Посмъртно - за най-известния БГ ягуар

Посмъртно - за най-известния БГ ягуар
08-08-2014г.
58
Албена Вулева

И така, аз съм 2001-та, която ще се изкаже по темата, но след като всеки нещо го човърка отвътре, значи нещо не е наред. Ягуарът в ловешкия зоопарк Алонсо беше убит... Реакциите варират от "аууу, ами ако беше нападнал майка с дечица?!", като че ли всяко едно животно е родено на тази земя и живее с тайната, но единствена и много категорична мисия да изяде или поне нахапе някоя майка с дечица. Заради подобни изявления направо  започвам да мразя и майките, и дечицата им (като преяждане с майонеза ми идват)!

В другата крайност са клетви по отношение на стрелеца и неговите деца, на които се желае смърт по-нелепа и от тази на ягуара. Разбира се, по-нелепа от неговата смърт няма... 9-годишен ягуар, роден в мизерната, воняща на ягуарска пикня клетка на ловешкия зоопарк, с размери 50 кв. м. "избягал", защото гледачът забравил ръждивата решетка на клетката отворена....случайно или не... Какво изначи избягал?! Ягуар, който никога не е виждал свободата и вонящия коптор на ловешкия му затвор се явява негов дом и бърлога, да избяга?! Закъде, за Бога?! Та, той не знае какво е свободата, за да я търси...така и не разбра какво е...

Но да оставим емоционалните избилици за " пазителите" на майките с дечица, които евентуално, ако, може би, все някога, твърде е възможно и да бъдат нападнати....я от ягуар, я от куче.... Все тая, всички да мрат, само майките с дечица да люпят семки и ръсят насрани памперси по тревните площи на воля! Не, че им желая нещо лошо на милите, но в случая за мен са като циганите - свърхобгрижени, а аз имам изострено чувство за равенство и справедливост!

Та, Ягуарчето.... По някаква напълно мистериозна случайност в смрадливия ловешки зоопарк се ражда много красив екземпляр ( поне така разбрахме от гордите конспиратори на неговата смърт). Всъщност все тая как се е появил - очеизвадно е, че животното е много красиво. Беше...Било е... Сега то е убито и аз искам да попитам това случайно ли стана, поради вродената немарливост на българина или просто във вътрешния дизайн на нечий селски я хол, я кабинет липсва ягуарска кожа пред камината...или пък набито със слама чучело на ягуар, да краси стената под рогата от не по-малко красив елен, сигурно също избягал от някъде?
Спретна ли някоя селска мутра тая постановка, защото не й достигат парите за истинско сафари в Африка или където там все още има ягуари, ако разбира се изобщо някъде по света има и не сме ги разстлали пред камините си всичките? Не обичам хората, които виждат конспирации във всичко, но някак не мога да си обясня как е възможно този "избягал" ягуар да не бъде поне веднъж, ей така, от кумова срама стрелнат с упойваща стреличка? Как стана това нещо при положение че половин България работи като ловци на кучета и стрелят по така наречените "помияри" и ги изваждат за опашките (от няма да ви казвам какви трънаци, буреняци, шипкови храсти, глогове и други непроходими места).

Всеки, абсолютно всеки стрелец на кучета го може, а тия в Ловеч - не. Те, от висотата на високата си квалификация, можели да улучат със стреличка само завързано на плаца, неподвижно животно, по възможност вече упоено... Освен това на мястото на инцидента били " поканени" всички ловни дружинки в света, а с готовност се "отзовали", разбира се доброволно цели 5 (представям се как са се натискали и другите да идват, сигурно и до бой се е стигнало! ), но не са били поканени никакви ветеринарни техници или ловци на кучета с упойващи средства... Задоволили се с дваминцата, които така и така били наблизо...ама не им дали никакъв шанс да се опитат да упоят "хищника", хранен в клетка от човешка ръка. Просто нямало как да ги върнат... На очи сигурно щяло да бие...

Сега да видим традициите и методиките на българския лов. От разревания по всичките телевизии ( Боже, откъде толкова сълзи, като на жена пред мензис?!) убиец на ягуара става ясно, че българският ловец, а в частност той самият, лично, животно може да убие  ОТНОВО само на равен терен, без растителност, като животното не трябва да се движи и да е на не повече от два метра разстояние... С това е обяснено защо клетата животинка е застреляна от упор в главата до ръждивата мрежа на въпросния зоопарк, най-вероятно на път към "затвора" си обратно, защото тя милата нищо друго на този свят не познава и не е видяла... Освен, разбира се, разреваните очи на убиеца си... Значи, това ми било то ловът... А аз, наивната, все си мислих, че да си ловец изисква умения, включва преследване на дивеча, тактика, дебнене, майсторлък... Пък то какво било? Намираш "див звяр", роден и отрасъл в клетка, свикнал с хора, неспособен да ловува, за да се препитава, чакаш го на равна, асфалтирана по възможност площадка, така хубаво да излезе на чисто, да застине в ужас, че те вижда и БУМ - в главата!

Жалко, че отмениха смъртното наказание, жалко, че убийствата не са особено допустими, иначе и аз можех така да отстрелям този Денко - убиеца... БУМ между разреваните очички! И да умре с отворени очи, за да може на снимката ми с трупа му да гледа и той в обектива. Яко, а?! Така де, той така ревал, така затварял телефона, като го поздравявали с нескрита завист ловните му другари с "Честит трофей", че от мъка взел, че с цялото си презрение (а може и гордост, примесена с малко тъга...) дръпнал за кожата на врата гордото "диво" животно, да не му се търкаля красивата главица в прашните галоши на убиеца и се снимал за Фейсбук... С " трофея", след "сафарито" из напукания асфалт на смрадливия селски зоопарк! От мъка, де! Ама с това били предпазени хората, понеже ягуарът представлявал заплаха за тях... Не разбрах аз колко часа е представлявал заплаха свит от ужас в близкия до зоопарка храсталак, където нямало кой да отиде да го търси с упойващи стрелички, защото...защото 50 човека - ловци и полицаи, въоръжени с бойни патрони чакали на пусия на равното, да тръгне да се прибира... За целта дори поставили примамка с храна... Техника на българския лов, не - на българското сафари! Отстрел на  диви, екзотични животни направо в клетките им! Ще сме най-прочутата ловна дестинация в света. Само да купим още ягуари, гепарди, леопарди...то не са останали много, ама ние ще довършим и последните. Ей, го на - Денко, само да си забърше сълзата и е готов. Ако искате и слон ще ви отстреля - трябва ли ви? Нещо бивни, ако искате, хобот да ви виси над бюрото? Не искате ли?!

А, на мен все така ми е интересно - плати ли си някой това да се случи?! Не дали си е платил според закона - правен и морален. Плати ли си, за да му осигурят ягуара - за килим или натъпкано със слама чучело? Или тази идея се е родила на по-късен етап, от адреналина покрай "залавянето" на хищника. Цял живот хранен от човешка ръка. Така де, при тая толкова мъка на убийци, директори на зоопаркове, кметове-"осиновители", които давали ежемесечно по 5 лева и 16 стотинки за храна на животното - трупът отлежава във фризера на зоологическата градина и текат наддавания ще го дерат ли или ще го препарират. Поне няма да го дерат жив! Иначе, какво да препоръчам в така създалата се обстановка... Дайте на ловешкия зоопарк да гледат кокошки и да възраждат селското стопанство. С лова определено не им се получава добре!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.