България под вода

България под вода
10-08-2014г.
40
Симона Милкова

След наводнението в Мизия и Бяла Слатина, новият вътрешен министър Йордан Бакалов разпореди полицай до всеки язовир във врачанско, поне за близките няколко дни. Целта била хората да се успокоят, че няма да има изпускане на вода от водоемите. Остава въпросът дали това, че накара хората загубили домовете си да се почувстват по-добре… Разговаряме със Сивил Килиджийски, жител на Бяла Слатина и свидетел на бедствието застигнало града му. Природата ли ни наказва и с какво са заслужили съдбата си хората в най-бедния район на България. Ще има ли виновни или и този път няма да разберем защо се случи всичко това. Не забравяйте, че докато вие сте на морето, с коктейл в ръка, едни други хора, живеят в един друг свят и се чудят - ами сега накъде…

Кажи какво се случи…как започна всичко?
Всичко започна в петък, на 1-ви, сутринта колеги от работата ми съобщиха, че нивото на реката се е покачило и като атракция ходиха да гледат водата от моста, около обяд и аз отидох да видя, оставаше около метър, метър и половина да се изравни нивото на водата с моста, а мостът е доста висок, кметът също беше там и казваше на хората, да се махнат от моста, защото водата може да прелее, видимо беше притеснен. Дотам се изчерпаха реакциите на всички държавни органи, около 3:30 часа следобед нивото вече е било много високо.  Бях отишъл да видя рибарниците, където положението беше страшно, рибарниците преливаха, което е съвсем естествено, защото никой не е изпуснал водата от тях, и вместо те да бъдат като буфер и да поемат водата, самите те изпускаха вода. Около 6:30 часа около 30 процента от града беше залят, а това е доста голяма територия, беше залята по-голямата част от промишлената зона, автогарата, 2 бензиностанции, няколко сервиза, няколко мотела. Започна да се изпуска гориво от самите бензиностанции и да мирише навсякъде, около 200 къщи бяха залети, още в 50 се просмука вода от подпочвените води, няколко къщи се събориха дори пред очите ми, множество животни се удавиха. Беше ужасяващо. Реакцията от страна на пожарна, на полиция, беше да се изкарват хората, но повечето от евакуираните бяха извадени с техника на земеделските производители, с фадроми извозваха хората от домовете им, с вдигнатите лопати на фадромите, там слагаха хората, после започнаха да ги извозват с лодки, никаква превантивна реакция. Един обикновен цирк като идва в града, с мегафон обикаля и съобщава кога ще са представленията. А от полицията нямаше кой да каже, да предупреди хората. Докато хората бяха на работа, нямаше кой да им каже, че домовете им се наводняват. Хората поне можеха да си вземат най-необходимото и все пак при нас се случи през деня, а в Мизия не ми се мисли какво са преживели. В Бяла Слатина имаше постепенно вдигане на нивото в рамките на няколко часа, след това последва ударната вълна от метър-два, в рамките на 15 минути. А в Мизия по свидетелски показания към 1:30-2 часа  през нощта вълната е била около 3-4 метра. Непосредствено до Мизия, река Скът се влива в Огоста, но нивото на Огоста е било много високо, при вливането на Скът в нея тя е нямало как да поеме тази вода, защото в Огоста в онзи момент се е вляла и водата от скъсаната стена на язовира в Борован, затова се е случило и това в Мизия.

Ти къде беше, твоят дом пострада ли, твоите близки?
Моят дом не е пострадал, защото е във високата част на града, но много хора пострадаха, няма значение, че аз не съм пострадал, трябва да има гражданско общество и реакция, много мои приятели пострадаха, в Мизия в момента е страшна воня от разлагащите се трупове, никой не прави нищо в момента, можем да изпратим 1000 човека пред НС, а когато става въпрос за такова бедствие, държавата няма адекватни действия. Държавата дори не иска да пусне хеликоптер по следите на водата, за да види какво се е случило.  В Борован има откъсната язовирна стена, но никакви мерки не се предприемат и никой не говори за това…страшно много селища в окръга са застрашени. При толкова пострадали, да дадеш по 300 лева…това не е нормална държава, абсолютно никой не следи за нивата на водния стълб в рибарниците, язовирите, микроязовирите, да не говорим, че в комисиите в общините, както е в Бяла Слатина, хората са назначени и целогодишно нищо не правят, като стане бедствие - пак нищо не правят, можеха поне да сигнализират.

Хората от Бяла Слатина кого обвиняват за случилото се?
Хората обвиняват „управата“ и всички, които са допуснали преливането на тези язовири и неконтролируемото изпускане на води в последния момент и най-вече цялата липса на известяване на хората. Да, вече се опитват да помогнат, но нямаше сигнализация за това, което предстои. Имаше възможност да се предотврати това, ако нивата на язовирите и рибарниците беше следено.

Всички се питат природно бедствие ли беше това или човешка немарливост?  
Това не е природно бедствие, аз съм рибар и знам в какво състояние са тези рибарници и язовири. Независимо от доводите, които дават всички – кметове, областни управители, гражданска защита, много по-големи количества дъжд са валяли и не е имало проблеми, явно няма институция, която да следи за това.

Оттук нататък какво, чакаме прокурорската проверка, но какъвто и да е резултатът ще има ли значение?
Реално не, нито в Аспарухово, нито в Бисер при наводненията някой беше наказан, в България винаги извършителите са неизвестни, особено ако заемат държавни постове, в Бисер още не могат да докажат чия собственост е язовира, дали е на военните, дали е на държавата…не може да се разбере на кого е…така, че и тук нищо не очакваме.

Помага ли сега на хората в момента?
В момента - да, пред общината има струпани десетки тонове вода, каквото може да се направи се прави, но - дотам. Реалната помощ ще е да доведат военните да помогнат да се изчистят домовете на хората, тези хора, в крайна сметка нищо не правят. Както пращат полицаи по границите, така могат да пратят 500 човека да помогнат на бедстващите.

Колко време ще трябва на хората да се възстановят от наводнението?
Всичко е просмукано от тиня и водa, който не е влизал в наводнен дом, го съветвам да го направи, за да добие реална преценка за какво става въпрос. На хората ще им трябват години да възстановят малкото, което са имали, ако изобщо успеят.  

P.S. Сивил ви призовава да не харчите парите си за смс-и при положение, че те не стигат до бедстващите. „Не стига, че държавата не направи нищо за хората, чиито домове бяха удавени, ами ще вземе и 5 процента от парите събрани за пострадалите, които я стигнат, я не стигнат до наистина нуждаещите се.“ 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.