Актуално
ДЕГРАДАЦИЯ 2 : ДЕЦАТА ВИ В ASK.FM

Адриана Аврамова | 03/08/2014

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Написах преди време, че започвам поредица от статии, под общото заглавие ДЕГРАДАЦИЯ. Правя го, защото българите много бързо забравяме и това не ми харесва. Затова периодично ще ви напомням в какво се превръщаме ние и децата ни. И няма да спра да ви разказвам какво прави челядта ви, нашите малки българчета, докато си казвате поредното ‘‘наздраве‘‘ в съседната стая.

Нещо трябва да се промени и вие, родителите, трябва да поемете отговорността за децата си. Затова оставете  чашата с ракия за момент и прочетете следващите редове. След това вариантите са два – или ще ви се пие още повече, или ще си кажете“Майната му! Не искам това да бъде и моето дете“.

Въведение
Ask.fm?
За тези, които не знаят Ask.fm е социална мрежа от ‘‘ново поколение‘‘.  Казано по елементарен начин, това е нещо като онлайн лексикон. Като онези, които всеки човек, роден преди 1995 година е попълвал като дете. Милиони потребители, предимно деца,  ежедневно сърфират в социалната мрежа, задавайки въпроси и отговаряйки на такива. Популярността на сайта в България не закъсня и вече може да видите , че почти всяко дете, което има достъп до компютър и интернет, има и профил в Ask. Отговорите си хлапетата  заснемат с уебкамери и ги постват и в профилите си във Фейсбук.

На практика всичко изглежда безобидно - правиш си профил и други хора (приятели и анонимни потребители) ти задават въпроси, за да те опознаят. Това, разбира се, е само привидно. Малко след като си направиш профил в Ask започват и личните въпроси. Деца питат деца дали правят секс, колко често, в какви пози и всички други подробности. Но това е само е началото, след поредица от видеоотговори на тема секс, следва по-страшната част….

Забравените
Преди около една година Ask -ът / както го наричат малките/ беше в стихията си. Тогава из мрежата се появиха клипчета на деца, които не знаят кой е Левски, нито кога е създадена България, но не се срамуват от това. Напротив, с гордост заявяват незнанието си, придружено с псувня. И това е само началото. Момичета на видима  възраст между 10 и 12 години, облечени в детското си бельо – гащички и боди, заставаха смело пред камерата, за да обиждат другите потребители, размахвайки средни пръсти. Други девойки пък се кълчеха по бельо, под звуците на Азис и прочее мазни кючеци и по този начин събираха лайкове и посещения на профилите си. Трета заяви, че ако има нужда от трева - родителите й безпроблемно й я осигурявали....

Бяхте забравили за тях, нали?

Е, признавам си, аз също ги позабравих. Помня, че когато гледах всички онези десетки клипове пълни с откоревена простотия, надменност и излагация от страна на децата, бях втрещена. Мислех, че това е дъното, твърдях, че е дъното.

Колко дълбоко е дъното?
Сега, година по-късно, се оказва, че дъно няма. Има едно неспирно свлачище - надолу и надолу...  Разбрах го, когато получих линк към профил на момиче с инициали Б.M.  В него, дете, шестокласничка, мастурбира като професионалистка от филмите за възрастни пред камерата и споделя това в Ask.fm. Нали е дете, очаква се да я съжаля, да си кажа - кой и защо се гаври с нея и я кара да прави това... Да, докато не става ясно, че на елементарен въпрос като: ‘‘Може ли Фейсбука ти?‘‘ , Б. М. праща видеоотговор – ‘‘А не предпочиташ ли това?‘‘- казва малката и започва да облизва гърдите си. След това остава чисто гола и се развихря „насаме“ с тялото си. Къде това дете се научи да прави такива неща??? Защо никой не си задава този въпрос? Защо никой не търси родителите й за обяснение?

Към днешна дата профила на Б.М. в Ask.fm е бил докладван и изтрит, останал е само Фейсбука й, където качва по някоя друга ‘‘еротична снимка‘‘. Само че споменът от видяното  не се трие толкова лесно. И докато някои се гаврят с това и го приемат за забавно, то други (като мен) го намират за гнусно и ... преди всичко страшно.

SOS! Родители?
Къде сте, родители?
Ще кажете- единичен случай, какво ни занимаваш, навсякъде по света се случва, моето дете не е такова.
Хах, наивници - бих ви отговорила. Дали родителите на Б.М. и всички останали деца, които се вихрят в мрежата, са знаели,че именно техните рожби разпространяват лични  порноматериали в профилите си? Съмнявам се .
Ежедневно модераторите на ASK.fm  получават профили на деца, които са докладвани от потребителите. Там те се разсъбличат, пипат, заснемат и разпространяват това с гордост. А разни педофили само това чакат - да лъснат бастуна върху голото виртуално тяло на децата. Вашето, съседското - няма значение. Докладването и изтриването на тези материали не разрешава проблема.

Затваряте си очите, нали?
Питам: Няма ли наказания за родителите, допуснали  малолетното им дете да опознава ИНТИМНО себе си пред цялата виртуална мрежа? Или за другите, които псуват и показват средни пръсти? Струва ми се, че единственият начин да не спре да ви пука, е да се посегне на парите ви в такава ситуация. Едва тогава може би някои родители ще разберат, че децата им не могат да се самоотглеждат.  

Уважаеми родители на ОНЕЗИ деца от ОНЕЗИ клипове:
Няма да спра да пиша за децата ви. Ако не правите нищо, то поне ви гарантирам, че ще четете за това, което те правят, до момента, в който не решите, че ще поемате отговорност за тях, действията и бъдещето им.

Бъдеще?
Да, пийнете си от ракията - май имате нужда. И на мен ми се допи след всичко написано и най-вече - видяно.

След всичко, което съм „срещнала“ във Фейсбук, в Ask и в цялата мрежа,едно единствено чувство се откроява трайно. Страх. Страх ме е един ден да имам дете, когато гледам днешните деца. Страх ме е от мисълта какъв ще е животът на децата след  20 години, щом сега е такъв. Страх ме е и какво ще стане с онези, които вече са известни сред приятелите и съучениците си като ‘‘простаци‘‘‚‘‘ малки курви‘‘, ‘‘разпоретини‘‘‚‘‘ аутисти‘‘ – и други подобни модерни обиди. Страх ме е от бъдещите пораснали деца.

Страх ме и от вас, родители. От това, че може би не сте лоши хора, обаче не ви пука какво правят децата ви. И какво ги чака.

А защо, мамка му, вас не ви е страх?!

 

                                  …Следва продължение…

 Други статии от този авторКоментари