ПРЕКРАСНИЯТ НОВ СВЯТ!

ПРЕКРАСНИЯТ НОВ СВЯТ!
05-08-2014г.
35
Ева Истаткова

 

„Всички хора са равни. След съответна обработка.” /Станислав Йежи Лец/

Да живее разнообразието!
Добре дошли в прекрасния нов свят! В него има от всичко за всички! (почти)
Чак сега разбирам, че съм потопена в едно така вълнуващо, така широкоскроено съвремие! В него всички са равни! Като, разбира се, по традиция, някои са по-равни от другите!
Например, знаете ли кой е най-прецаканият от всички човек, решил да кандидатства за работно място в Америка? Това е белият мъж.

Защо, ще си кажете вие?

Защото на планетата на толерантността, наречена Земя и по-конкретно - в Съединените американски щати с предимство се ползват – 1. черните жени 2. черните мъже, 3. белите жени и едва докреталият до четвъртото място – обикновен бял мъж. И това го знам от приятел - американец. Ако не се спази гореспоменатата подребда – работодателите се подлагат на гигантския риск да бъдат обвинени в НЕТОЛЕРАНТНОСТ и ДИСКРИМИНАЦИЯ.

Сигурно, от същото това опасение страда тия дни и екипът на Фейсбук.

Разбрах го съвсем случайно, когато в чата, при „магазина за картинки”, които досега включваха смеещи се кучета, прегръщащи мечки, очилати водопроводчици, танцуващи маймуни и плачещи котета, които пресъздават, де що се сетите човешки емоции, та именно там очите ми съзряха ново предложение за „стикери”. Гей стикери!
Значи - двама мъже на платформа, сърчице с цветовете на дъгата – символ на всички ЛГБТ хора по света, картинка с две булки – едната държи цветя, другата котка (каквото и да  означава това...), хокеист или моторист (абе момче с каска!), облечен в розово, държащ за ръка друго момче с  балон-сърце в ръка, двама моряци хванали се под ръка, а в ръката на единия вместо бутилка ром – многоцветното знаменце, разбира се – картинка на две майки с техните общи деца и т.н. и т.н.

Брей, казвам си аз! Какъв свят! Цветен до немай къде! Малко се почувствах засегната от липсата на хетеро-стикери, но казах си – явно кактусите, маймунките, снежните човеци и гейовете са с приоритет!

В крайна сметка, няма сега да страдам, само защото не мога да изпратя на мъжа, когото харесвам Фейсбук стикер с послание, например – мъж и жена си плажуват на о. Бали! Очевидно ще трябва да си послужа с добрите стари намеци по телефона. Но оставете ме мен. Друго се замислих. Защо тези стикери са насочени само към определени групи, а останалите са така грубо неглижирани?...

Ами, да не би нашите многобройни цигански приятели да не заслужават някоя и друга картинка с каруца или стикер с изобразени 35 лева, с който да си напомнят един друг да се наредят на опашката за детските надбавки този месец?! Грехота е това, колеги от Фейсбук!

Мисля лично да предложа на Марк Зукърбърг и цялото му виртуално войнство да пуснат gypsy stickers! Много ще се харчат!

Направо не ми се мисли как са ощетени всякакви други общности, обединени от различни интереси!

Няма да се учудя изобщо, ако се окаже, че освен моето предложение до екипа на социалната мрежа постъпят възмутени писма с желание за изработка на стикери за – българското индианско общество! А също така – последователите на ционизма, тамплиерите, масоните, последователите на Муун, всички религиозни движения, които изпитват необходимост да си изпращат един на друг символични картинки, с които да утвърждават себе си и убежденията си!
Списъкът с желаещи за ФБ стикери ще е толкова голям, че чак Зукърбърг ще се увъртоли от цялото това разнообразие! Опияняващо разнообразие!

Единственото ми подозрение обаче е, че Фейсбук няма да смогне да удовлетвори всички молби за картинки (все пак, да илюстрираш биоразнообразието на планетата си е обемна работа) и тогава ще трябва да се действа по важност!
Какви точно ще бъдат критериите за подбор, аз не мога да знам, само мога да предполагам...
А наблюденията ми дотук ме водят към мисълта, че и арабите ще получат стикер с чалма преди хетеро-хората да получат своя стикер с ординерно семейство от мъж, жена и две деца, без да броим кучето.

Така че, да живее разнообразният нов свят!
А вие нормалници такива, гледайте си работата!
И имайте едно наум, че равенството не е за всички.
Има си подредба в тая работа.
И тя, както виждате, не включва вас.

 

С уважение,
Ваш/Ваша/черна/жълта/политеистична/би-три-четиригамна/мултикултурна/неосъвременна/хипер-пост-модернистична (обикновена под прикритие) българка.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.