нали така взеха да наричат стените ни във Фейсбук, редовни фейсбук кибици. Социалните мрежи допринесоха за интензитета на общуването между гражданите, което е добре, но никак не се подобри качеството на това общуване. Най-малко в светлината на етикета на кралския двор. Етикета си  е само, като за двор, при това заден.

С две думи, в най-общи граници народът ни е прост. Или нервен. Може и озлобен. Ама злобата май е от безсилие. Все тая какви са корените на злото, но всяка привидно нормално започваща дискусия, независимо на каква тема (вариациите са от милозливо-жалостлива до крайна и революционна), неизменно ще привлече елемент-коментатор, който изобщо не се вълнува от дискутирания проблем, то коментаторът с "добрите маниери" се изнервя и вбесява още повече. И при най-малкото различие в позициите опонентите се обявяват за глупаци, простаци и като финал на възмущението от интелктуалната ощетеност на събеседниците следва самоблокиране. След две минути размисъл насаме и две чаши жълт кантарион за нервите следва ново, още по-злобно излияние на лични (съобщения), където, вече съвсем в страни от дискусията, на "врага" му се разясняват всички проблеми на неговата личност, включая визия, социален статус, семеен статус, здравословен такъв и накрая се обобщава, че е комплексар, при това злобен и завистлив. Следва окончателно блокиране.

Ей, така си комуникират хората, когато са освободени от задръжките на прекия контакт и вероятността някой да премине от богатството на българската реч към езика на тялото. То и богатството на българсакта реч не е за пренебрегване - не разбирам защо не се употребява. Значи, изключително ограничен набор от обиди се използват в подкрепа на изразеното несъгласие с останалите. Освен гореспоменатите в обръщение се въртят още една-две - недоебаност и психично заболяване... Прост народ, нали ви казвам. Дотам е затъпяла нацията по отношение на общата си култура, че две псувни на кръст (ама хубави, сочни) не могат да измислят хората. Все едно и също, да ти стане скучно да се заяждаш чак...

Освен това, редно е да се знае, че съвременната динамика на живота, както и  възприетите вече и у нас европейски ценности отдавна са изключили от кръга на обидните квалификации определения, като "стара мома" и "мазен гей". Ама, поразмърдайте си малко мозъците, човешката личност крие в себе си толкова много дефекти, да не говорим пък за визията... Включете в комуникацията си и индивидуалния подход, като се стараете да намерите слабото място на вашата "жертва" и биете болно именно там, а не залагате на клишета, като "тъп", "грозен", "дебел", "дърт"- това е твърде общо и рискът събеседникът да не се засегне изобщо е особено голям. Плюс това съществува опасност да стреляте встрани от целта и "обектът" изобщо да не отговаря на тези характеристики.

Така че, дами и господа, като ще простеете - правете го качествено. Не позволявайте нервите да пречат на качествата на изявата ви, явяваща се сама по себе си ярка демонстрация на проблеми с хармонията на личността ви. Като ще се жалвате от душевен дисбаланас по този деликатен способ, използвайки инструментариума на намеците, като ще пускате скрития си вопъл за помощ, замаскиран зад безпочвени и безпричинни обиди във всевъзможни, некасаещи вас дискусии - поне се старайте да сте забележими. Не се сливайте с останалата маса, налазила същия разговор и имаща същите, като вашите проблеми с Ин и Ян на особата си. Изберете подход, който ще накара аудиторията да забележи именно вас, провокирайте отговор, стремете се да подразните и даже раздразните поне някого или поне бъдете достатъчно силни да издържите до момента, в който вас ви блокират! Нали знаете, че който първи блокира, той губи спора! Успех!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.